back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ξεκινά η κατασκευή του νότιου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65 – Σε 3 ώρες η διαδρομή Αθήνα-Τρίκαλα

Διαβάστε επίσης

Σε τροχιά ολοκλήρωσης μπαίνει η κατασκευή του συνεχώς αναβαλλόμενου νότιου τμήματος του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» εγκρίνοντας τη χρηματοδότηση των έργων με 306 εκατομμύρια ευρώ, και όταν αυτά ολοκληρωθούν, ο Ε65 θα εκτείνεται σε μήκος 175 χιλιομέτρων, συνδέοντας το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με το λιμάνι του Βόλου. Το ταξίδι από Λαμία έως την Εγνατία Οδό θα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά, ενώ η διαδρομή Τρίκαλα-Αθήνα περίπου 3 ώρες.

Το έργο προς το παρόν βρίσκεται στο 40% και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελήφθη βάσει των κοινοτικών κανόνων στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων. Αφορά δε τη χρηματοδότηση του νότιου τμήματος, Λαμία – Ξυνιάδα, το οποίο θα διαχειρίζεται η εταιρεία παραχώρησης «Κεντρική Οδός ΑΕ». Η εταιρεία κατασκευής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να ξεκινήσει τα έργα πριν εκπνεύσει το 2018, και αφού περάσουν από το Ελεγκτικό Συμβούλιο και κυρωθούν από τη Βουλή.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα απαιτούνται περίπου 18 μήνες για την κατασκευή του τμήματος από τη Λαμία έως τον κόμβο Καρπενησίου (περίπου 15 χλμ.), ενώ για το υπόλοιπο τμήμα έως την Ξυνιάδα (περίπου 17 χλμ.), θα χρειαστούν σχεδόν δυόμιση χρόνια. Το τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα είναι μήκους 32,27 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει πέντε κόμβους, έναν Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) , μία σήραγγα 2.983 μέτρων (Δομοκός) και οκτώ γέφυρες.

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται, εδώ και μήνες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την χρηματοδότηση του βόρειου τμήματος του Ε65 από τα Τρίκαλα μέχρι την Εγνατία Οδό. Τα δύο αυτά τμήματα θα ενωθούν με τον κεντρικό τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα μήκους 79 χιλιομέτρων, το οποίο έχει δοθεί στην κυκλοφορία από τον Δεκέμβριο 2017.

Υπερσύγχρονος οδικός άξονας

Σε πλήρη ανάπτυξη, ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος θα εκτείνεται σε μήκος 175 χιλιομέτρων.

Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο οδικό άξονα με ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για την ανάπτυξη της Περιφέρειας ενώ η ολοκλήρωσή του θα συμβάλλει στην άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Κεντρικής Ελλάδος και θα αναβαθμίσει την σύνδεση της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την προσπελασιμότητα προς την Αλβανία και την π.Γ.Δ.Μ.Με την ολοκλήρωση του Ε65 θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας με το λιμάνι του Βόλου, ενώ το ταξίδι από Λαμία μέχρι την Εγνατία Οδό θα διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά και η διαδρομή Αθήνα-Τρίκαλα περίπου 3 ώρες.

Ισίδωρος Ρούσσος

  • Ετικέτες
  • Ε65
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα