back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παραμένει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το πρωτογενές πλεόνασμα

Διαβάστε επίσης

Βελτίωση σημειώνουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το εναλλακτικό σενάριο του νέου προϋπολογισμού που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% το 2019 με τα μέτρα ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ και χωρίς την περικοπή των συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές αναφορικά με την πρόβλεψη για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 έχει μειωθεί κατά 90 με 100 εκατ. ευρώ ή κατά 0,05% του ΑΕΠ μετά την επίσκεψη του κλιμακίου των ξένων στην χώρα μας.

Εκτίμηση των ευρωπαίων είναι ότι το πλεόνασμα του 2019 δεν θα ξεπεράσει το 3,35% του ΑΕΠ και σε σχέση με τους υπολογισμούς της Αθήνας για 3,6% δημιουργείται τρύπα 450 εκατ. ευρώ.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες η πρόβλεψη των δανειστών δεν ανέβαζε τον πήχη πάνω από το 3,3% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί σε ένα κενό 540 εκατ. ευρώ.

Στην φάση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση το πιο σημαντικό για την ίδια είναι ότι το χάσμα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 παραμένει αγεφύρωτο ενώ ο χρόνος για το έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου όπου – εκτός απροόπτου – θα εξετασθεί το ελληνικό θέμα έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα. Η υπέρμετρη αισιοδοξία που εκπέμπουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για τις συντάξεις δεν προκύπτει μέχρι στιγμής από πουθενά.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα