back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το προφίλ της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Καθήλωση επαγγελματικών κλάδων, ασύμμετρη κινητικότητα, συμπιεσμένους μισθούς, αυξητική τάση στις ευέλικτες μορφές εργασίας και περιορισμένες δεξιότητες μέρους των εργαζομένων, καταγράφει μελέτη του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, του υπουργείου Εργασίας.

Στην μελέτη των 350 σελίδων αποτυπώνονται κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας στην χώρα μας, σε αρκετές περιπτώσεις με μελανά χρώματα.

Αναλυτικότερα, καταγράφονται:

Υπερσυγκέντρωση της απασχόλησης σε πολύ λίγα επαγγέλματα, καθώς το ¼ της συνολικής απασχόλησης είναι συγκεντρωμένο σε μόλις τρία από τα 126 επαγγέλματα.

Το 1/5 των απασχολούμενων, εργάζεται σε μόνο τέσσερις από τους 272 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη συσσώρευση εργαζομένων, παρατηρείται στην καλλιέργεια μη πολυετών φυτών, στο λιανικό εμπόριο σε ειδικευμένα καταστήματα, στην παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο και στην κρατική διοίκηση, οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Στην κορυφή των πιο δυναμικών επαγγελμάτων παραμένουν τα ίδια επαγγέλματα εδώ και χρόνια, όπως οι υπάλληλοι Γενικών Καθηκόντων, οι πωλητές σε καταστήματα και οι σερβιτόροι. Ακολουθούν οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού και μαθηματικού κλάδου (βοηθοί λογιστών) και οι υπάλληλοι πληροφόρησης πελατών.

Ωστόσο, τα επαγγέλματα με μεγαλύτερη κινητικότητα ή ζήτηση, δεν εξασφαλίζουν υψηλές αποδοχές, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι καθηλωμένες.

Λιγότερο παραδοσιακά επαγγέλματα, συγκαταλέγονται στα σταθερά, στοιχείο που ενδεχομένως να δείχνει ότι επίκεινται αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Αυτά τα επαγγέλματα είναι οι τεχνικοί λειτουργιών και υποστήριξης χρηστών τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας.

Η έκθεση παρουσιάζει το πρόβλημα των μακροχρόνια ανέργων,καθώς άγγιξαν το 48% τον Δεκέμβριο του 2017.

Ωστόσο, από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων προκύπτει ότι το 2017 δημιουργήθηκαν 143.545 νέες θέσεις εργασίας, ανά την επικράτεια. Όλες οι Περιφέρειες της χώρας, παρουσίασαν θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην Αττική, στην Κεντρική Μακεδονία και την Κρήτη, με εμφανή την θετική επίδραση του τουρισμού, αφού οι περισσότερες προσλήψεις, λόγω εποχικότητας, καταγράφηκαν το δίμηνο Απριλίου – Μαίου, ενώ οι περισσότερες απολύσεις, τον Οκτώβριο.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα