back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι περιλαμβάνει η κυβερνητική πρόταση για την ρύθμιση των 120 δόσεων

Διαβάστε επίσης

Την πρότασή της για μια νέα ρύθμιση χρεών θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες στις στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών η κυβέρνηση.

Σήμερα είναι δεσμευμένοι λόγω οφειλών 1,2 εκατομμύρια λογαριασμοί που αντιστοιχούν σε 400.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα από τη νέα ρύθμιση να βοηθήσει τους οφειλέτες να ξεμπλοκάρουν τους λογαριασμούς τους.

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών που έχουν χρέη προς το Δημόσιο ανέρχεται σήμερα στους 3.801.967. Ήδη στους 1.143.356 εξ αυτών έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, αλλά οι κατασχέσεις δεν επέφεραν αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο ρύθμισης χρεών έως 120 δόσεις σε εφορία και ταμεία για 4.000.000 οφειλέτες (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, επαγγελματίες) θα περιλαμβάνει αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, μικρή ελάχιστη δόση και μεγάλο κούρεμα προσαυξήσεων.

Ειδικότερα, η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ τον μήνα, ο αριθμός των δόσεων θα προσδιορίζεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ οι προσαυξήσεις θα κουρεύονται ως 85%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Η λογική είναι πως όσο λιγότερες δόσεις τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό των διαγραφών προσαυξήσεων και προστίμων.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της ρύθμισης είναι πως όσοι έχουν καταθέσεις ή περιουσία μεγαλύτερα της οφειλής (εξαιρείται η πρώτη κατοικία) θα μένουν εκτός ρύθμισης.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα