back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Εμμανουήλ Γιακουμάκης: «Το μείζον είναι να εξασφαλίσουμε την ελευθερία διακίνησης σκέψεων και λόγου στα ΑΕΙ»

Διαβάστε επίσης

                                                                                                                      Αθήνα, 2018/10/24

O Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Εμμανουήλ Γιακουμάκης , μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη”Αθήνα Σήμερα” για τα περιστατικά ανομίας εντός των ΑΕΙ, το  άσυλο και με φόντο την απόφαση της Πρυτανείας του Οικονομικού Πανεπιστημίου να κλείσει συμβολικά για μια ημέρα το  Ανώτατο Ιδρυμα.

Αναλυτικά:

Νόνη Καραγιάννη: Κύριε Γιακουμάκη θέλω να ακούσω εσάς για όλα αυτά, τα οποία επί τόσο καιρό λέτε.

Εμμαν. Γιακουμάκης: “Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της παρουσίας των τοξικοεξαρτημένων ατόμων και εμπορίας ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία 2 με 2,5 χρόνια και προσπαθούμε να αμυνθούμε απέναντι σε αυτή την υποβάθμιση που συντελείται με κάθε τρόπο. Το τελευταίο διάστημα μετά την εκκένωση του πάρκου στο Πεδίον του Αρεως έχουμε ειδικότερα προβλήματα. Οι άνθρωποι αυτοί που διεσπάρησαν του γύρω δρόμους, έχουν προτίμηση στις περιμετρικές του Πανεπιστημίου οδούς και φοβόμαστε πολύ – και δικαιολογημένα – ότι η οδός Αντωνιάδου, που είναι ένας παράπλευρος δρόμος στις εγκαταστάσεις μας, μετεξελίσσεται σε νέα οδό Τοσίτσα. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία μας. Πριν από ένα μήνα δεχθήκαμε τους πρωτοετείς μας φοιτητές, 18χρονα παιδιά με όνειρο να σπουδάσουν στο Παν/μιο.Οι πρώτες τους εικόνες, ερχόμενοι εδώ, ήταν η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Αυτό δεν επιτρέπεται σε μια χώρα που υπερασπίζεται το αγαθό της μόρφωσης”

Νόνη Καραγιάννη: Και πάντως,δεν είναι αυτή εικόνα σε χώρους όπου το μέγιστο καθήκον είναι το αγαθό της παροχής της γνώσης. Πραγματικά, προσπαθώ να …φωτογραφίσω όσα λέτε , να τα κάνουμε εικόνες και πριν από μέρες, ένα τηλεφώνημα ακροατή του σταθμού και της εκπομπής, καθώς και πατέρα φοιτητή σας, μας είπε ακριβώς ότι το πηγαίνει και το περιμένει να τελειώσει τα μαθήματά του, επειδή φοβάται για την ασφάλειά του.

Εμμαν. Γιακουμάκης: “Για αυτά τα φαινόμενα υπάρχει μεγάλη ανησυχία τόσο από τους ίδιους τους φοιτητές, όσο και από τις οικογένειές τους. Είναι απαράδεκτα αυτά τα φαινόμενα και δεν μπορούν να συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο.

Νόνη Καραγιάννη: Ξέρω ότι εδώ και περίπου δύο χρόνια μιλάτε για αυτά τα θέματα, για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Εχετε πει ότι χρειαζόμαστε μια λύση, η οποία δεν θα είναι προσωρινή. Θέλετε να μου εξηγήσετε τι εννοείτε;

Εμμαν. Γιακουμάκης: “Δείτε το φαινόμενο ως απλός πολίτης. Η εκκένωση του Πεδίου του Αρεως δεν αποτελεί στρατηγικό σχέδιο επίλυσης προβλήματος, διότι είναι προφανές ότι εκκενώνεται ένας χώρος για να κατευθυνθούν οι άνθρωποι, στον πέριξ χώρο. Δεν υπάρχει αυτή η επιμέλεια που συναντάται σε άλλες χώρες όπου αυτά τα μείζονος σημασίας και δύσκολα κοινωνικά προβλήματα αντιμετωπίζονται βάσει των υπαρχουσών επιστημονικών γνώσεων, που δημιουργούν υποδομές, ώστε το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί υποστηρίζοντας αυτούς τους ανθρώπους που είναι ασθενείς ή δίνοντας κάποια διέξοδο. Ολοκληρωμένο σχέδιο δεν υπάρχει.”

Νόνη Καραγιάννη: Να μείνω σε αυτό που λέτε ότι δηλαδή είναι τοξικοεξαρτημένα άτομα που χρήζουν βοήθειας και αρωγής.

Εμμαν. Γιακουμάκης: “Ρωτώ λοιπόν, ποια είναι η πολιτική του ελληνικού κράτους σε αυτό το θέμα; Διότι αποτελούν κίνδυνο για τη (σσ δημόσια) υγεία, δημιουργούν προβλήματα. Ξέρετε, βλέποντας τις εικόνες αυτές σκέπτομαι με τραγικό τρόπο τα πρόσωπα αυτά και τις οικογένειές τους , είναι πολύ δύσκολα θέματα, δεν διανοείσαι να τα ακουμπήσεις.

Νόνη Καραγιάννη: Καταλαβαίνω ότι αναφέρεστε στο κομμάτι του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού. Δηλαδή η εκκένωση των χώρων είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά για να εκκενωθεί ένας χώρος η Πολιτεία θα πρέπει να ξέρει που θα οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους. Ενα από τα επίδικα ζητήματα στον δημόσιο διάλογο κύριε πρύτανη είναι και εκέινο της διαστρέβλωσης του Πανεπιστημιακού ασύλου. Ποια είναι η γνώμη σας σε προτάσεις που ακούγονται και από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι θα πρέπει να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο , τουλάχιστον με τον τρόπο με τον οποίο νοείται. Δεν ξέρω αν σας βρίσκει σύμφωνους και εάν είναι ένα θέμα που στην πανεπιστημιακή κοινότητα έχετε συζητήσει.

Εμμαν. Γιακουμάκης: “Εχω την εντύπωση ότι καθένας με τον όρο εννοεί και άλλα πράγματα. Εχει υπάρξει ένας ορισμός του όρου στη περίοδο της δικτατορίας και μετά, κατά τον οποίο νοείται ότι ακαδημαικό άσυλο σημαίνει απαγόρευση εισόδου δημόσιας δύναμης μέσα στο Παν/μιο. Υπάρχει όμως μια πιο σύγχρονη αντίληψη που λέει ότι ακαδημαικό άσυλο είναι η ελευθερία έκφρασης και διακίνησης ιδεών. Θεωρώ ότι δεν είναι θέμα που ταιριάζει στη δημόσια συζήτηση εν έτει 2018 σε μια ευρωπαική χώρα , αν πρέπει να έχουμε νόμο που να απαγορεύει την είσοδο δημόσιας δύναμης μέσα στα Παν/μια. Εκτιμώ ότι τα πανεπιστήμια δεν χρειάζονται αυτή την προσέγγιση. Αυτό που πρέπει να σεβαστούν είναι η αρχή της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών.

Νόνη Καραγιάννη: Το λέτε υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο συζήτησης ακόμα και όταν -διαπιστωμένα- σε έναν πανεπιστημιακό χώρο, εξωπανεπιστημιακά στοιχεία προβαίνουν σε έκνομες, παραβατικές πράξεις;

Εμμαν.Γιακουμάκης: “Οχι, δεν το λέω έτσι. Θεωρώ ότι το μείζον είναι να εξασφαλίσουμε την ελευθερία σκέψης, διακίνησης ιδεών και λόγου. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να δούμε τι κάνουν οι άλλες χώρες για να διαπιστώσουμε πως λειτουργούν τα παραδείγματα που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Δεν νομίζω ότι η λύση βρίσκεται στη διατύπωση του νόμου, αλλά στην υιοθέτηση αντιλήψεων και στη δημιουργία μηχανισμών που διασφαλίζουν αυτή την ελευθερία. Πουθενά δεν υπάρχουν κοινωνίες αγγέλων.  Τα Πανεπιστήμια είναι ένα ειδικός χώρος όπου μπαίνουν νεαροί, που όταν βγαίνουν πρέπει να έχουν γίνει πολίτες. Αυτό είναι το μέγα κέρδος για την κοινωνία και θέλουν ειδική μεταχείριση, αλλά υπό μία προυπόθεση: ότι ο νόμος είναι σεβαστός εφόσον ζούμε σε περίοδο δημοκρατίας. Πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους όπως ακριβώς τους έχουμε ψηφίσει και μετά όλα τα άλλα. Δεν είναι το ζήτημα ποια θα είναι η διατύπωση στο νόμο, διότι έχουμε τρεις διατυπώσεις από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν και ουδεμία έλυσε το πρόβλημα. Αρα χρειάζεται κάτι άλλο και αυτό πρέπει να το βρούμε σε αυτά που κάνουν οι άλλες χώρες.”

Νόνη Καραγιάννη: Για να παρακολουθήσω το συλλογισμό σας , μήπως και αυτή η επιχειρηματολογία που λέει ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα Παν/μια είναι χώροι ελεύθερης διακίνησης ιδεών και απόψεων, είναι ενδεχομένως σαν να παραβιάζουμε ανοικτές θύρες;

Εμμαν.Γιακουμάκης: “Οχι γιατί αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Υπάρχουν εκδηλώσεις που θα διαλυθούν εάν γίνουν επειδή κάποιοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να συζητάμε τέτοια θέματα..”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.: 210 34 11610 – FAX: 210 34 11 397 – e-mail: [email protected]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα