back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη δολοφονία Κασόγκι

Διαβάστε επίσης

Ο Ερντογάν έχει απόψε την ευκαιρία στην ομιλία του να αποκαλύψει λεπτομέρειες μιας ηχογράφησης που υποτίθεται ότι υπάρχει από τις στιγμές του θανάτου και του διαμελισμού του Κασόγκι.

Στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας χτες αποκαλύπτουν ότι ο Σαούντ Αλ Καχτάνι, σύμβουλος του Μπιν Σαλμάν, συμμετείχε σε μια κλήση μέσω Skype σε δωμάτιο του προξενείου όπου πραγματοποιήθηκε η δολοφονία του Κασόγκι, γράφει ο The Guardian.

Μια τουρκική πηγή πληροφοριών, δήλωσε στο Reuters ότι, σε ένα σημείο ο Καχτάνι είπε στους άνδρες του να αποτελειώσουν τον Κασόγκι. “Φέρτε μου το κεφάλι του σκύλου”, είπε χαρακτηριστικά.

Υποκλοπή συνομιλιών

Αν είναι αλήθεια, οι ισχυρισμοί θα επιβεβαιώσουν την αναφορά του Τhe Guardian την Κυριακή ότι, η Τουρκία είχε υποκλέψει τις συνομιλίες της ομάδας κρούσης. Εννοείται βέβαια ότι, ο Ερντογάν δεν δεν μοιράστηκε την ηχογράφηση με τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος Ερντογάν, Ομέρ Σελίκ, υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει μέχρι το τέλος να φωτίζει τον κόσμο της «κακότυχης δολοφονίας» του Κασόγκι.

Είπε ότι, η δολοφονία “σχεδιάστηκε με εξαιρετικά άγριο τρόπο”. Ήταν η πρώτη επίσημη ένδειξη ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι η υπόθεση δολοφονίας συντονίστηκε εκ των προτέρων.

Παρασκηνιακές κινήσεις

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος έχει επιδοθεί σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τον Ερντογάν προκειμένου να τον πείσει να μην ρίξει όλη την ευθύνη στον πρίγκιπα διάδοχο, να μην του ρίξει όλη τη λάσπη πάνω του, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο The Guardian.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους ότι, δεν είναι ικανοποιημένος με την ενημέρωση που έλαβε στην υπόθεση, ενώ αργότερα μίλησε για συνωμοσία στον θάνατο του δημοσιογράφου.

Το ίδιο βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν διεξήγαγε συνομιλίες με τον διάδοχο του θρόνου στο Ριάντ, όπου από κοινού επεσήμαναν την “σημασία της συμμαχίας Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας”. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε μάλιστα ότι τη Δευτέρα θα ταξίδευε στην Κωνσταντινούπολη η διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ να “ασχοληθεί με την έρευνα”.

Αναγνώριση ενοχής από τη Σαουδική Αραβία

Οι τουρκικές διαρροές έχουν ήδη αναγκάσει τη Σαουδική Αραβία να κάνει μια πρωτοφανή αναγνώριση ενοχής, οδηγώντας στην απομάκρυνση δύο από τους πλησιέστερους βοηθούς του πρίγκιπα, καθώς και 18 άλλων Σαουδαραβών αξιωματικών.

Στο βίντεο του κλειστού κυκλώματος της πρεσβείας εμφανίστηκε φαίνεται ότι, ένας σαουδάραβας πράκτορας εγκαταλείπει το προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη φορώντας τα ρούχα του Κασόγκι.

Το CNN έστειλε το βίντεο, αναφέροντας ότι τουρκος αξιωματούχος που αναγνώρισε τον άνθρωπο ως τον Μουσταφά Αλ Μαντάνι, τον “διπλό πράκτορα” και μέλος 15μελους ομάδας που στάλθηκε από στην Κωνσταντινούπολη για την δολοφονία του Κασόγκι από τη Σαουδική Αραβία.

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται έτοιμος, μετά από δύο εβδομάδες διαρροών, όργιο φημών και συλλογής στοιχείων να δώσει μια ομιλία στην τουρκική εθνοσυνέλευση που θα “ταράξει τα νερά” σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι στο τουρκικό έδαφος, γράφει σήμερα ο the Guardian.

Ύστερα από μέρες διαρροών από την τουρκική αστυνομία ότι, πίσω από τη δολοφονία βρίσκεται ο πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα βγει μπροστά να αποκαλύψει την “γυμνή αλήθεια” για τον θάνατο του Κασόγκι.

Τη Δευτέρα στενός του συνεργάτης είπε πως “τίποτα δεν θα μείνει κρυφό”. Η ανακοίνωση του Ερντογάν σε μέλη του κόμματός του συμπίπτει με το άνοιγμα του συνεδρίου για επενδύσεις στο Ριάντ.

Συνεργάτες λένε πως ο Ερντογάν θα αναφερθεί στην καθυστερημένη παραδοχή της Σαουδικής Αραβίας για τον θάνατο του Κασόγκι, εντός του προξενείου της οπου εθεάθη για τελευταία φορά στις 2 Οκτωβρίου .

Ο πρίγκιπας διάδοχος αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση στο θέμα της δολοφονίας και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ-Αλ-Ζουμπέιρ, δήλωσε ότι η επιχείρηση ήταν ένα τραγικό λάθος από μία κακόβουλη ομάδα.

Βρέθηκε το πτώμα του δημοσιογράφου;

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, το πτώμα του Σαουδάραβα δημοσιογράφου φέρεται να βρέθηκε σε ένα πηγάδι στην κατοικία του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Τι μεταδίδουν τα ΜΜΕ

Τμήματα του σώματος του δολοφονηθέντος Σαουδάραβα Δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι βρέθηκαν έντονα κατακρεουργημένα, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News επικαλούμενο δικές του πηγές. Σύμφωνα με την μία πηγή του καναλιού, το πρόσωπο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου ήταν παραμορφωμένο.

Άλλη πηγή του Sky News ανέφερε ότι τα τμήματα του σώματός του βρέθηκαν στον κήπο της κατοικίας του γενικού προξένου της Σαουδικής Αραβίας.

Νωρίτερα ο αρχηγός του τουρκικού αντιπολιτευόμενου κόμματος «Πατρίδα» Ντογκού Περνιτσέκ είχε δηλώσει ότι μέρη του σώματος του Κασόγκι βρέθηκαν σε πηγάδι στο προξενείο , ωστόσο η τουρκική εφημερίδα Aydinlik, όπως και το Sky News, κάνουν λόγο για τον κήπο της κατοικίας του Σαουδάραβα γενικού προξένου, η οποία βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κτίριο της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο οι πληροφορίες αυτές επισήμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

 

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα