back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

12 οι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέρκελ;

Διαβάστε επίσης

Η κούρσα διαδοχής της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ξεκίνησε και, σύμφωνα με δημοσιεύματα, πέραν των τριών Χριστιανοδημοκρατών που έχουν ήδη επισήμως θέσει υποψηφιότητα -η νυν γ.γ. της CDU, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, και ο πρώην επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Φρίντριχ Μερτς- που είναι και οι επικρατέστεροι, υπάρχουν ακόμη εννέα “άγνωστα” στελέχη που θέλουν να διεκδικήσουν την προεδρία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.

Κινητικότητα σε CDU και SPD

Οι κεντρικές επιτροπές τόσο της CDU όσο και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) συνεχίζουν σήμερα τις συνεδριάσεις τους. Οι Χριστιανοδημοκράτες προετοιμάζονται για το συνέδριο του Δεκεμβρίου, ενώ η κεντρική επιτροπή του SPD συνεδριάζει με δεδομένη τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την πορεία του κόμματος και ιδιαιτέρως προς το πρόσωπο της προέδρου του, Αντρέα Νάλες. Ψηλά στην ατζέντα των Σοσιαλδημοκρατών φυσικά παραμένει και η συνέχιση ή μη του μεγάλου συνασπισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Στις 13.00 ώρα Ελλάδος αναμένεται συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου και στις 15.00 δηλώσεις του προεδρίου του SPD.

Ποιο το μέλλον της CDU;

Η επικειμένη αλλαγή ηγεσίας στην CDU έπειτα από 18 χρόνια θα σημάνει και την αλλαγή κατεύθυνσης του κόμματος. Ο Σπαν και ο Μερτς είναι πιο συντηρητικοί από την Κραμπ-Κάρενμπαουερ, η οποία τάσσεται υπέρ μίας πιο φιλελεύθερης πολιτικής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να αναμένουμε μία λιγότερο “σοσιαλδημοκρατική” Χριστιανική Ένωση μετά την αποχώρηση Μέρκελ.

Ανακοίνωση Ζέεχοφερ

Και ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικων, Χορστ Ζέεχοφερ, ανακοίνωσε ότι μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης στη Βαυαρία -ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοικοινωνιστών και Ελεύθερων Ψηφοφόρων έκλεισε- στις 12 του μηνός θα γνωστοποιήσει ποιο θα είναι το πολιτικό του μέλλον, με φόντο τα αυξανόμενα αιτήματα για παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος, καθώς θεωρείται από πολλούς υπεύθυνος όχι μόνο για τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα στη Βαυαρία αλλά και για πολλές από τις δυσκολίες του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα