back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Αναστασιάδη με Ακιντζί – “Βήμα” για να παραμείνει ανοικτός ο διάλογος

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί η οποία πραγματοποιείται στην προστατευόμενη από τον ΟΗΕ περιοχή, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Αμφότεροι έχουν δηλώσει ότι η συνάντηση δεν σηματοδοτεί την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό.

Ως σημαντικό βήμα για να διατηρήσουν ανοικτό τον διάλογο, περιλαμβανομένου του πιθανού ανοίγματος σημείων διέλευσης που συμφωνήθηκε το 2015, τη χαρακτήρισε η Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ και Ειδική Αντιπρόσωπος του στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέκχαρτ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε πως μεταβαίνει στη σημερινή συνάντηση με τις καλύτερες προθέσεις και διαθέσεις “προκειμένου να διερευνήσουμε το κλίμα που πρέπει να καλλιεργηθεί αλλά και τις συνθήκες που πρέπει να προϋπάρξουν ή να συνδιαμορφωθούν, έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος που να μας οδηγήσει σε μια λειτουργική λύση”

Κιζιλγιουρέκ: Οι δύο ηγέτες δεν τολμούν να κλείσουν τα πέντε κεφάλαια

Στη διαπίστωση ότι, από την εποχή του Γκραν Μοντανά, υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη στο Κυπριακό κατέληξε ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, καθηγητής τουρκικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» και στη Νόνη Καραγιάννη.

Όπως είπε, «από το Γκραν Μοντανά άλλαξαν δυστυχώς αρκετά πράγματα, μάλιστα προς μια αρνητική κατεύθυνση. Σήμερα οι δύο ηγέτες έρχονται μαζί υπό τη σκιά πολλών αρνητικών εξελίξεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχει μια διχόνοια στην τουρκική πλευρά όπου ο Τούρκος ΥΠΕΞ προωθεί μια αντίληψη της λύσης βάσει συνομοσπονδίας ενώ ο Ακιντζί επιμένει στη λύση για ομοσπονδιακό κράτος. Έτσι προϋπάρχει μια προσπάθεια από την Άγκυρα για παρoπλισμό του Ακιντζί και προωθεί άλλους ηγέτες».

Για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Κιζιλγιουρέκ είπε ότι, «υπάρχει μια σύγχυση γύρω από τις έννοιες Ομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία κτλ. Ο Αναστασιάδης βάζει θέμα λειτουργικότητας της Ομοσπονδίας και προτείνει τη χαλαρή νομίζοντας ότι, θα βοηθήσει στη λειτουργικότητα» και πρόθεσε: «Φαίνεται ότι το Προεδρικό στην Κύπρο κάνει δεύτερες σκέψεις και θεωρεί την αποτελεσματική συμμετοχή κάτι που δεν θα βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία της ομοσπονδίας». (…)

Με πρόταση για Συνομοσπονδία η Τουρκία

Ο κ. Κιζιλγιουρέκ επεσήμανε την στήριξη που βρίσκει ο Aκιντζί από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και όχι από την Τουρκία. «Αν οι δύο ηγέτες στην Κύπρο συμφωνούν σε μερικά σημαντικά ζητήματα τότε μας μένει να δούμε το θέμα της εγγύησης. Εκεί, μπορούμε να ελπίζουμε και στη στήριξη Ηνωμένων Εθνών. Το πρόβλημα μας είναι ότι οι δύο ηγέτες δεν τομλούν να κλέισουν τα υπόλοιπα πέντε κεφάλαια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία σήμερα εάν ενδιαφέρεται έστω και ελάχιστα για το Κυπριακό αυτό ουσιαστικά γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής της ενέργειας.

«Αυτό δεν έχει αλλάξει από πέρυσι μέχρι σήμερα. Δεν θα δεχθεί να μείνει έξω. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι έρχεται με μια πρόταση συνομοσπονδίας για να βρει πρόσβαση στη πολιτική της ενέργειας, πράγμα που δεν θα περάσει απο την ελληνοκυπριακή πλευρά. Μην πω ποτέ γιατί και εδώ υπάροχυν κάποιοι που πιστεύον ότι καλύτερα διχτόμηση παρά ομοσπονδία».

Και αιτιολόγησε λέγοντας: «Μέσα σε μια ομοσπονδιακή λύση η Τουρκία μπορούσε κατά κάποιον τρόπο να είναι μέρος αυτής της πολιτικήςγιατί ομοσπονδιακή πολιτεία θα διαχειριστεί τους φυσικούς πόρους. Η Τουρκία αν πάει να διεκδικήσει αυτή την ευχέρεια μέσα απο συνομοσπονδία θα δεί ότι σύντομα αυτό θα καταρρεύσει.Γιατί συνομοπονδία δεν υπάρχει ούτε στα ψηφίσνατα των Ηνωμένων Εθνών. Σημαίνει ότι η Τουρκία κινείται εκτός».

Ο κ. Κιζιλγιουρέκ δήλωσε ότι η εικόνα που έχει ο ίδιος είναι ότι, «η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν τολμά να προχωρήσει προς την ομοσπονδία στο επίπεδο μοιρασμού της εξουσίας μαζί με τους Τουρκοκυπρίους», χαρακτηρίζοντας το ζήτημα «φοβερό».

«Η επανένωση της Κύπρου περνάει άμεσα από τη συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στα ομοσπονδιακά όργανα», είπε και κατέληξε: «Αν αυτό ενοχλεί και θεωρείται δυσλειτουργικό σημαίνει ότι, η προοπτική της επανένωσης χάνεται. Μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να μην προχωρήσει προς την συνομοσπονδία ούτε όμως στην ομοσπονδία, τότε μας μένει το status quo».

 

Newsroom Αθήνα 9.84

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα