back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

H “επόμενη μέρα” μετά την αποχώρηση της Μέρκελ από την ηγεσία του CDU για τη Γερμανία αλλά και για την Ευρώπη και το ποιος θα την διαδεχθεί στο κόμμα της είναι το βασικο θέμα στον διεθνή Τύπο και σήμερα.

Για Μέρκελ:

Η Bild θέτει μια σειρά ερωτημάτων: “Θα αντέξει η Μέρκελ έως το 2021;” (μάλλον όχι, απαντά) Θα μπορεί ο Σόιμπλε τώρα να γίνει σκιώδης καγκελάριος; (για κάποιους ναι) Θα μπορέσει να αντέξει ο κυβερνητικός συνασπισμός; (αβέβαιο).

-Το Spiegel Online παρατηρεί ότι η πλειοψηφία των Γερμανών θέλουν να διαδεχθεί την Μέρκελ ο Φρίντριχ Μερτς

Η Süddeutsche φιλοξενεί συνέντευξη με τον πρώην υπουργοί Οικονομικών του SPD Πεερ Στάινμπροκου o οποίος εκτιμά ότι η οικονομική κρίση απέφερε μια τεράστια απώλεια στην εμπιστοσύνη των πολιτων έναντι των πολιτικών κατι που συνεχίζεται. Ζήτησε από το κόμμα του να ταρακουνηθεί και να βρει κάποιον σαν τον Μπέρνι Σάντερς να ηγηθεί του SPD.

“Επεισόδιο 3 Μέρκελ: Τίποτα ιδιαίτερο… Στις δημοκρατίες, οι ηγέτες έρχονται και φεύγουν. Αλλά η Μέρκελ δεν έφυγε ακριβώς… τουλάχιστον προς ώρας σχολιάζει ο Florian Eder στο Politico. Ωστόσο, κάθε ένας από τους διαδόχους της γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η στιγμή που θα αποχωρήσει και από την καγκελαρία θα συμβεί σύντομα. Το ήξεραν βέβαια από την αρχή ότι αυτή θα ήταν η τελευταία της θητεία πολύ πριν την ανακοίνωση της Δευτέρας. Με άλλα λόγια: Για τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ “η καγκελάριος Μέρκελ θα παραμείνει μια από τις βασικές και πρώτες συνομιλήτριες του και εκείνη όπως άλλωστε και η Γερμανία θα παραμείνει ο πιο ισχυρός παράγοντας στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ και πέρα από αυτό. Τίποτα δεν αλλάζει για τον ίδιο, δήλωσε η εκπρόσωπος η Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα. Ευκολάκι; Αυτό που έχει όμως σημασία να παρακολουθήσει κάποιος είναι ο διάδοχός της…

Βάσει λοιπόν του ποιος θα κερδίσει την κούρσα διαδοχής στο κόμμα ως νέος επικεφαλής, η Μέρκελ είτε θα έχει μια δύσκολη είτε μια εύκολη περίοδο που θα της επιτρέψει να ασχοληθεί με τα καθηκοντά της ως καγκελάριος, όπως άλλωστε δήλωσε η ίδια χθες. “Πιστεύω ότι η διαπραγματευτική μας θέση σε όλα τα διεθνή ζητήμαα δεν θα αλλάξει” είπε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. “Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι θα έχω μάλιστα περισσότερο χρόνο να επικεντρωθώ αποκλειστικά στα θέματά μου ως επικεφαλής της κυβέρνησης” τόνισε. Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Γκύντερ Έτινγκερ, ένας σκληρός ρεαλιστής και αναλυτής των εσωκομματικών του και σίγουρα όχι ένας από τους κόλακες της Μέρκελ, πρότεινε πως όποιος βγει νέος ηγέτης του CDU να στηρίξει τη Μέρκελ, αν θέλει πραγματικά να κερδίσει… το μεγαλύτερο βραβείο που δεν είναι άλλο από την καγκελαρία. “Όποιος αναζητήσει μια πραγματική ευκαιρία να διαδεχθεί την καγκελάριο θα τον συμβούλευα να μην είναι αναξιόπιστος, αλλά να αντιληφθεί ότι αυτό που αναλαμβάνει είναι απλά η ηγεσια του κόμματος… Το να κάνει κάποιος δύσκολη τη ζωή της καγκελαρίου θα σημαίνει ότι σίγουρα δεν θα μπορέσει να την διαδεχθεί και στην καγκελαρία” δήλωσε σε δημοσιογράφο.

Ποιοι είναι όμως οι υποψήφιοι;

Ο Φρίντριχ Μερτζ μπήκε επισήμως στη λίστα των σοβαρών υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του CDU μαζί με την Άνεγκρετ Κραμπ – Κάρενμπάουερ και τον Γενς Σπαν. Ο Αρμίν Λάσετ αφήνει ακόμα ανοιχτές τις επιλογές του. Τελικά το SPD μπορεί να αναδειχθεί στον πιο κρίσιμο παίχτη… Ας μην ξεχνάμε ότι ο πιο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχει η Μέρκελ θα είναι να αποχωρήσει το SPD από την κυβέρνηση συνασπισμού. Η “πολιτική αυτοκτονία” εξαιτίας “του φόβου ενός πολιτικού θανάτου” δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεδομένων των αποτελεσμάτων των τελευταίων εκλογών, δεν υπάρχει πραγματικά κίνητρο για το SPD να παραμένει εντός για να συνεχίζει να αιμορραγεί. Προετοιμάζοντας… την πολιτική παρακαταθήκη: Η Μέρκελ έχει αποκλείσει την πιθανότητα να διεκδικήσει οποιαδήποτε πολιτικό αξίωμα ξανά – που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να θελήσει καμία χάρη από κανέναν ουτε από το κόμμα της, ούτε από τον διάδοχό της. Το ωραίο είναι ότι “το ότι επιχείρησε να διορθώσει καποια απο τα βασικά προβλήματα που προκάλεσαν την κρίση που έφερε την Ευρώπη στα πρόθυρα της κατάρρευσης και που απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τη θητεία της θα αποτελέσει το επιστέγασμα της. Θα της επιτρέψει να ασχοληθεί με ό,τι συνήθως επιθυμεί μια βασίλισσα – μια πολιτική παρακαταθήκη, που θα συνεχιστεί και αφότου φύγει από την εξουσία”.

“Γιατί η Ευρώπη συνεχίζει να χρειάζεται την Μέρκελ” ο τίτλος του άρθρου του Politico. Η βασίλισσα της Ευρώπης πέθανε! Πράγματι; Και αν συνέβη τελικά, θα υπάρξει νέα βασίλισσα; Ή ένας βασιλιάς; Λες και η Ευρώπη δεν είχε αρκετά προβλήματα αυτή τη στιγμή (Ιταλία, Brexit, Πολωνία, Ουγγαρία, λαϊκισμός… Ιταλία!) η Γερμανία είναι σε αναβρασμό. Η απόφαση της γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ αυτή την εβδομάδα να αποχωρήσει από την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα: πρώιμο τέλος και της θητείας της στην καγκελαρία, κατάρρευση της κυβέρνησης, νέο συνασπισμό, κυβέρνηση μειονότητας καθώς και ή νέες εκλογές.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα σίγουρα ό,τι συμβεί στη Γερμανία αφορά και όλους τους άλλους εκτός των συνόρων της. Οι Βρυξέλλες βρέθηκαν σε αμηχανία και ίσως σε άρνηση επιμένοντας ότι η Ε.Ε θα προχωρήσει κανονικά ό,τι και αν συμβαίνει στο Βερολίνο. Άλλωστε και στα 28 (για την ώρα) κράτη – μέλη υπάρχει κάπου, κάποτε μια αναταραχή. Επομένως, κάποια στιγμή θα γυρίσουμε στην κανονικότητα, σωστά; Ίσως είναι ένας ευσεβής πόθος… Όπως και για τη Γερμανία, η αποχώρηση της Μέρκελ σηματοδοτεί σίγουρα ένα νέο κεφάλαιο και για την Ε.Ε. Κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν έχει κυριαρχήσει στις ευρωπαίκές υποθέσεις τόσο πολύ όσο εκείνη τα τελευταία 13 χρόνια. Αλλοι μπορεί να έχτισαν την Ευρώπη, αλλά ήταν η Μέρκελ που ανέλαβε την πιο δυσκολη δουλειά… να την κρατήσει ενωμένη.

Όποια λάθη και αν έκανε…διαχειριζόμενη την ευρωπαϊκή κρίση ή τη μετανάστευση ο τίτλος “Βασίλισσα της Ευρώπης” είναι μάλλον λίγος. Αναπόφευκτα η αποχώρησή της θα δημιουργήσει ένα κενό, όποιος και αν τη διαδεχθεί στην κορυφή της πολιτικής πυραμίδας στη Γερμανία. Για χρόνια σε κάθε ευρωπαϊκή σύνοδο όλα τα μάτια ήταν πάντα στραμμένα στη Μέρκελ. Τίποτα δεν αποφασιζόταν χωρίς την Μέρκελ… Και αυτό δεν συνέβαινε λόγω του μεγέθους και της ισχύος της Γερμανίας… αλλά λόγω της ίδιας της Μέρκελ και της προσωπικότητάς της. “Προκαλεί τον σεβασμό ακόμα και σε εκείνους που διαφωνούν μαζί της” δήλωσε ένας βετεράνος κεντροδεξιός πρωθυπουργός που είχε παρατηρήσει το πώς λειτουργούσε η Μέρκελ σε αναρίθμητα ευρωπαϊκά συμβούλια. “Η ατμόσφαιρα είναι διαφορετική όταν δεν είναι εκείνη παρούσα. Όταν φεύγει από το χώρο, ο Όρμπαν βγαίνει μπροστά”.

Αυτό εξηγεί και εν πολλοίς γιατί οι μεγαλύτεροι επικριτές της είναι εκείνοι που ανησυχούν περισσότερο από την πιθανή αποχώρηση της τους επόμενους μήνες. (…) Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις ένας ακόμα επικριτής της Μέρκελ σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό δήλωσε “για εμας είναι κρίσιμο ότι θα παραμείνει καγκελάριος τα επόμενα τρία χρόνια” είπε. “Η Γερμανία είναι ο πιο σημαντικός οικονομικός μας εταίρος και οφείλεται εν πολλοίς στη καγκελάριο που λειτουργει ως ένας αξιόπιστος φίλος της χώρας”. Το πιο πιεστικό ερώτημα για την Ε.Ε είναι ποση δύναμη θα έχει πια η Μέρκελ ως lame duck (ως κουτσό άλογο) καθώς δεν έχει λήξει ακόμα η θητεία της, αν τελικά επιβιώσει όλων αυτών. Ακόμα και στο αποκορύφωμα της δύναμής της η Μέρκελ δυσκολευόταν να προωθήσει την ατζέντα της όπως για παράδειγμα στο θέμα των ποσοστώσεων για τη διαχείριση του προσφυγικού. (…) Σε ό,τι αφορά ένα κρίσιμο θέμα όπως η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης η προοπτική δεν είναι ξεκάθαρη. Ίσως η κίνηση της Μέρκελ την απελευθερώσει ώστε να αναζωογονηθεί η προσπάθεια “επισκευής” της Ευρωζώνης.

Καταπιάστηκε με την μεταρρύθμιση του ευρώ για χρόνια κυρίως λόγω των εσωτερικών προβλημάτων στη Γερμανία όπου κάθε πιθανή υπόνοια ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν τον λογαριασμό για άλλους Ευρωπαίους προκαλούσε οργή. (Αυτό το θέμα άλλωστε προκάλεσε και άνοδο του AfD). Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Μέρκελ απελευθερωμένη πλέον απο τις υποχρεώσεις του κόμματός της θα μπορέσει να φθάσει σε συμφωνία με τον Γάλλο πρόεδρο για την τραπεζική ένωση αλλά και για το αμφιλεγόμενο θέμα της εγγύησης των καταθέσεων. Ακόμα και αν η Μέρκελ δυσκολευτεί να περάσει τις μεταρρυθμίσεις στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν θα πτοηθεί στοιχηματίζοντας οτι έως ότου τα μέτρα φθάσουν προς ψήφιση οι πολιτικοί συσχετισμοί θα έχουν αλλάξει. Με δεδομένο ότι η βασική έγνοια της Μέρκελ ως καγκελαριου ήταν η Ευρώπη, η ιδέα μπορεί να μην είναι τόσο τρελή όσο φαίνεται. “Θα πρέπει να προχωρήσουμε, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο, χρειαζόμαστε τους Γερμανούς εταίρους μας για να σημειώσουμε πρόοδο” είπε ένας Γάλλος αξιωματούχος. Το Παρίσι τελικά μπορεί να δει την ευχή του να πραγματοποιείται.

Στη Βρετανία:

Στη Βρετανία ο Τύπος διαβάζει και ξαναδιαβάζει τον προϋπολογισμό με την Daily Telegraph να λέει ότι ανακάλυψε έναν συγκεκαλυμμένο φόρο στην κεντρική Αγγλία. Αναφέρει ότι μια μικρή λεπτομέρεια δείχνει αύξηση στις εισφορές κάτι που θα εξαφανίσει… τελικά ό,τι θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από τις μειώσεις φόρων, που αποκάλυψε ο Φίλιπ Χάμοντ.
Η Daily Mail αναφέρει ότι η ανακοίνωση για τις περικοπές ήταν μια από τις πιο δραματικές στιγμές της ομιλίας του υπουργού Οικονομικών, αλλά απέτυχε να επισημάνει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στην Ιταλία:

Το ΑΕΠ της Ιταλίας παρέμεινε στάσιμο στο β΄ εξάμηνο σε σχέση με το πρώτο του 2018 σύμφωνα με νέα στοιχεία, που βγήκαν στη δημοσιότητα από την Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας και πλέον βλέπει μερική ανάπτυξη 0.8% χρόνο με το χρόνο, χωρίς να υπολογίζεται η ιδιωτική κατανάλωση ή οι εισαγωγές/ εξαγωγές. Χωρίς να προκαλεί έκπληξη, η κυβέρνηση στη Ρώμη δήλωσε ότι δεν εκπλήσσεται και πήρε τα στοιχεία αυτά… ως δείγμα ότι είναι στο σωστό δρόμο, σχολιάζει το Politico. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζιουζέπε Κόντε μιλώντας στην Ινδία είπε ότι η έλλειψη ανάπτυξης έδειξε γιατί επιπρόσθετες δαπάνες είναι απαραίτητες. Αυτή είναι μάλλον μια από τις τελευταίες φορές που αυτή η πολιτική λογική μπορεί να “πουληθει” στο εκλογικό σώμα. Η Ιταλία αναπτύχθηκε στο μισό από την μέση ταχύτητα στην Ε.Ε σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο πέρυσι, συμφωνα με την Eurostat.

Στη Γαλλία:

Το FranceInfo αναφέρει ότι το υπουργικό αυτή την εβδομάδα δεν θα γίνει όπως προγραμματιζόταν την Τετάρτη αλλά την Τρίτη ώστε να επιτρέψει στον Εμανουέλ Μακρόν να πάρει ανάσα δηλαδή μια τριήμερη άδεια από την Πέμπτη έως το Σάββατο ενόψει μιας γεμάτης υποχρεώσεις μέρα, την Κυριακή. Δεν του συμβαίνει κάτι, το έχουν κάνει και άλλοι πρόεδροι σχολιάζει το FranceInfo.
H Point έχει αποκλειστική συνέντευξη με τον Νικολά Σαρκοζί ο οποίος μιλάει για όλους και για όλα

Για διαδικασία Spitzenkandidat:

“Ενόψει… Ελσίνκι” το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ο Μάνφρεντ Βέμπερ υποχώρησε στο αίτημα του συνυποψηφίου του Αλεξάντερ Στουμπ να υπάρξει ένα μεταξύ τους ντιμπέιτ στο περιθώριο του συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ελσίνκι, την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα συμβεί μάλιστα την επομενη Τετάρτη, το απόγευμα. Υπήρξαν διάφοροι λογοι που τελικά το ΕΛΚ είπε το ναι στη διοργάνωση του ντιμπέιτ την Τετάρτη και ένας από αυτούς ήταν γιατί το κόμμα δεν ηθελε να αναλωθεί σε μια σύγκρουση για το εάν θα πρέπει να παραμείνει ο Όρμπαν στο ΕΛΚ.

“Μην ξεχνάμε τη Μαδρίτη…”: Η Ευρωομάδα των Φιλελευθέρων θα συνεδριάσει στη Μαδρίτη μόλις ολοκληρωθεί αυτή του ΕΛΚ έχοντας ήδη κόψει το κεφάλι… των Καταλανών αποσχιστών (αποφάσισαν την αποβολή του PDeCat από την ευρωομάδα). Φυσικά το καλό είναι ότι οι Φιλελεύθεροι δεν χρειάζεται να εκλέξουν κάποιον απλά… θα χρειαστεί να λάμψουν δια της παρουσίας τους στο συνέδριο. (Όχι όμως και να επισκιάσουν τον Μακρόν – τον οποίο το ALDE θα ήθελε να υιοθετήσει – ή ακόμα και τον Γκι Φερχοφστατ).

Οι Σοσιαλδημοκράτες… Ίσως να το ξεχάσατε αλλά οι μοναδικοί έως τώρα υποψήφιοι είναι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς και ο πρώτος αντιπρόεδρος της, Φρανς Τίμερμανς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα