back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην καταβολή 16.000 εφάπαξ έως το τέλος του έτους στοχεύει το ΕΤΕΑΕΠ

Διαβάστε επίσης

Στην έκδοση τουλάχιστον 16.000 εφάπαξ -από τα 26.200 που παραμένουν σε εκκρεμότητα- έως το τέλος του έτους, στοχεύει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Για τον σκοπό αυτό, έχουν ήδη συγκροτηθεί ειδικά κλιμάκια εργαζομένων, που θα απασχολούνται εκτός προκαθορισμένου ωραρίου (ακόμη και Σαββατοκύριακα, εφόσον το επιθυμούν) ολόκληρο το επόμενο δίμηνο.

Για την αμοιβή των κλιμακίων, έχει εκταμιευθεί κονδύλι ύψους 500.000 ευρώ, ενώ η δαπάνη για τα εκκρεμή εφάπαξ υπολογίζεται στα 340 εκατομμύρια ευρώ.

Ο σχεδιασμός του ταμείου, περιλαμβάνει και την επιτάχυνση της έκδοσης των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες αγγίζουν τις 90.000, με αποτέλεσμα η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων να υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί έως το καλοκαίρι.

Αναδρομικές εισφορές

Σε δόσεις, που μπορεί να κυμανθούν από 48 έως 72, πρόκειται να αναζητηθούν τα αναδρομικά ποσά που οφείλονται για τις εισφορές υπέρ εφάπαξ (7%) και επικούρησης (4%), ειδικά για τους ασφαλισμένους βενζινοπώλες και αρτοποιούς, τα ταμεία των οποίων αντιμετώπιζαν πρόβλημα υπολογισμού των εισφορών, από το 2016 και από το 2012, αντίστοιχα.

Η πρόβλεψη της καταβολής των αναδρομικών εισφορών σε 36 μηνιαίες δόσεις, όπως έχει αποφασιστεί για όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, δεν θα ισχύσει γι’ αυτές τις δύο ειδικές περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, δεδομένου ότι είναι αισθητά μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν καταβλήθηκαν εισφορές, άρα και τα ποσά που οφείλουν.

Η διαδικασία εκκαθάρισης, θα γνωστοποιηθεί σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους, έως τα τέλη του Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα