back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το νέο Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο

Διαβάστε επίσης

Το νέο εθνικό έργο από το Ίδρυμα Ωνάση, το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο (ΩΕΜΕΚ), παρουσιάστηκε την Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. 

Πρόκειται πράγματι για ένα εθνικό έργο καθώς με την πλήρη λειτουργία του θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τις μεταμοσχεύσεις και τις προσπάθειες διάδοσης της ιδέας της προσφοράς οργάνων στη χώρας, βάζοντας ταυτόχρονα ένα τέλος στην ταλαιπωρία των  ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ή για ιατρικό επανέλεγχο. 

Η ανέγερση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου, αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 σε χώρο δίπλα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και  εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο να παραδοθεί σε 3 – 4 χρόνια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Κέντρου είναι 100 εκατομμύρια ευρώ – εκτός του εξοπλισμού που αναμένεται να κοστίσει περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Στην πλήρη λειτουργία του, θα αποτελεί κέντρο μεταμόσχευσης για όλα τα συμπαγή όργανα – με έμφαση σε καρδιά, πνεύμονες και ήπαρ – ενώ θα διαθέτει πλήρη και μοναδική στην Ελλάδα αυτόνομη παιδιατρική μονάδα για μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων. Συνολικά θα έχει 47 κλίνες, εκ των οποίων οι 33 για παιδιά.

Ήδη, το Ίδρυμα συνεργάζεται με δύο μεταμοσχευτικά κέντρα σε Βατικανό και Βιέννη, όπου Έλληνες γιατροί θα λάβουν ειδική κατάρτιση και εκπαίδευση για να στελεχώσουν το Κέντρο το οποίο θα λειτουργεί και ως σύνδεσμος ενός πανελλαδικού δικτύου συνεργασίας όλων μεταμοσχευτικών μονάδων της χώρας.   

Μετά την ολοκλήρωσή του, το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα παραχωρηθεί στο δημόσιο το οποίο θα χρηματοδοτεί κατά 20% τη λειτουργία του. Το Ίδρυμα Ωνάση θα συνεχίσει τη στήριξη στον τομέα του εξοπλισμού, ενώ θα έχει ενισχυμένη παρουσία στη διοίκηση και την επιλογή στελεχών. 

«Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο είναι πρότυπο σύμπραξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και θα αλλάξει τα ιατρικά δεδομένα της χώρας. Είναι ένα όραμα που σχεδιάζαμε επί σειρά ετών με στόχο την προσφορά στην ελληνική κοινωνία», είπε μεταξύ άλλων, κατά την επίσημη παρουσίαση του Κέντρου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου. 

Οι 7 πυλώνες

Σύμφωνα με το κ. Α. Παπαδημητρίου, το Ίδρυμα Ωνάση με τη λετουργία του ΩΕΜΕΚ έχει θέσει τους εξής 7 στόχους:

– Κάλυψη των αναγκών των ασθενών για μεταμόσχευση οργάνων.

-Βελτίωση του συστήματος εντοπισμού και διαχείρισης μοσχευμάτων.

-Δημιουργία Κέντρου Ιατρικής Καινοτομίας και Αριστείας.

-Προσέλκυση Διεθνώς καταξιωμένων επιστημόνων

-Μετεκπαίδευση του προσωπικού του ΟΕΜΕΚ

-Αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας της χώρας και

-ανάπτυξη δράσεως με στόχο τη διάδοση της δωρεάς οργάνων, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Παράλληλα με την ανέγερση του Κέντρου, θα ξεκινήσει και η ανανέωση εξοπλισμού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο το οποίο αναμένεται να αποκτήσει 4 νέα χειρουργεία – το ένα υβριδικό – και δύο νέες μονάδες ηλεκτροφυσιολογίας. 

Τελευταίοι στις μεταμοσχεύσεις 

Τη λυπηρή εικόνα της χώρας στις μεταμοσχεύσεις παρουσίασε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Ανδρέας Καραμπίνης, τονίζοντας  ότι εδώ και 40 χρόνια η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση των μεταμοσχεύσεων στην Ευρώπη και στις 10 τελευταίες θέσεις σε όλο το δυτικό κόσμο. 

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη, την τελευταία πενταετία τουλάχιστον 300 Έλληνες ασθενείς έχουν απευθυνθεί σε κέντρα του εξωτερικού για μεταμόσχευση, ενώ υπολογίζεται ότι άλλοι 700 μεταμοσχευμενουν κάνουν αντίστοιχα ταξίδια ανά τακτά διαστήματα για επανέλεγχο.  

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα