back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ολομόναχος» του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Διαβάστε επίσης

Μετά το «Γραφικό Χαρακτήρα» το βιβλίο με τις 67 μικρές αυτοβιογραφικές ιστορίες, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επανέρχεται με τον «Ολομόναχο», μία αυτοβιογραφική προφητεία, όπως επισημαίνεται στο εξώφυλλο.

«Επέλεξα το γράψιμο για να γλιτώσω, υποτίθεται από την ασφυξία των δικών σου ονείρων και κατέληξα να μάθω από ένα Γαλλο, πως δεν έγραφα τίποτ’ άλλο από την ιστορία σου. Εγραφα και ξανάγραφα την ιστορία σου πριν καν τη μάθω. Την ιστορία που δε μπορούσα καν να φανταστώ, πως είναι και η δική μου ιστορία», διαβάζουμε προς το τέλος του βιβλίου.

Ο σημαντικός πεζογράφος και σεναριογράφος αναλύει λογοτεχνικά την σχέση πατέρα-γιου, βασιζόμενος στην εμπειρία από το δικό του πατέρα, για να την αφήσει παρακαταθήκη στο δικό του γιό.

Η αφήγηση σπαρακτική σε τόνο εξομολογητικό. Ο Παναγιωτόπουλος φωτίζει τις δύσκολες στιγμές της συνύπαρξης με τον γονιό του, περιγράφει τη σύγκρουσή και τη συμφιλίωση, την αλλαγή των ρόλων, όταν οι συνθήκες υποχρεώνουν το γιό να υιοθετήσει τον πατέρα. Το αόρατο νήμα που συνδέει τις ζωές των δύο ανδρών που δυσκολεύτηκαν να συναντηθούν και κανείς εκ των δύο δεν βιάστηκε να καλύψει το χαμένο χρόνο.

Το βιβλίο «Ολομόναχος» του Νίκου Παναγιωτόπουλου που εκδόθηκε πρώτα στη Γαλλία, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Έλενα Χατζηιωάννου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα