21.8 C
Athens
Παρασκευή, 5 Ιουνίου, 2020

Το «success story» του Γιούνκερ: Επενδύσεις, Θέσεις εργασίας, Ανάπτυξη – «Πρωτιά» Ελλάδας στην απορρόφηση κονδυλίων

✚ ΑΘΗΝΑ

Δωρεάν μαστογραφίες από το Δήμο Αθηναίων και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στις 10, 11 και 12 Ιουνίου

Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο Δήμος Αθηναίων και η Διεύθυνση Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας...

Ορθοπεταλιές για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην πλατεία Κοτζιά

Εκδήλωση γιά την χρήση του ποδηλάτου πραγματοποιήθηκε έξω από το δημαρχιακό Μέγαρο της πλατείας Κοτζιά, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, του προέδρου της...

Ο «Μεγάλος Περίπατος» κλείνει το Ιστορικό Τρίγωνο της Αθήνας -Πού θα απαγορεύονται τα ΙΧ

Στο προσωρινό περιορισμό (3 μήνες + 3 μήνες παράταση) της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας προβλέπει ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδας της κυβερνήσεως...

«Elephant»: Το 3ο πανελλήνιο βραβείο εικονικής επιχείρησης στα ΓΕΛ Φιλοθέης και Τραγαίας Νάξου

Η εικονική μαθητική επιχείρηση «Elephant», που δημιούργησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης και του Γενικού Λυκείου Τραγαίας Νάξου, στο πλαίσιο του μαθήματος «Εικονική Επιχείρηση»...

Νέο κεφάλαιο για την πλατεία Ομονοίας

Ένα νέο κεφάλαιο ξεκίνησε για την πλατεία Ομονοίας που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και παραδόθηκε στο κοινό....

Ενεργοποίηση επενδύσεων ύψους 335 δισ ευρώ, στήριξη 750.00 θέσεων εργασίας και ενίσχυση του ΑΕΠ της Ε.Ε κατά 0,6% είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, γνωστού και ως «σχεδίου Γιούνκερ».

Το «φιλόδοξο» σχέδιο που έχει την υπογραφή του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν, ύστερα από 3 χρόνια μιας μάλλον αναπάντεχα επιτυχούς πορείας, μπορεί κάλλιστα να γίνει «όχημα» της Ε.Ε για τις επικείμενες ευρωεκλογές καθώς επιβεβαιώνει ότι στόχος της Ευρώπης πλέον δεν είναι απλά να «ευημερούν οι αριθμοί, αλλά και οι άνθρωποι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Κομισιόν την περασμένη Πέμπτη στο πλαίσιο ειδικού σεμιναρίου στις Βρυξέλλες, το λεγόμενο «Ταμείο Γιούνκερ» (ΕΤΣΕ) έχει παρατείνει τη διάρκεια της εγγύησης από τα μέσα του 2018 έως τα τέλη του 2020 και αυξάνει τον επενδυτικό στόχο του από 315 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον είναι πως τα επιχειρηματικά σχέδια που υποστηρίζει στην ΕΕ, ανά τομέα, αφορούν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) κατά 32%, σχέδια υποδομών και καινοτομίας (21%), τον τομέα της ενέργειας (20%), τον ψηφιακό τομέα (11%), τις μεταφορές (8%), τις κοινωνικές υποδομές (4%) και το περιβάλλον (4%). Εκτιμάται ότι από το Ταμείο Γιούνκερ θα επωφεληθούν περίπου 793.000 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην ΕΕ.

 

Τι είναι το λεγόμενο «σχέδιο Γιούνκερ»

Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, το λεγόμενο «σχέδιο Γιούνκερ», έχει τρεις στόχους: την εξάλειψη των εμποδίων στις επενδύσεις την προβολή και την τεχνική υποστήριξη επενδυτικών έργων και την αποτελεσματικότερη χρήση των χρηματοδοτικών πόρων. Ως εκ τούτου, το σχέδιο αποτελείται από τρεις πυλώνες:

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το οποίο παρέχει εγγύηση της ΕΕ για την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων. Η Επιτροπή συνεργάζεται με τον στρατηγικό της εταίρο, τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Τον Ευρωπαϊκό Κόμβο Επενδυτικών Συμβουλών και την Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων, που παρέχουν τεχνική βοήθεια και αυξάνουν την προβολή των επενδυτικών ευκαιριών, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στην υλοποίηση των προτεινόμενων επενδυτικών έργων. Ο κόμβος είναι μια κοινοπραξία με τον όμιλο της ΕΤΕπ.

Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την εξάλειψη των κανονιστικών φραγμών στις επενδύσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο.

Ο Γίρκι Κατάινεν στον εκθεσιακό χώρο

«Πρωτιά» της Ελλάδας στην απορρόφηση κονδυλίων βάσει του ΑΕΠ

Αν και τα αποτελέσματα του σχεδίου δεν είναι ιδιαίτερα ορατά στην πλειονότητα του πληθυσμού προκαλεί θετική εντύπωση ειδικά στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα μέχρι σήμερα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των «28» της Ε.Ε ως προς τις επενδύσεις που ενεργοποιήθηκαν σε σχέση με το ΑΕΠ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ).

Αυτό άλλωστε ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν, σε ομιλία του στο σεμινάριο, που διοργάνωσε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ).

Συγκεκριμένα, η συνολική χρηματοδότηση που έλαβε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), με τη στήριξη του ΕΤΣΕ, ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να ενεργοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, τα επιχειρηματικά σχέδια που υποστηρίζονται από το ΕΤΣΕ αφορούν 18 εγκεκριμένα έργα στον τομέα των υποδομών και της καινοτομίας, που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με την υποστήριξη του ΕΤΣΕ, με συνολική χρηματοδότηση 2,3 δισ. ευρώ, που προβλέπεται να ενεργοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 7,2 δισ. ευρώ.

Συμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι στιγμής 10 επενδυτικά σχέδια και έχουν εγκριθεί άλλα 6, που αφορούν ανάμεσα σε άλλα, έργα υποδομών, όπως τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Η κα Ντέμη Κολονέλου από τη Mani Foods παροτρύνει τους παρευρισκόμενους να δοκιμάσουν τα προϊόντα της

Επιπλέον, το ΕΤΣΕ υποστηρίζει 12 εγκεκριμένες συμφωνίες (με ενδιάμεσες τράπεζες) για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων με την υποστήριξη του ΕΤΣΕ και συνολική χρηματοδότηση 404 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό προβλέπεται να ενεργοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ, από το οποίο εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περίπου 20.820 ελληνικές ΜΜΕ.  Ένα παράδειγμα επιτυχούς ιστορίας ανάπτυξης μικρομεσαίας επιχείρησης μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος Γιούνκερ είναι και η Mani Foods, μια ελληνική εταιρεία, που εξασφάλισε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για να επενδύσει σε νέα μηχανήματα και προσωπικό για την Ελαιοπαραγωγική εταιρεία Καλαμάτας.

Η Μani Foods και η ιδιοκτήτριά της κα Ντέμη Κολονέλου ήταν μια από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έκθεση, που διοργανώθηκε στο κέντρο των Βρυξελλών, στην πλατεία Rogier, προκειμένου να μιλήσουν για τα πλεονεκτήματα, που τους παρείχε ως προς την ανάπτυξη της επιχείρησής τους το δάνειο, που εξασφαλίστηκε ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (μέσω της Εθνικής Τράπεζας).

Χάρη σε δάνειο με την υποστήριξη του ΕΤΣΕ όπως ανέφερε επέκτεινε το εργοστάσιό της, ανέπτυξε νέες δραστηριότητες και σειρές προϊόντων και διπλασίασε το προσωπικό της, από 15 άτομα σε 30.

Τα «success stories» ταξίδεψαν… Βρυξέλλες

Η Μani Foods και η ιδιοκτήτριά της κα Ντέμη Κολονέλου ήταν μια από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έκθεση, που διοργανώθηκε στο κέντρο των Βρυξελλών, στην πλατεία Rogier, προκειμένου να μιλήσουν για τα πλεονεκτήματα, που τους παρείχε ως προς την ανάπτυξη της επιχείρησής τους το δάνειο, που εξασφαλίστηκε ουσιαστικά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (μέσω της Εθνικής Τράπεζας).

Χάρη σε δάνειο με την υποστήριξη του ΕΤΣΕ όπως ανέφερε επέκτεινε το εργοστάσιό της, ανέπτυξε νέες δραστηριότητες και σειρές προϊόντων και διπλασίασε το προσωπικό της, από 15 άτομα σε 30.

Εγκαινιάζοντας την εν λόγω έκθεση την Παρασκευή ο αρμόδιος Επίτροπος, Γίρκι Κατάινεν ανέφερε- μεταξύ άλλων – ότι «αυτό που επί της ουσίας αφορά το Επενδυτικό Σχέδιο είναι οι άνθρωποι. Είναι η ενίσχυσή τους και η δυνατότητα να τους δίνουμε τα μέσα να μετατρέπουν τις ιδέες τους, τα όνειρά τους, σε συγκεκριμένα πρότζεκτς που μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη». «Ανυπομονώ» πρόσθεσε ο κ Κατάινεν «να δω και να γευθώ το ΕΤΣΕ όπως ποτέ άλλοτε… από τις γευστικές ελληνικές ελιές έως τα τεχνολογικά επιτεύγματα από την Ιταλία και την Ισπανία, από τις εναλλακτικές λύσεις για τις πλαστικές τσάντες από την Τσεχία έως το ζεστό ψωμί από την Εσθονία. Όλα αυτά τα projects είναι οι πραγματικές ιστορίες επιτυχίας της Ευρώπης. Γιατί πίσω από κάθε πρότζεκτ του ΕΤΣΕ βρίσκονται άνθρωποι και ιστορίες».

Η ισπανική Exovitel πρωτοπορεί… βοηθώντας στην αποκατάσταση των άκρων

Μια τέτοια ιστορία… ήταν ανάμεσα σε αυτές που παρουσιάστηκαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση και σίγουρα ήταν η πιο γευστική καθώς αφορούσε… ζεστό ψωμί και άλλα αρτοποιήματα φτιαγμένα από το χέρι ενός Εσθονού, του Μάρτιν Σέπινγκ. Ο στόχος του κ Σέπινγκ ήταν να μπορεί να πουλά ψωμί χειροποίητο. «Οι Εσθονοί πραγματικά θέλουν να ψήνουν το ψωμί τους στο σπίτι και εμείς δεν διαφέρουμε. Ξεκινήσαμε και εμείς από το σπίτι… αλλά το ψωμί ήταν πραγματικά τόσο καλό, που σκεφθήκαμε γιατί να μην το πουλάμε; Η ανταπόκριση ήταν εξωπραγματική. Αυτό που κάνουμε στο φούρνο μας έχει ακριβώς την ίδια γεύση, αλλά παράγεται με καλύτερη τεχνολογία. Η ίδια γεύση, αλλά πιο αποτελεσματικά δημιουργημένη» ανέφερε. Η εταιρεία του Muhu Leib κατόρθωσε να επεκταθεί πρώτα στο Ταλίν και αργότερα σε όλη την Εσθονία και πλέον έχει 9 καταστήματα και 40 υπαλλήλους. Αρωγός του σε όλο αυτό το εγχείρημα υπήρξε φυσικά το ΕΤΣΕ στο οποίο απευθύνθηκε και το δάνειο που πήρε έχει πολύ ευνοϊκούς όρους και χωρίς άλλες παρεμφερείς προϋποθέσεις.

Η Ισπανία πρωτοπορεί… στην τεχνολογία 3D με την Exovite να βοηθάει στην αποκατάσταση σπασμένων άκρων! Η εταιρεία έχει αναπτύξει πρωτοποριακά συστήματα αποκατάστασης των οστών σε χέρια και πόδια μέσω σκάνερ 3-D, ενώ πρόσφατα βοήθησε σε επεμβάσεις άκρων σε διάφορα νοσοκομεία της Ισπανίας. Με το δάνειο που έλαβε από το ΕΤΣΕ όπως δήλωσε ο Μάριο Λόπεζ ντε Άβιλα η εταιρεία μπόρεσε να προσλάβει με κανονικές συμβάσεις εργασίας 20 άτομα προσωπικό και να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στη χώρα.

 

Στην πόλη, Πόζναν της Πολωνίας, «χτίζεται»… το μέλλον! Ο δήμαρχος της πόλης, Jacek Jaskowiak είχε την ιδέα να χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΤΣΕ ένα σχέδιο δόμησης νέων κατοικιών προκειμένου η πόλη να αναπτυχθεί με τον πιο σύγχρονο και «οικολογικό» τρόπο. Τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει με στόχο την κατασκευή 1.300 διαμερισμάτων. Οι μελλοντικοί ένοικοι θα μπορούν να αποπληρώσουν την αξία του διαμερίσματος από 5 έως 25 χρόνια μέσω ενοικίων και μετά να γίνουν ιδιοκτήτες του.

Είναι η ζάχαρη ωφέλιμη για την υγεία; Ξανασκεφτείτε το… μας λέει από τη Γερμανία η βιοτεχνολογική εταιρεία Jennewein, που παράγει μια σύνθεση από ζάχαρη, βάσει παρόμοιου συστατικού του μητρικού γάλακτος. Διαφέρει από τη συνηθισμένη ζάχαρη, καθώς μειώνει διάφορες μολύνσεις, καθώς και τον κίνδυνο αλλεργιών, ενώ αναπτύσσει παράλληά τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τα κονδύλια που έλαβε μέσω ΕΤΣΕ βοήθησαν την εταιρεία να αναπτύξει τις παραγωγικές της ικανότητες και να ενισχύσει την έρευνά της.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με απόφαση Έσπερ αποσύρονται από την Ουάσινγκτον οι στρατιώτες – Να καλέσουν την εθνοφρουρά προτρέπει τους κυβερνήτες ο Τραμπ

Το Πεντάγωνο θα αποσύρει τους εναπομείναντες 900 στρατιώτες που είχαν σταλεί στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση ταραχών και αναμένεται ότι θα αρχίσουν...

«Τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν άμεσα, αποτελεσματικά και συνολικά»

Την δική της απάντηση έδωσε η διοίκηση του αθλητικού κέντρου στον Άγιο Κοσμά για τις συνθήκες που επικρατούν στις εγκαταστάσεις μετά την κακοκαιρία των...

Δελτίο Ειδήσεων στις 22:00

Σε τουλάχιστον δύο προσαγωγές έχει προχωρήσει ως τώρα η αστυνομία, για τα μικροεπεισόδια στην οδό Σταδίου και νωρίτερα στα στενά του Κολωνακίου, στο περιθώριο...

Χρ. Σταϊκούρας: Θέσαμε τη βάση για ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας το 2021

Την πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη από την κρίση του κορονοϊού, καθώς η κυβέρνηση έλαβε γρήγορα μέτρα και η οικονομία της...

Αρνητικά όλα τα τεστ των διαιτητών για τον κορονοϊό

Τα τεστ που έκαναν οι διαιτητές και οι βοηθοί της Λίγκας για κορονοϊό δεν ανέδειξαν κανένα κρούσμα ενώ οι ρέφερι ενημερώθηκαν με e-mail την...

ΗΠΑ: Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον ζήτησε να φύγουν από την πόλη οι ομοσπονδιακές και στρατιωτικές δυνάμεις

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ ζήτησε και επίσημα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απομακρύνει τις ομοσπονδιακές και στρατιωτικές δυνάμεις από...

1η διεθνής συνάντηση του Δικτύου Θεάτρου Ντοκιμαντέρ στο Σεράφειο

Το Διεθνές Δίκτυο Θεάτρου Ντοκιμαντέρ συστάθηκε πριν λίγους μήνες, με σκοπό να δημιουργήσει έναν δυναμικό πόλο έρευνας, καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανάδειξης του θεάτρου ντοκιμαντέρ...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Επεισόδια και προσαγωγές στην μαθητική κινητοποίηση κατά του ρατσισμού

Ένταση προκλήθηκε το βράδυ στο κέντρο της πρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης μαθητών για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, με σύνθημα Black Lives Matter. Νεαροί...

Δήμος Αθηναίων: Επαναλειτουργούν από 9 Ιουνίου για το κοινό τα Κλειστά Κολυμβητήρια -Δωρεάν η χρήση για όλο τον μήνα

Ανοιχτά για το κοινό θα είναι από την Τρίτη 9 Ιουνίου τα κλειστά κολυμβητήρια Σεράφειο, Γκράβας και Κολοκυνθούς, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων. Ο ΟΠΑΝΔΑ...

Διακοπή της κυκλοφορίας στην παραλιακή από το βράδυ της Παρασκευής

Κλειστή θα παραμείνει η λεωφόρος Ποσειδώνος για 24 ώρες και συγκεκριμένα από τις 10 το βράδυ της Παρασκευής μέχρι τις 10 το βράδυ του...

Χωρίς τραμ το πρωί του Σαββάτου η παραλιακή στον Άλιμο

Διακοπή της κυκλοφορίας των συρμών της γραμμής του Τραμ στο τμήμα από τη στάση «Ζέφυρος» έως τη στάση «Μουσών» θα υπάρξει το πρωί του...

Κινητοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις στο Σύνταγμα, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση τους...