back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Halloween – Η Αθήνα ζει το θρίλερ

Διαβάστε επίσης

Η Αθήνα γιορτάζει το Halloween. Ευκαιρία για πάρτι. Οικονομική ανάσα για τους εμπόρους.

Η τρομακτική νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, το Halloween, πλησιάζει και μικροί και μεγάλοι Αθηναίοι ετοιμάζονται για την πιο μακάβρια- διασκεδαστική γιορτή του χρόνου. Φαντάσματα, zombies, μάγισσες, δράκουλες, τέρατα και σκαλισμένες κολοκύθες έχουν την τιμητική τους.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το κατεξοχήν αμερικανικό έθιμο έχει κατακτήσει και τους Έλληνες. Σε πολλές πόλεις της χώρας μας, διοργανώνονται σχετικά θεματικά parties, πωλούνται ή φτιάχνονται τρομo-στολές, τα καταστήματα εξοπλίζονται με τα απαραίτητα αιματοβαμμένα αξεσουάρ, τα μπαρ μετατρέπονται σε στοιχειωμένα σπίτια και τα καφέ διακοσμούνται τρομακτικά προκειμένου οι πελάτες τους, αυτές τις μέρες, να ζήσουν ένα θρίλερ.

Halloween

Οι Αθηναίοι

«Δεν είμαστε αμερικανάκια απλά είναι μια ακόμα ευκαιρία να διασκεδάσουμε» λένε στον Αθήνα 9.84 δύο 17χρονοι φίλοι, ο Γιάννης και ο Μίμης. «Πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να επηρεαζόμαστε από την κουλτούρα άλλων λαών αλλά για μας είναι απλά διασκέδαση» τονίζουν.

«Είναι ξένο έθιμο, όμως μου θυμίζει τις δικές μας Απόκριες και μ’ αρέσει» λέει η Ελένη, η οποία ψάχνει να αγοράσει μια Halloween στολή για την κορούλα της. «Φαντασματάκι ή κολοκύθα;» αναρωτιέται και συμπληρώνει: «Είναι, πάντως, μια ευκαιρία να ξεφύγεις από την μονοτονία της καθημερινότητας».

«Εμείς το μάθαμε από τα παιδιά μας, θα κάνουν πάρτι στο φροντιστήριο Αγγλικών. Έχουν ξετρελαθεί με τις τρομακτικές στολές, το βλέπουν σαν τις Απόκριες»», σημειώνουν οι γονείς του Κωστάκη, που έχει ήδη αγοράσει τη στολή του από γάζες. Θα ντυθεί zombie.

Halloween

Οι έμποροι

«Τα τελευταία 10 χρόνια φέρνουμε είδη σχετικά με το Halloween» αναφέρει υπάλληλος καταστήματος παιχνιδιών στην Κοραή και προσθέτει «κυρίως οι καταναλωτές αγοράζουν τρομακτικά αντικείμενα, μάσκες κλπ και όχι τόσο στολές. Όταν πρωτοφέραμε στο μαγαζί, Halloween αξεσουάρ και στολές, οι Αθηναίοι μας ρώταγαν -τόσο νωρίς τα αποκριάτικα;– Σήμερα οι πιο πολλοί γνωρίζουν την γιορτή».

«Ας είναι ξενόφερτο έθιμο, σημασία έχει ότι κινείται λίγο η αγορά, ωστόσο μη φανταστείτε πολλά πράγματα» σημειώνει ιδιοκτήτης καταστήματος παιχνιδιών στο Μοναστηράκι.

Τα τελευταία χρόνια στον ρυθμό του Halloween «χορεύουν» και  καταστήματα καλυντικών πλασάροντας είδη για τρομακτικό Halloween μακιγιάζ.

Halloween

Το έθιμο

Η λέξη προέρχεται από το All-hallow-even, δηλαδή την παραμονή του «All Hallows’ Day» ή All Saints’ Day ( Άγιοι Πάντες), που είναι την 1η Νοεμβρίου, ενώ ως γιορτή το Halloween συνδέεται άμεσα με την υπερφυσική δραστηριότητα και την επικοινωνία με τους νεκρούς.
Οι ρίζες του Halloween, σύμφωνα με τους περισσότερους μελετητές, βρίσκονται στην παγανιστική γιορτή Samhain ή Samuin, η οποία γιορταζόταν αρχικά από τους Κέλτες στην Ιρλανδία και στην Αγγλία, οι οποίοι την 31η Οκτωβρίου γιόρταζαν το τέλος της περιόδου της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα.

Halloween

«Trick or treat»

Με την πάροδο των χρόνων και μέσω των μεταναστών η γιορτή έφτασε στην Αμερική, όπου μικρά και μεγάλα παιδιά συνηθίζουν να μεταμφιέζονται –απαραιτήτως σε οτιδήποτε spooky- και να επισκέπτονται τα σπίτια της γειτονιάς, αναφωνώντας -με ένα στόμα μια φωνή-τη γνωστή Halloween ατάκα «trick or treat» («φάρσα ή κέρασμα»). Παράλληλα πραγματοποιούνται μεγάλες παρελάσεις μεταμφιεσμένων στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες άνθρωποι σε πολλές πόλεις.

Σήμα κατατεθέν της γιορτής δεν είναι άλλο από την κολοκύθα, η οποία σκαλίζεται με ανθρώπινα χαρακτηριστικά και χρησιμοποιείται ως αυτοσχέδιο φανάρι.

Στις ΗΠΑ το Halloween θεωρείται η πιο προσοδοφόρα εμπορικά εποχή του έτους, μετά τα Χριστούγεννα.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα