back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η Γερμανία υπέρ της διακοπής εξαγωγών όπλων στη Σαουδική Αραβία

Διαβάστε επίσης

Τη διακοπή των εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία, όσο τα ερωτήματα για τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι παραμένουν αναπάντητα, ζήτησε χθες η Άνγκελα Μέρκελ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η γερμανίδα καγκελάριος καταδίκασε την δολοφονία του και επεσήμανε την ανάγκη για διαλεύκανση της υπόθεσης.

“Δεν έχουν αποδοθεί ακόμη ευθύνες στους υπεύθυνους”, δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: “Συμφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι οι εξαγωγές όπλων, οι οποίες έχουν ήδη περιοριστεί, δεν μπορούν να συνεχιστούν υπό τις παρούσες συνθήκες”.

Νωρίτερα, και άλλοι κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί είχαν διατυπώσει το ίδιο αίτημα, μετά την παραδοχή της Ριάντ ότι o Κασόγκι έχασε τη ζωή του στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Εκκλήσεις για λήψη περαιτέρω μέτρων

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι δεν “υπάρχει καμία απoλύτως βάση” για συνέχιση των εξαγωγών.

Μάλιστα, ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας, τόνισε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt ότι, η παύση θα πρέπει να αφορά ακόμη και εξαγωγές που έχουν ήδη εγκριθεί.

Παράλληλα κάλεσε την γερμανική κυβέρνηση να συντονίσει “διπλωματικά βήματα” με τους συμμάχους της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ “όπως για παράδειγμα η απέλαση του προσωπικού της πρεσβείας”.

Μάας: “αντιφάσεις στην επίσημη ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας”

Ο Μάας έκανε λόγο για “πολλές αντιφάσεις” στην επίσημη ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας για τα αίτια θανάτου του Κασόγκι.

“Αρχικά, ειπώθηκε ότι ο δημοσιογράφος έφυγε ζωντανός από το προξενείο, τώρα ότι πέθανε εκεί”, είπε σε συνέντευξή που παραχώρησε το Σάββατο στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό ARD.

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας: “Όσο οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, όσο δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη εκεί, δεν υπάρχει καμία απολύτως βάση να εγκρίνουμε περαιτέρω εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία”.

Γάλλοι και Βρετανοί συντάσσονται

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν ο Μάας και οι Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Τζέρεμι Χαντ, γάλλος και βρετανός ομόλογός του αντιστοίχως, χθες επισημαίνουν ότι για τον θάνατο του Κασόγκι πρέπει “δοθούν διευκρινίσεις που θα βασίζονται σε γεγονότα τα οποία θα μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστα”.

Η συμφωνία συγκρότησης του μεγάλου συνασπισμού και η ΕΕ δεσμεύουν

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο ότι δεν είναι ικανοποιημένη με την επίσημη ανακοίνωση της Ριάντ και ζήτησε περισσότερη διαφάνεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συμφωνία συγκρότησης του μεγάλο συνασπισμού αναφέρεται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν πρόκειται να εγκρίνει την πώληση όπλων σε κράτη “που εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Υεμένη”.

Επιπλέον, βάσει της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις εξαγωγές όπλων απαγορεύονται οι πωλήσεις σε χώρες “στις οποίες υπάρχει σαφής κίνδυνος η στρατιωτική τεχνολογία ή ο στρατιωτικός εξοπλισμός που εξάγεται να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή”.

Μεγάλα τα κέρδη και για τη Γερμανία

Μολονότι η Γερμανία είναι μόλις ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στη Σαουδική Αραβία, μετά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, τα κέρδη για τους γερμανούς κατασκευαστές όπλων τα τελευταία χρόνια ήταν μεγάλα.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, η Γερμανία ενέκρινε την εξαγωγή όπλων στη Σαουδική Αραβία η αξία των οποίων ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η Siemens και το συνέδριο στη Σαουδική Αραβία

Γερμανοί πολιτικοί έχουν ζητήσει από τον Τζο Κάεζερ, διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, να μην συμμετάσχει σε επενδυτικό συνέδριο που διεξάγεται στη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα. Ενώ άλλες εταιρείες της Δύσης έχουν αποσυρθεί εξαιτίας της υπόθεσης Κασόγκι, ο γερμανικός όμιλος αποτελεί έναν από τους βασικούς συμμετέχοντες του συνεδρίου.

Σημειώνεται ότι, ο προκάτοχος του Κάεζερ, Κλάους Κλάινφελντ, τώρα εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος του διάδοχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

“Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να παροτρύνει τους εκπροσώπους των μεγάλων εταιρειών να μποϊκότάρουν το συνέδριο. Αυτό, κατά την απόψή μου, ισχύει και για τον διευθύντοντα σύμβουλο της Siemens”, δήλωσε ο Ρέτγκεν.

O ίδιος ο Κάεζερ υπεραμύνθηκε της συμμετόχής του λέγοντας: “εάν διακόψουμε την επικοινωνία μας με κράτη στα οποία αγνοούνται άνθρωποι, δε θα έφευγα ποτέ από το σπίτι μου”.

Και οι Φιλελεύθεροι εναντίον της συμμετοχής στο συνέδριο

Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί στο Βερολίνο είναι το γεγονός ότι ακόμη και το κόμμα των γερμανών Φιλελευθέρων, που βρίσκεται κοντά στην επιχειρηματική κοινότητα, τάχθηκε υπέρ του μποϊκοταρίσματος του συνεδρίου.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος στο μπούντεσταγκ, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Οι γερμανικές επιχειρήσεις πρέπει να μείνουν μακριά από το μεγαλύτερο επενδυτικό συνέδριο του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Αυτό ισχύει ειδικά για την περίπτωση της Siemens, που είναι ένας από τους τρεις βασικούς χορηγούς του”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα