back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εντός της ημέρας η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση – Συνοπτικά η προβλεπόμενη διαδικασία

Διαβάστε επίσης

Κατατίθεται εντός της ημέρας η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, σύμφωνα με την ενημέρωση του Διευθυντή της Κ.Ο. του κόμματος, Κώστα Ζαχαριάδη.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, αυτή την ώρα, συλλέγονται οι 50 υπογραφές που απαιτούνται για να κατατεθεί το αίτημα.
Μετά την υποβολή της, η πρόταση ανακοινώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής, σε μια συζήτηση που πιθανόν, σύμφωνα με πληροφορίες, να διεξαχθεί την εβδομάδα 12 – 16 Νοεμβρίου και εν συνεχεία συγκροτείται η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία θα επεξεργαστεί τα προτεινόμενα άρθρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, η διακομματική επιτροπή θα αποτελείται από 44 έως 51 βουλευτές και ύστερα από διάστημα περίπου δύο μηνών θα διεξαχθεί η πρώτη προβλεπόμενη ψηφοφορία στην Ολομέλεια.
Έναν μήνα αργότερα, βάσει του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής θα πρέπει να γίνει και η δεύτερη ψηφοφορία, στην οποία θα διασαφηνιστεί ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν.

Αν βρεθούν 180 βουλευτές να υπερψηφίσουν υπέρ της αναθεώρησης ενός άρθρου, τότε η επόμενη Βουλή αποφασίζει για αυτό, με απαραίτητη την πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Στην αντίθετη περίπτωση, για όσα άρθρα εγκριθούν με πλειοψηφία κατώτερη των 180 βουλευτών, τότε στην επόμενη Βουλή πρέπει να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των 3/5, δηλαδή 180, για να «περάσουν».

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του Συντάγματος, δεν επιτρέπεται αναθεώρηση του Συντάγματος πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης.

 

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα