back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Τα αναπάντητα ερωτηματικά γύρω από τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου τα οποία έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου καθώς αρκετοί ηγέτες απειλούν ακόμα και μια διακοπή των εξαγωγών όπλων προς το Ριάντ. Μεγάλο θέμα και σήμερα η απόφαση του Ντ. Τραμπ σχετικά με τη συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF)

Για τη δολοφονία Κασόγκι:

“Δώστε μας επαρκή στοιχεία λένε οι ηγέτες στη Δύση προς τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Κασόγκι” αναφέρει ο Guardian.
“Οι Σαουδάραβες αναφέρουν τώρα ότι ο Κασόγκι είναι νεκρός” ο σχετικός τίτλος του BBC ενώ η DW αναφέρει ότι η Σαουδική Αραβία “παραδέχεται πως η δολοφονία Κασόγκι ήταν ένα λάθος”.
Η Σαουδική Αραβία αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε και παραδεχόμενη ότι αυτό συνέβη στη διάρκεια μιας δόλιας επιχείρησης. Η δολοφονία του δημοσιογράφου έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντέλ αλ Τζουμπείρ δήλωσε στο Fox ότι η κίνηση αυτή ήταν ένα “τρομερό λάθος” και διέψευσε ότι πίσω από τη δολοφονία βρίσκεται ο διάδοχος του θρόνου.

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται υπό πίεση, προκειμένου να εξηγήσει τι συνέβη. Το Ριάντ αναγνώρισε μόλις το Σάββατο πως οι «αβάσιμες» καταγγελίες των τουρκικών Αρχών ήταν βάσιμες: ο εξόριστος στις ΗΠΑ διαφωνών που στηλίτευε μέσα από τις σελίδες της Washington Post τον απολυταρχισμό του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είναι νεκρός.Η εκδοχή που παρουσίασε, ωστόσο, για μια συζήτηση που πήγε στραβά, δεν έπεισε. ΕΕ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Καναδάς έκριναν τις εξηγήσεις ανεπαρκείς ή αναξιόπιστες. Ειδικά στη Γερμανία, μια χώρα που έχει εγκρίνει εξαγωγές οπλικών συστημάτων αξίας άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ η Μέρκελ δήλωσε χθες ότι “εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία δεν μπορούν να γίνουν στις παρούσες συνθήκες”. Οσο για τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτός έκρινε αρχικά τις εξηγήσεις αξιόπιστες, μετά έκανε λόγο για «ψέματα» του Ριάντ. Σταθερή έμεινε μόνο η πεποίθησή του πως μια αναστολή των πωλήσεων όπλων σε αυτό θα ήταν ασύμφορη για την αμερικανική οικονομία. Παρίσι, Βερολίνο και Λονδίνο κάλεσαν χθες εκ νέου, από κοινού, το Ριάντ να στηρίξει με στοιχεία όσα λέε

Το Politico πάντως σχολιάζει ότι πέρασε αρκετός καιρός για να μπορέσει η Ε.Ε να εκδώσει μια αυστηρή ανακοίνωση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας από τη Φεντερίκα Μογκερίνι εκ μέρους της Ε.Ε και από τους ηγέτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών. Τι αναμένεται από εδώ και πέρα; Υπάρχουν εκκλήσεις να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων στη χώρα και η Άγκελα Μέρκελ στηρίζει την ίδα. Αλλά ίσως και ενώ η Ε.Ε θέλει να συνεχίσει να κρατά μακριά τους μουλάδες από μια πυρηνική βόμβα μήπως ο αφοπλισμός μιας σημαντικής χώρας στην περιοχή να χρειάζεται περισσότερο σκέψη;

Για πυρηνικά:

Οι FT έχουν βασικό θέμα τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας προς τον Ντοναλντ Τραμπ για την απόφαση του να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά. Η εφημερίδα περιγράφει τη συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) ως “έναν από τους βασικούς πυλώνες για τη δομή διατήρησης της παγκόσμιας ειρήνης” και αναφέρει πως μια πιθανή κατάρρευσή της προκαλεί ήδη ανησυχία πως και άλλες συμφωνίες – όπως αυτή του περιορισμού των πυρηνικών κεφαλών – θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.
Η Συνθήκη INF, την οποία υπέγραψαν το 1987 οι Ρόναλντ Ρίγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στον Λευκό Οίκο, προβλέπει την εξάλειψη των χερσαίων πυρηνικών και συμβατικών πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς που διαθέτουν οι δύο χώρες, υπενθυμίζει το BBC. “Η Ρωσία δεν εκπλήρωσε δυστυχώς τη συμφωνία κι έτσι εμείς θα αποσυρθούμε από αυτήν” δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους ύστερα από μια συγκέντρωση στη Νεβάδα. “Παραβιάζουν τη συμφωνία εδώ και πολλά χρόνια. Δεν ξέρω γιατί ο πρόεδρος Ομπάμα δεν αντέδρασε”. Μια τέτοια μονομερής κίνηση θα είναι πολύ επικίνδυνη και θα οδηγήσει σε “στρατιωτικά και τεχνικά αντίποινα”, προειδοποίησε χθες ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ. Εξηγήσεις θα ζητήσει και ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν όταν συναντήσει τον αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα. Οι αμερικανικές Αρχές πιστεύουν ότι η Μόσχα αναπτύσσει ένα χερσαίο σύστημα κατά παραβίαση της συμφωνίας INF, το οποίο θα μπορούσε να της επιτρέψει να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση εναντίον της Ευρώπης. Πρόκειται για πυραύλους 9Μ729, που σύμφωνα με την Ουάσιγκτον έχουν βεληνεκές μεγαλύτερο των 500 χιλιομέτρων. Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η χώρα του θα προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτών των όπλων αν η Ρωσία και η Κίνα, που δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη δεν συμφωνήσουν να σταματήσουν την ανάπτυξη των πυραύλων. Η Ρωσία απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποιεί τη συνθήκη σε μια προσπάθεια να εκβιάσει το Κρεμλίν

Υπέρ της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε η Βρετανία, με τον υπουργό Αμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον να δηλώνει ότι η Μόσχα “περιφρονεί” τη συνθήκη και να καλεί το Κρεμλίνο να βάλει τάξη στα του οίκου του. Επιφυλάξεις εξέφρασε αντίθετα το Βερολίνο, αναφέρει η DW. “Η συνθήκη αυτή είναι εδώ και 30 χρόνια ένας σημαντικός πυλώνας της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής για την ασφάλεια”, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, προσθέτοντας ότι, παρ” όλο που υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι η Ρωσία παραβιάζει τη συμφωνία, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αναλογιστεί τις συνέπειες της απόφασής της.

Για ΠΓΔΜ:

“Στήριξη προς την ΠΓΔΜ για αλλαγή του συνταγματικού της ονόματος από τις ΗΠΑ” σχολιάζει ο Guardian. Η Ουάσινγκτον αποστέλλει έναν ανώτατο αξιωματούχο σήμερα στην “Μακεδονία” καθώς ενισχύεται η διεθνής στήριξη για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας, λίγα μόνο 24ωρα μετά το αποφασιστικό βήμα που έλαβαν οι βουλευτές για την έγκριση αυτού του μέτρου. Θα είναι το τελευταίο δείγμα δυτικής στήριξης για την ευρω-ατλαντική προοπτική της βαλκανικής χώρας. Ο Μάθιου Πάλμερ, βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ φθάνει στα Σκόπια σήμερα. Με tweet της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ είπε πως “οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ιστορική ευκαιρία για να προωθηθεί η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ευημερία στην ευρύτερη περιοχή”.

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει εκτενώς το πράσινο φως στη μετονομασία της ΠΓΔΜ από το κοινοβούλιο της χώρας. «Το ‘ναι’ στην αλλαγή ονομασίας είναι μια ήττα για τον εθνικισμό στα Βαλκάνια», εκτιμά σε σχόλιό της η Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας του Ντίσελντορφ για την Αυστρία και τη νοτιοανατολική Ευρώπη ασκεί κριτική στη στάση του Κρίστιαν Μικόσκι, επικεφαλής της εθνολαϊκιστικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE στα Σκόπια, ο οποίος «μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποτρέψει την πλειοψηφία δύο τρίτων για την μετονομασία της ΠΓΔΜ. […] Ο Μικόσκι προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι με τον ακραίο εθνικισμό του οδηγήθηκε μόνος του σε απομόνωση», αγνοώντας τις φιλοευρωπαϊκές διαθέσεις εντός του κόμματός του και στην κοινωνία της χώρας του, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η Handelsblatt επισημαίνει ότι παρά το αποτυχημένο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου για την αλλαγή ονομασίας, «με την ψηφοφορία τη νύχτα της Παρασκευής υπέρ της συμφωνίας του Ιούνιου με την Ελλάδα, η κυβέρνηση κατάφερε να πραγματοποιήσει την πολυπόθητη μεταβολή. Η απόφαση δεν είναι σημαντική μόνο για την εξαιρετικά φτωχή χώρα των μόλις τριών εκατομμυρίων πολιτών, αλλά και για όλη την περιοχή τω Δυτικών Βαλκανίων. Ο διαφαινόμενος τερματισμός της διαμάχης για την ονομασία στέλνει σημαντικό μήνυμα για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το μήνυμα είναι το εξής: ο εθνικισμός συνιστά αδιέξοδο» Ο γερμανός ανταποκριτής υπογραμμίζει ότι «η αλλαγή ονομασίας μπορεί να μην είναι ακόμη τελειωμένη υπόθεση, καθώς πρέπει να δώσει την έγκρισή του και το ελληνικό κοινοβούλιο. Ωστόσο η πλειοψηφία δύο τρίτων στη βουλή των Σκοπίων είναι ένα ηχηρό μήνυμα της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ προς την Ευρώπη». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ΕΕ θα πρέπει να σπεύσει τώρα να αναγνωρίσει τις ενισχυμένες προσπάθειες που καταβάλλονται στα Δυτικά Βαλκάνια. Για να γίνει αυτό δεν θα είναι αρκετά μόνο τα επαινετικά λόγια εκ μέρους των Βρυξελλών».

Για «τέλος μιας παράδοξης διαμάχης» κάνει λόγο η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί ότι η μοίρα της ΠΓΔΜ «κρέμεται» από την προσθήκη ενός επιθέτου: «Εάν η Μακεδονία γίνει Βόρεια Μακεδονία, όπως ζητεί η Ελλάδα και ενέκρινε καταρχάς η βουλή στα Σκόπια, ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ είναι ανοιχτός. Μπορεί να γίνει λοιπόν τόσο απλά – κι όμως το γεγονός ότι γίνονται τέτοιες μάχες γι’ αυτό μπορεί να αποτελέσει τρομακτικό παράδειγμα για το πόσο αδυσώπητη γίνεται η πολιτική […] στην καρδιά της Ευρώπης όταν επιτρέπει να την καθοδηγούν εθνικιστικές εξάρσεις αντί της λογικής», υπογραμμίζει η SZ.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι «τα δύο τρίτα (σ.σ. ψήφισαν) υπέρ του ΝΑΤΟ» στη βουλή των Σκοπίων. Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης κάνει λόγο για «εξαιρετικά ισχνή πλειοψηφία» υπέρ του «ναι» στην αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, η οποία «έβαλε τα θεμέλια για να γίνει δεκτή η βαλκανική χώρα στο ΝΑΤΟ». Η FAZ επισημαίνει ότι η συγκέντρωση της απαραίτητης πλειοψηφίας των τουλάχιστον 80 ψήφων ήταν αβέβαιη μέχρι την τελευταία στιγμή για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. «Το ότι τελικά επετεύχθη τη νύχτα προς το Σάββατο οφείλεται στην αλλαγή στρατοπέδου ορισμένων βουλευτών του πρώην κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE. Ορισμένοι αντάρτες της αντιπολίτευσης ανήκουν σε μουσουλμανικές μειονότητες που συντάσσονται ομόφωνα υπέρ της αλλαγής ονόματος επειδή εγκρίνουν την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Παρατηρήθηκε όμως ότι οι περισσότεροι αντιπολιτευόμενοι που άλλαξαν πλευρά είναι ύποπτοι για διαφθορά, έχουν ήδη απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους ή πρόκειται να απαγγελθούν. Άλλοι τελούσαν σε κατ’ οίκον περιορισμό ως ‘εχθροί του Συντάγματος’. Ως εκ τούτου είναι εύλογη η υποψία ότι άλλαξαν στάση στην ψηφοφορία με την προσδοκία να τύχουν ηπιότερης μεταχείρισης από τη δικαιοσύνη», αναφέρει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας πάντως ότι η κυβέρνηση στα Σκόπια διαψεύδει ότι είχε πρόθεση να ασκήσει επιρροή στη δικαιοσύνη της ΠΓΔΜ.

Στην Ιταλία:

Στις περιφερειακές εκλογές που έγιναν στο νότιο Τιρόλο χθες Κυριακή, (στα ιταλικά: Άλτο Άντιτζε) ο Ματέο Σαλβίνι προχώρησε στις πρώτες κινήσεις του για να μετρατρέψει τον Βορρά στη χώρα της Λέγκας. Και μπορεί να μην κατόρθωσε να “εκθρονίσει” το Λαϊκό Κόμμα (του νότιου Τιρόλο και μέλος του ΕΛΚ) που κέρδισε 42% χθες, το κόμμα του ωστόσο διπλασίασε τα ποσοστά και συγκέντρωσε 11%. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων πήρε 15% αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.
Στο μεταξύ, ο κυβερνών συνασπισμός διαπραγματεύτηκε ένα είδος “ανακωχής” (μεταξύ τους, όχι με την Ε.Ε ή τις αγορές) σχετικά με μια πρόταση αμνηστίας σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Το Κίνημα 5 Αστέρων που ξεκίνησε ως κόμμα εναντίον της διαφθοράς, αντισυστημικό ξαφνικά αποδέχθηκε ένα μέτρο που θυμίζει τα αντίστοιχα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι που αφορούν τη συγκέντρωση ενός μικρού μέρους από τους φόρους, που έχουν διαφύγει αντί να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, σχολιάζει το Politico.
Σήμερα πάντως η Ιταλία θα πρέπει να απαντήσει στις παρατηρήσεις της Κομισιόν για το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Στη Βρετανία:

Στην αρχή της εβδομάδας ο βρετανικός Τύπος βρίθει δημοσιευμάτων γύρω από νέα σχέδια ανατροπής και αντάρτικου… εναντίον της Τερέζα Μέι με αφορμή το Brexit.
Οι Times αναφέρουν ότι η πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπη με ένα νέο “αντάρτικο” από 40 βουλευτές της αν δεν υποκύψει στις νέες απαιτήσεις των υπέρμαχων του Brexit εντός των επόμενων 48 ωρών.
Σύμφωνα με την Daily Telegraph, η κα Μέι θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ακόμα “αντάρτικο” εντός του υπουργικού της συμβουλίου μετά την προσπάθεια που κατέβαλε για να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερη στήριξη για τα σχέδιά της για το Brexit στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής διάσκεψης μισής ώρας με τους υπουργούς της. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έσθερ Μακβέι και ο υπουργός Εσωτερικών, Σαχίντ Τζαβίντ φέρονται να αμφισβητούν κομβικά στοιχεία της διαπραγματευτικής της στρατηγικής.
Από την πλευρά της πάντως η κα Μέι σε άρθρο της στη σημερινή Sun αναφέρει ότι βλέπει επιτέλους “το τέλος” των διαπραγματεύσεων. Και η εφημερίδα σχολιάζει ότι η πρωθυπουργός θα πάει έως το τέλος …με τον δικό της τρόπο.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ προετοιμάζεται να πει ότι το υπουργείο του εκτιμά πως θα υπάρξει ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού στην περίπτωση, που το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει από την Ε.Ε με συμφωνία, αναφέρουν οι Times. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι είναι υπό πολιτική πίεση για να εκφράσει μια πιο αισιόδοξη εκδοχή για το μέλλον στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.
Οι FT εκτιμούν ότι οι αυξήσεις για κάποιες δαπάνες είναι με ερωτηματικό όμως σίγουρα θα προβλεφθούν υψηλότεροι φόροι για να τις ενισχύσουν.

Για Πράσινους:

“Ενισχυμένοι οι Πράσινοι ενόψει των ευρωεκλογών το 2019″ αναφέρει το 2019” αναφέρει το Politico. Ενισχυμένοι από τα εκλογικά αποτελέσματα στη Βαυρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, οι “Πράσινοι” της Ευρώπης βρίσκονται συνεχώς σε ανοδική πορεία “απειλώντας” τα παραδοσιακά σοσιαλιστικά κόμματα και την “κυριαρχία” τους στην κεντρο-αριστερά. Αυτή η άνοδος έρχεται σε μια καλή συγκυρία για τις επόμενες ευρωεκλογές τον Μάιο, αλλά οι Πράσινοι δεν φαίνεται να είναι έτοιμοι να εκμεταλλευθούν αυτό το πλεονέκτημα. Δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών δείχνουν ότι στη νότια και ανατολική Ευρώπη δεν υπάρχει η στήριξη όπως συμβαίνει αλλού. Οι επικεφαλής των Πρασίνων επίσης έχουν αποκλείσει τη δημιουργία συμμαχιών είτε με τους σοσιαλιστές είτε με τους κεντρώους του Μακρόν επομένως περιορίζουν έτσι τη δυναμικότητα και την επιρροή που θα μπορούσαν θεωρητικά να έχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έκαναν αντίστοιχα σε εθνικό αυτό το φθινόπωρο. “Δεν πρόκειται να γίνουμε το σωσίβιο των σοσιαλιστών και οι περιβαλλοντικές πολιτικές δεν πρόκειται να σώσουν τη σοσιαλδημοκρατία” απεφάνθη ο Φίλιπ Λάμπερτς, συμπρόεδρος των Ευρωπαίων Πρασίνων.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα