22.3 C
Athens
Κυριακή, 31 Μαΐου, 2020

Δεκαπέντε εκατ. ευρώ για τον τουρισμό της Αθήνας

✚ ΑΘΗΝΑ

Ο «Μεγάλος Περίπατος» κλείνει το Ιστορικό Τρίγωνο της Αθήνας -Πού θα απαγορεύονται τα ΙΧ

Στο προσωρινό περιορισμό (3 μήνες + 3 μήνες παράταση) της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας προβλέπει ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδας της κυβερνήσεως...

«Elephant»: Το 3ο πανελλήνιο βραβείο εικονικής επιχείρησης στα ΓΕΛ Φιλοθέης και Τραγαίας Νάξου

Η εικονική μαθητική επιχείρηση «Elephant», που δημιούργησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης και του Γενικού Λυκείου Τραγαίας Νάξου, στο πλαίσιο του μαθήματος «Εικονική Επιχείρηση»...

Νέο κεφάλαιο για την πλατεία Ομονοίας

Ένα νέο κεφάλαιο ξεκίνησε για την πλατεία Ομονοίας που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και παραδόθηκε στο κοινό....

Χώροι και πόροι από τον δήμο Αθηναίων για την στήριξη του Πολιτισμού

Ο δήμος Αθηναίων αφουγκράζεται τα νέα δεδομένα, λαμβάνει υπόψη την ανάγκη των καλλιτεχνών για δημιουργία και επικοινωνία, αλλά και των πολιτών για ψυχαγωγία και...

O Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Ξεκινά μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις στην ιστορία της πρωτεύουσας

Το σχέδιο για την δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις που έγιναν ποτέ στην πόλη μας, του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας εγκρίθηκε τη...

Περισσότερα από 15 εκ. ευρώ για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας αναμένεται να επενδυθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μέσα από την σύμπραξη του δήμου Αθηναίων με την αεροπορική εταιρία Aegean και τον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου να αναπτυχθεί τουριστικά η πρωτεύουσα» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επισημαίνοντας ότι στόχος της είναι η καθιέρωση της Αθήνας ως κορυφαίου ευρωπαϊκού προορισμού ο δήμος Αθηναίων, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) , η AEGEAN και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια σύμπραξη, πρωτόγνωρη για την ελληνική πραγματικότητα, δημιουργώντας το This is Athens & Partners.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος της AEGEAN κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ. Γιάννης Παράσχης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) κ. Αλέξης Γαληνός, απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης με στόχο τη διεύρυνση του This is Athens & Partners και κατ’ επέκταση την ενίσχυση του αναπτυξιακού τoυ αποτυπώματός στην οικονομία επισκεπτών της πόλης. Τη συζήτηση που ακολούθησε της εναρκτήριας εκδήλωσης για την παρουσίαση της σύμπραξης και πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Προκόπης Δούκας.

Μέσα από ένα ολοκληρωμένο, τριετές αναπτυξιακό πλάνο ύψους 15 εκ. ευρώ, η σύμπραξη This is Athens & Partners θα αναλάβει το συντονισμό και την υλοποίηση δράσεων τόσο για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της Αθήνας ως προορισμού όσο και για την αποτελεσματική προώθηση της πόλης στις μεγάλες τουριστικές αγορές του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται σημαντικά οφέλη ευρύτερα για την Αθήνα και την οικονομία επισκεπτών της πόλης, τα οποία θα προκύψουν από την ανταλλαγή, την κινητοποίηση και ενεργοποίηση γνώσης και πόρων από ενδιαφερόμενους φορείς τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και η επισκεψιμότητα στην Αθήνα, συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Τα έργα της τουριστικής ανάπτυξης της Αθήνας χωρίζονται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με έργα αναβάθμισης του δημοσίου χώρου, ακολουθεί η προβολή της Αθήνας, ενώ ο τρίτος άξονας αφορά τη δημιουργία ενιαίου πεδίου εμπειριών των επισκεπτών της. .

Οι δηλώσεις

Μιλώντας στην εκδήλωση ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Αθήνα. Συνεχίζοντας το επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας που οδήγησε στην τουριστική αναγέννηση της πόλης, με ρεκόρ 5,5 εκ. τουριστών το 2018, πάμε ένα βήμα παραπέρα. Μαζί με τους εταίρους μας, δημιουργούμε μια πρωτόγνωρη σε μέγεθος σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη της Αθήνας που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Είναι ένα μοντέλο στο οποίο πιστεύω. Ως δημοτική αρχή, μόνο όταν κληθήκαμε να συνεργαστούμε με το κράτος καθυστερήσαμε ή δεν τα καταφέραμε. Όλες οι συμπράξεις μας με τον ιδιωτικό τομέα απέδωσαν. Και αυτές οι συνεργασίες έφεραν αποτέλεσμα: Βάλαμε γερά θεμέλια ώστε η Αθήνα να βλέπει το αύριο με αισιοδοξία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, ανέφερε: «Tο όραμα για το μέλλον του τουρισμού ξεπερνά το μέγεθος των αφίξεων και τη μονοδιάστατη καταγραφή των εσόδων. Έχει να κάνει με την οργάνωση του τουριστικού προϊόντος και το θετικό αποτύπωμα σε έναν τόπο και στην κοινωνία. Η χάραξη τουριστικής στρατηγικής οφείλει πλέον να αρχίζει και να τελειώνει με την προσαρμογή στη νέα εποχή και στις σύγχρονες τάσεις που απαιτούν συνεργασίες και συνέργειες. Άλλωστε είναι ρόλος του ΣΕΤΕ ως κοινωνικός εταίρος να δημιουργεί και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις που έχουν συγκεκριμένο αντίκτυπο στον τομέα, την κοινωνία και την οικονομία της χώρας. Επιπλέον, με την ίδρυση της Marketing Greece, το 2013, αυτό ακριβώς κάναμε, σε μια εποχή που η Αθήνα το είχε ανάγκη. Συνέργεια και συνεργασία για εμάς σημαίνει να συμπληρώσουμε με τις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα και να δρούμε αθροιστικά με τις ενέργειες πολιτείας και τοπικών αρχών στη διεθνή προβολή της χώρας και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος».

Ο πρόεδρος της AEGEAN κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια, έχουμε καταλάβει ότι η συνεργασία φέρνει καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις μεμονωμένες ενέργειες. Η συνεργασία μας «τρέχει» τα τελευταία τρία χρόνια καλά και σήμερα εδώ για εμένα είναι σημαντικά τρία σημεία: πρώτον ότι ξαναδεσμευόμαστε ότι συνεχίζουμε για άλλα τρία χρόνια, δεύτερον ότι θεσμοθετείται πια η συνεργασία που υπήρχε μεταξύ της Marketing Greece, του ΣΕΤΕ με το This is Athens, ώστε να μην κάνουμε διπλές προσπάθειες με τα λίγα χρήματα που έχουμε προς διαχείριση. Και το τρίτο το ότι ζητήσαμε τη συμμετοχή και άλλων εταιρειών. Και είναι σημαντικό να πω ότι δεν μας ενδιαφέρει να βλέπουμε το δικό μας logo μας κάτω από τη σύμπραξη, θα πρέπει να μείνει μόνο η Αθήνα. Και το ευχάριστο είναι ότι ήδη τρεις φορείς σημαντικοί για την πόλη της Αθήνας, η Λάμψα Α.Ε. ιδιοκτήτρια του King George και της Μεγάλης Βρετανίας, η Ιονική ιδιοκτήτρια του Hilton και η Lamda Development η οποία φιλοδοξεί να αναπτύξει το Ελληνικό και λειτουργεί και δύο πολύ μεγάλα malls στην Αθήνα, αποφάσισαν να είναι και αυτοί φορείς στήριξης του This is Athens & Partners. Είναι πιο σημαντικό ακόμη και από τη συνεργασία με το δημόσιο για εμένα να δω 15, 20, 30, 40 επιχειρηματίες, που έχουν να κάνουν με τις υποδομές της πόλης, το λιμάνι, άλλα μεγάλα ξενοδοχεία και υπηρεσίες να συμμετέχουν σε αυτή τη δραστηριότητα και να κάθονται σε ένα τραπέζι, να συνεισφέρουν οικονομικά όχι επειδή κάποιος τους υποχρεώνει αλλά επειδή επιλέγουν να συντονίζονται για το τι μπορούν να κάνουν για αυτή την πόλη με μία κοινή ευθύνη».

Ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ. Γιάννης Παράσχης δήλωσε: «Πιστεύω πως κάθε ευρωπαϊκή πόλη ή πρωτεύουσα χρειάζεται έναν μηχανισμό για τη συνολική διαχείριση του προορισμού – και ένας τέτοιος μηχανισμός πρέπει απαραίτητα να βασίζεται στη συνεργασία, έννοια που είναι άλλωστε εγγεγραμμένη στο DNA του αεροδρομίου. Αυτό είναι και το πνεύμα του This is Athens & Partners, στο οποίο συστρατευθήκαμε από την πρώτη στιγμή με το δήμο Αθηναίων και την Aegean. Η συνεργασία μας έχει ήδη αποδείξει ότι έχει πολύ θετική επίδραση για το προϊόν του προορισμού μας και σήμερα καλούμε όλους τους δημοσίους και ιδιωτικούς φορείς να συνεισφέρουν για τον κοινό στόχο μας».

O διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΤΑ του δήμου Αθηναίων κ. Αλέξης Γαληνός, ο οποίος έκανε και την παρουσίαση του αναπτυξιακού πλάνου του This is Athens & Partners, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το εγχείρημα ξεπερνά την παραδοσιακή έννοια του τουρισμού, τα διοικητικά όρια του δήμου Αθηναίων αλλά και τα όρια της προβολής και μάρκετινγκ της πόλης. Διαμορφώνουμε από κοινού με τους εταίρους μας ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται στο οικονομικό αποτύπωμα όσων επισκέπτονται, ζουν, εργάζονται ή επενδύουν στην πόλη. Όλοι όσοι ζούμε στην Αθήνα είμαστε η οικονομία επισκεπτών και σ’ αυτό επενδύει το This is Athens & Partners».

Το πλάνο των έργων

Το αναπτυξιακό πλάνο, που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας που υπέγραψαν οι εταίροι του This is Athens & Partners, χωρίζεται σε τρεις άξονες δράσεων:
1ος Άξονας: Ανάπτυξη της Αθήνας ως Προορισμού (Destination Development) με επενδύσεις για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και το σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών για το διεθνές και εγχώριο κοινό. Μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα ΠΟΛΗ², που δίνει κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες να επαναλειτουργήσουν κλειστά καταστήματα, δρομολογούνται ήδη 22 παρεμβάσεις: αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και της εικόνας της πόλης με το «πρασίνισμα» κτιρίων, την εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού και με εφαρμογές φωτισμού σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, ενώ ανακαινίζονται και ανοίγουν 18 κλειστά καταστήματα σε συμβολικά σημεία της πόλης. Αντίστοιχη παρέμβαση μεγάλης κλίμακας έχει σχεδιαστεί για την οδό Σταδίου με στόχο την αισθητική της αναβάθμιση και την ουσιαστική επανεκκίνηση της εμπορικής της δραστηριότητας. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση της εικόνας του ιστορικού κέντρου με ένα διετές πρόγραμμα antitagging, ενώ το 2020 θα υποστηριχθεί από το This is Athens & Partners ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων γύρω από τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, που θα απευθύνεται σε Αθηναίους και σε επισκέπτες που θέλουν να ανακαλύψουν το σύγχρονο πρόσωπο της Αθήνας.

2ος άξονας: Προβολή και προώθηση του Προορισμού (Destination Marketing) με τη διαμόρφωση και επικοινωνία της ταυτότητας της Αθήνας. Το This is Athens & Partners θα συνεχίσει, με αυξημένο προϋπολογισμό, να υποστηρίζει με ψηφιακές καμπάνιες την προβολή της Αθήνα, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής που καταγράφει η Αθήνα ως κορυφαίος προορισμός για όλο το χρόνο. Μέσα από τις νέες καμπάνιες που θα «τρέξουν» από την άνοιξη του 2019, αναμένεται να προσεγγιστούν 120 εκ. πολίτες από χώρες που αποτελούν σημαντικές τουριστικές αγορές, και εκτιμάται ότι θα φέρουν επιπλέον, τουλάχιστον 200.000 νέους επισκέπτες στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει 100 εκ. έσοδα για την τοπική οικονομία και 5.000 άμεσες ή έμμεσες νέες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, μέσω του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών του δήμου Αθηναίων, το οποίο βραβεύτηκε φέτος ως το κορυφαίο στην Ευρώπη, υλοποιείται πλάνο τριετίας για την προσέλκυση μεγάλου αριθμού διεθνών συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων στην Αθήνα.

3ος άξονας: Διαχείριση του Προορισμού (Destination Management) με τον συντονισμό φορέων για τη δημιουργία ενιαίας εμπειρίας επισκεπτών. Οι δράσεις θα εστιάσουν στην υποδοχή των επισκεπτών της Αθήνας με τη λειτουργία καθ ’όλη τη διάρκεια του έτους δύο σημείων ενημέρωσης (info points), μέσα από το οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να λαμβάνει τις σωστές πληροφορίες για την πόλη και τις εμπειρίες της. Παράλληλα, θα υποστηρίζεται συστηματικά το δίκτυο Αθηναίων εθελοντών που έχει ήδη δημιουργηθεί ώστε οι εθελοντές να υποδέχονται επισκέπτες προσφέροντας δωρεάν θεματικές περιηγήσεις στην πόλη.

Το αναπτυξιακό πλάνο του This is Athens & Partners θα συντονίζεται κεντρικά από την Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και θα υλοποιείται σε συνεργασία με την Marketing Greece του ΣΕΤΕ και το Athens Partnership, που διαχειρίζεται δωρεές προς τον δήμο Αθηναίων.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Καμίνης κατάληξε λέγοντας ότι μέσα στην επόμενη τριετία ο δήμος έχει προϋπολογίσει έργα ύψους 200 εκατ. ευρώ που αφορούν τόσο την υποδομή όσο και την βελτίωση της εικόνας καθώς και των παρεχόμενων υπηρεσιών της πρωτεύουσας.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αθήνα 984 : Ο σταθμός της πόλης γίνεται 33 ετών.

Ο Αθήνα 9.84 έχει γενέθλια! Γιορτάζει 33 ολόκληρα χρόνια στα ερτζιανά.Το σημερινό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στα πρόσωπα, τις ιδέες και τις μουσικές που διαφοροποίησαν...

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2019 – Στην Μάρω Δούκα το μεγάλο βραβείο Γραμμάτων

Στην πεζογράφο Μάρω Δούκα απονέμεται το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων του 2019 για τη συνολική προσφορά του έργου της στα Γράμματα. Η επιτροπή κρίνει ότι με...

Δελτίο Ειδήσεων στις 15.00

Τριάντα τρία χρόνια εκπομπής στα ερτζιανά συμπληρώνει σήμερα ο ΑΘΗΝΑ 9,84. Ημέρα γιορτής  και σε συνεχή ροή, ως τα μεσάνυχτα, στα μικρόφωνα επιστρέφουν δημοσιογράφοι...

«Γινόμαστε 33 και το γιορτάζουμε»

Ημέρα γιορτής σήμερα για τον Αθήνα 9.84, ο οποίος συμπληρώνει 33 χρόνια εκπομπής. Σε συνεχή ροή, ως τα μεσάνυχτα, στα μικρόφωνα επιστρέφουν δημοσιογράφοι και...

Μεγάλη υποχώρηση της επιφανειακής θερμοκρασίας των θαλασσών στο τέλος Μαΐου – Βροχερός ο καιρός τη Δευτέρα

Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας υποχώρησε κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου έως και πέντε βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, μετά...

Μαλάκασα: Χημικά και προσαγωγές σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις δομές μεταναστών

Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα το μεσημέρι στη Μαλακάσα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας κατοίκων της περιοχής για τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Όλα...

Νέα παράταση – Χωρίς δακτύλιο το κέντρο της Αθήνας

Νέα παράταση στην αναστολή εφαρμογής του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας δίνει κοινή υπουργική απόφαση στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό. Ο δακτύλιος αναμένεται...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αθήνα 984 : Ο σταθμός της πόλης γίνεται 33 ετών.

Ο Αθήνα 9.84 έχει γενέθλια! Γιορτάζει 33 ολόκληρα χρόνια στα ερτζιανά.Το σημερινό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στα πρόσωπα, τις ιδέες και τις μουσικές που διαφοροποίησαν...

«Γινόμαστε 33 και το γιορτάζουμε»

Ημέρα γιορτής σήμερα για τον Αθήνα 9.84, ο οποίος συμπληρώνει 33 χρόνια εκπομπής. Σε συνεχή ροή, ως τα μεσάνυχτα, στα μικρόφωνα επιστρέφουν δημοσιογράφοι και...

Κυριακάτικη καθαριότητα από τον Δήμο Αθηναίων στον Προμπονά

Για μία ακόμα Κυριακή συνεχίστηκαν από τον Δήμο Αθηναίων οι μεγάλες συντονισμένες επιχειρήσεις καθαριότητας που πραγματοποιούνται με την ταυτόχρονη χρήση πολλών τεχνικών μέσων και...

Καθαρά και ασφαλή υποδέχονται τη Δευτέρα μαθητές και δασκάλους τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων

«Καλή αρχή» ευχήθηκε στα παιδιά μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook, o Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. «Καθαρά και ασφαλή τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου...

«Τα παράπονά σας στο Δήμαρχο!» – Ο Κώστας Μπακογιάννης στον «αέρα» του Αθήνα 9.84

«Με αφορμή τον μεγάλο περίπατο αλλάζουμε τον τρόπο διαβούλευσης στη χώρα», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, στην πρώτη εκπομπή του στον Αθήνα 9.84 «Τα παράπονά...