back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας με αντιδράσεις από τους παρόχους

Διαβάστε επίσης

Οι τελικές ρυθμίσεις του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ μπαίνουν σε εφαρμογή από σήμερα και ήδη υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από παρόχους του Οργανισμού, ειδικά τους οπτικούς και τους επιστήμονες ειδικής αγωγής.

Οι πάροχοι διαμαρτύρονται καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για το νέο ΕΚΠΥ και τις αλλαγές που επιφέρει στις διαδικασίες αποζημίωσης. Οι οπτικοί μάλιστα αρνούνται να εφαρμόσουν τον κανονισμό, ενώ αναστάτωση επικρατεί και στους χρήστες υπηρεσιών ειδικής αγωγής.

«Παράνομες μεθοδεύσεις οι οποίες στραγγαλίζουν επαγγελματικά τον κλάδο περιλαμβάνει η τελευταία τροποποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ)», σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργοθεραπευτών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, «σύμφωνα με προσχέδιο της τροποποίησης, ο ΕΟΠΥΥ ανοίγει το δρόμο σε δευτεροβάθμιες δομές περίθαλψης για να πραγματοποιούν μεμονωμένες πράξεις εργοθεραπείας που εντάσσονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, κατά παράβαση της υπάρχουσας νομοθεσίας, με σκοπό να παρακάμψει τους ιδιώτες εργοθεραπευτές».

Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζουν οι εργοθεραπευτές, «ο νέος ΕΚΠΥ προβλέπει τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ Κέντρα Αποκατάστασης Αναπήρων, τα οποία εκ του νόμου θεωρούνται μονάδες δευτεροβάθμιας περίθαλψης, να μπορούν να πραγματοποιούν μεμονωμένες πράξεις ειδικής αγωγής μέσω ειδικής σύμβασης, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες.

Μάλιστα, οι ιατροί του ΚΑΑ θα μπορούν να συνταγογραφούν εργοθεραπείες για τον εργοθεραπευτή του ιδίου του ΚΑΑ. Η συγκεκριμένη διάταξη οδηγεί ξεκάθαρα σε «υπερσυνταγογράφηση», «καταχρηστική ζήτηση εξετάσεων ή/και θεραπευτικών πράξεων», «προκλητή ζήτηση» και «κατευθυνόμενη συνταγογράφηση».

Η ανακοίνωση της ομάδας «Παρέμβαση», δείχνει την αγωνία και τον προβληματισμό που επικρατεί σε γονείς παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής. Οι τελευταίοι εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους σε τρεις κατευθύνσεις: α) στις «περικοπές» στον προϋπολογισμό της Ειδικής Αγωγής, β) στις τροποποιημένες διατάξεις του Ενιαίου Κανονισμού Παροχής Υγείας (ΕΚΠΥ) και γ) στην επιβολή των voucher.

Το «μέτωπο» αυτό έχει αναγκάσει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναβάλλει την εφαρμογή του νέου συστήματος χορήγησης και αποζημίωσης των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ, για την 1η Ιανουαρίου 2019.

Έλεγχοι για μαγνητικές, αξονικές και ψηφιακές μαστογραφίες

Την ίδια στιγμή ο ΕΟΠΥΥ ξεκινά έλεγχο για τις μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες αλλά και τις ψηφιακές μαστογραφίες που πραγματοποιήθηκαν σε συμβεβλημένα κέντρα το διάστημα 15-30 Μαρτίου 2018.

Όλοι οι πάροχοι θα πρέπει ως τις 16 Νοεμβρίου να έχουν προσκομίσει στον Οργανισμό τα στοιχεία για όλες τις υποβληθείσες.

Τα στοιχεία θα πρέπει να κατατεθούν αποθηκευμένα σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, ταξινομημένα ανά εξέταση και συνοδευόμενα από τα αντίστοιχα στοιχεία των ασθενών.

Επίσης στον ίδιο σκληρό δίσκο θα πρέπει να αναφέρεται το πόσους μαγνητικούς και αξονικούς τομογράφους και πόσους ψηφιακούς μαστογράφους διαθέτει το καθένα από τα συμβεβλημένα κέντρα.

Νίνα Κομνηνού

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα