back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η “επιστροφή των ονομάτων” στη Μόσχα

Διαβάστε επίσης

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, χθες στη Μόσχα, οι πρέσβεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέθεσαν λίγα λουλούδια στο μνημείο των θυμάτων της σταλινικής τρομοκρατίας.

Η εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Μεμοριάλ, τα τελευταία δώδεκα χρόνια στη ρωσική πρωτεύουσα, είναι αφιερωμένη στη μνήμη των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων της σταλινικής τρομοκρατίας.

Ο τόπος της εκδήλωσης βρίσκεται στο κέντρο της Μόσχας, στην πλατεία όπου δεσπόζει το αρχηγείο της πρώην ΚΑ.ΓΚΕ.ΜΠΕ (νυν FSB), η περιβόητη φυλακή Λιουμπιάνκα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απλοί πολίτες, μπροστά σε ένα μικρόφωνο, διαβάζουν το όνομα, την ημερομηνία σύλληψης, την ποινή και την ημερομηνία εκτέλεσης.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα φορτισμένη διοργάνωση, αφού αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων μνήμης σε ολόκληρη τη Ρωσία, αφού ανάλογες εκδηλώσεις διοργανώνονται σε πολλές πόλεις, χωριά και τόπους μαζικών εκδηλώσεων και στόχος της είναι όχι μόνο η διατήρηση της μνήμης των θυμάτων της σταλινικής τρομοκρατίας αλλά και η διαρκής υπόμνηση και αγώνας για την αποτροπή της επανάληψής της.

«Κόντρα» μεταξύ διοργανωτών και δημάρχου Μόσχας

Φέτος, υπήρξε μία διελκυστίνδα μεταξύ των διοργανωτών και του Δήμου της Μόσχας, λόγω της άρνησης του τελευταίου να παραχωρήσει τον χώρο μπροστά στο μνημείο “Βράχος από τα νησιά Σολοφκί” επικαλούμενος τις εργασίες ανάπλασης που πραγματοποιούνται στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Χάρη όμως στις αντιδράσεις των πολιτών ο δήμαρχος Σομπιάνιν, υποχώρησε τελικά και έδωσε άδεια για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα