back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο Έλληνας πρεσβευτής

Διαβάστε επίσης

Στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, Πέτρος Μαυροειδής για συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες μόνο μέρες μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά.

Στην προγραμματισμένη από την Παρασκευή συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον κ Μαυροειδή, όπως τουλάχιστον μεταδίδει το ΑΠΕ, προφανώς βασικό ζητούμενο θα ήταν η ενημέρωση της τουρκικής κυβέρνησης για την αλλαγή ηγεσίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και ανάληψή του από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Η αιγιαλίτιδα ζώνη

Στη συνάντηση προφανώς ετέθη και το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, το οποίο εξήγγειλε ο Νίκος Κοτζιάς το περασμένο Σάββατο, καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες φέρεται να δήλωσε στην τουρκική τηλεόραση, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ότι «η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση».

Είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ ότι «στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα δεν θα αποδεχθεί κανένα τετελεσμένο και δεν θα επιτρέψει να γίνει οποιοδήποτε βήμα χωρίς την Τουρκία».

Να σημειωθεί ότι η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας από τον Ιούνιο του 1996 και μετά έχει εξουσιοδοτήσει τη γείτονα να κηρύξει πόλεμο (casus belli) εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

Την είδηση της συνάντησης του κ Τσαβούσογλου με τον κ Μαυροειδή μετέδωσε αρχικά το CNN Turk, κάνοντας λόγο για κλήση του Έλληνα Πρέσβη στο υπουργείο, χωρίς να δίνει περισσότερες σε λεπτομέρειες. Ακολούθησε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο επικαλέστηκε διπλωματικές πηγές.

Η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, υπενθύμισε πάντως με αυτή την αφορμή το περιστατικό παρενόχλησης -κατά την Άγκυρα- του τουρκικού ερευνητικού Barbaros από ελληνική φρεγάτα.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα