back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το Υπ.Εξωτερικών ζητά διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του Κ.Κατσίφα- Ε.Ράμα: Πυροβόλησε κατά της αστυνομίας

Διαβάστε επίσης

Την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Έλληνας ομογενής ζητεί από τις αλβανικές αρχές το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα.

«Ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός. Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα απαντώντας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε εξτρεμιστή τον 35χρονο ομογενή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αγαπητοί γείτονες, αντί να χαρακτηρίζετε απαράδεκτη την απώλεια της ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε κατά της αστυνομίας μας, η οποία εκτέλεσε μόνο το καθήκον της, ελάτε μαζί μας να ευχαριστήσουμε το Θεό που καμία αθώα ζωή δεν χάθηκε σήμερα από την εξτρεμιστική ανοησία».

Την άμεση διευκρίνιση των συνθηκών θανάτου του ομογενή, ζήτησε από τις αλβανικές αρχές ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Με νέα παρέμβασή του , μετά τις δηλώσεις του Ε.Ράμα, ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτηρίζει ως προκλητικό το tweet του Αλβανού Πρωθυπουργού. Ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ  απευθύνει μέσω twitter ερώτημα στην κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ αν θα γίνει διάβημα και αν θα ζητηθούν εξηγήσεις.

Δ.Τζανακόπουλος: Μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα

“Από τις ελληνικές Αρχές γίνονται όλες οι ενέργειες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις, για να διακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη με τον θάνατο του ομογενούς στην Αλβανία” δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Open”.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις Αρχές της Αλβανίας, τόνισε πως δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα και να μείνουμε στο αυστηρό μήνυμα που έστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να τηρούνται χαμηλότερη τόνοι από την πλευρά της κυβέρνησης της Αλβανίας και να μην αντιμετωπίζεται το ζήτημα με επιθετικότητα όταν έχει χαθεί μια ζωή, ώστε να μην τροφοδοτούνται τα αντανακλαστικά των κοινωνιών.

Η ανάρτηση της ΥΠΠΟ στο facebook

Σε ανάρτησή της στο facebook, υπ. Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, αναφέρει ότι, πληροφορήθηκε το τραγικό περιστατικό, όταν είχε πλέον αναχωρήσει από την περιοχή.

«Ειχαμε πληροφορηθει οτι καποιος ομογενης με καλασνικοφ ειχε απειλησει το πρωι να πυροβολησει θεωρωντας οτι η συμφωνια των δυο κυβερνησεων να αποκαταστησουν τη μνημη των νεκρων ηταν προδοσια. Καμια ελληνικη σημαια δεν κατεβηκε, ολες ηταν υψωμενες. Μετα τις 3μμ στο δρομο της επιστροφης πληροφορηθηκαμε οτι ο ομογενης περικυκλωθηκε, η αστυνομια του ζητησε να παραδοθει, δεν παραδοθηκε και τον σκοτωσαν», γράφει μεταξύ άλλων η υπ. Πολιτισμού.

Ολόκληρη η ανάρτηση

KKE : Να διερευνηθούν τα γεγονότα

“Τα γεγονότα στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας, που οδήγησαν στην εκτέλεση ενός ομογενή, από την αλβανική αστυνομία, πρέπει πλήρως να διερευνηθούν. Από κει και πέρα η εκμετάλλευση του γεγονότος από εθνικιστικές δυνάμεις και των δύο χωρών, είναι κάτι που μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί. Ιδιαίτερα, σε μια περίοδο που δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί, οι αλληλοτροφοδουτούμενοι εθνικισμοί, ακόμη και οι συζητήσεις για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την δολοφονία του ομογενή

Η Ένωση Κεντρώων καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη δολοφονία από την αλβανική αστυνομία του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος και εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση στην οικογένειά του και σε όλον τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό.

“Ο Βορειοηπειρώτης αδερφός μας πλήρωσε με τη ζωή του την ύψωση της ελληνικής σημαίας ανήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Η δολοφονία του μάς θυμίζει τις δολοφονίες των Σολωμού Σολωμού και Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο. Η δολοφονία αποδεικνύει τις προθέσεις των αλβανικών αρχών έναντι της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου . Για μια ακόμη φορά καταδεικνύεται η αναγκαιότητα η ελληνική πολιτεία να μην υποχωρεί και να υπερασπίζεται με σθεναρότητα και θάρρος τα δίκαια του ελληνισμού.

Ποτάμι : Τι συνέβη στις Βουλιαράτες;

“Η αλβανική πλευρά – και όχι μόνο η αλβανική αστυνομία – πρέπει να απαντήσει πώς εξελίχθηκαν όλα τα περιστατικά που οδήγησαν στον θάνατο του Κ.Κατσιφά” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το “Ποτάμι”.

“Πώς υπήρξε η πρώτη εμπλοκή με την τοπική αστυνομία στο νεκροταφείο των Ελλήνων Πεσόντων στις Βουλιαράτες και τι έγινε στη συνέχεια με την επέμβαση της ειδικής αλβανικής μονάδας. Το κυριότερο είναι να απαντηθεί αν δόθηκε στον Κ.Κατσιφά η δυνατότητα να παραδοθεί. Η αλβανική πλευρά υποχρεούται να παράσχει αναλυτικές και πειστικές απαντήσεις”.

 

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ Βορειοηπειρωτικά Σωματεία Αθηνών, παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Αλβανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα