back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Οι πραγματικές αιτίες της καθυστέρησης στη δίκη της Χ.Α.

Διαβάστε επίσης

“Επιδίωξη όλων είναι να περαιώνονται οι δίκες μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα με την τήρηση όλων των δικονομικών κανόνων και αυτό είναι εφικτό μόνο όταν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις”.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που αποτελεί μήνυμα προς όσους διαμαρτύρονται για καθυστερήσεις στην εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

Επισημαίνεται πως «δεν υπάρχει ειδική αίθουσα που θα συνεδριάζει το δικαστήριο, ώστε να γίνονται περισσότερες συνεδριάσεις».

Η έλλειψη ειδικής αίθουσας οδηγεί να συνεδριάζει – όπως αναφέρεται- το δικαστήριο 10 φορές το μήνα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:

“Καθώς πληθαίνουν οι ανακοινώσεις με αίτημα την επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής, επιρρίπτοντας μάλιστα ορισμένες φορές τις ευθύνες της καθυστέρησης στο Δικαστήριο, οφείλουμε να παραθέσουμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να μη μένουν αμφιβολίες για τις πραγματικές αιτίες της καθυστέρησης: Στη δίκη αυτή, η οποία μέχρι σήμερα έχει διαρκέσει 3,5 χρόνια και έχουν διεξαχθεί 283 συνεδριάσεις, υπάρχουν 68 κατηγορούμενοι, έχει ολοκληρωθεί η εξέταση 150 μαρτύρων κατηγορίας, υπολογίζονται σε 230 οι μάρτυρες υπεράσπισης, έχει προχωρήσει η ανάγνωση εγγράφων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή που υπερβαίνουν τις 50.000 σελίδες, ενώ παρίστανται 125 συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής. Μέχρι και σήμερα το Δικαστήριο συνεδριάζει 10 φορές το μήνα και τούτο διότι δεν υπάρχει ειδική αίθουσα για να διεξάγεται η διαδικασία σε πιο τακτική βάση. Οι δικαστές και εισαγγελείς της συγκεκριμένης δίκης εργάζονται με μεγάλη ευσυνειδησία, δικάζουν με βάση το Σύνταγμα και τους θεσπισμένους νόμους και τηρώντας τις αρχές της δίκαιης δίκης. Επιδίωξη όλων είναι να περαιώνονται οι δίκες μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα με την τήρηση όλων των δικονομικών κανόνων και αυτό είναι εφικτό μόνο όταν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις”.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα