back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δημοσκόπηση: oι Πράσινοι θα σαρώσουν και στην Έσση

Διαβάστε επίσης

Κι ενώ τα κόμματα του μεγάλου συνασπισμού ακόμη προσπαθούν να διαβάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα της Βαυαρίας, μία νέα δημοσκόπηση ενόψει των εκλογών στην Έσση στις 28 Οκτωβρίου, εντείνει τον προβληματισμό τους, καθώς φαίνεται η τάση να είναι πανομοιότυπη.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση Politbarometer Extra για λογαριασμό του ZDF, εάν οι εκλογές διενεργούνταν αυτή την Κυριακή, η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) θα συγκέντρωνε ποσοστό 26%, δεύτερη δύναμη θα αναδεικνύονταν, όπως και στη Βαυαρία, οι Πράσινοι με 22%, ενώ κάπως καλύτερες θα ήταν η επιδόσεις των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με 20%. Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι βέβαιο ότι θα εισέλθει και στο κοινοβούλιο του Βίζμπαντεν με ποσοστό που, σύμφωνα με την έρευνα, θα ανέλθει στο 12%, ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Αριστερά με 8%.

Σενάρια για συγκρότηση κυβέρνησης

Με αυτά τα δεδομένα, τα πιθανότερα σενάρια για συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού στο εν λόγω κρατίδιο είναι είτε η συνεργασία CDU, Πρασίνων και FDP είτε η συνεργασία SPD, Πρασίνων και Αριστεράς. Μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν συγκεντρώνει πλειοψηφία. Ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός CDU και Πρασίνων φαίνεται να κινείται οριακά.

Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση στην Έσση το 2013, η CDU συγκέντρωσε 38,3%, το SPD 30,7%, οι Πράσινοι 11,1%, η Αριστερά και οι Φιλελεύθεροι μπήκαν οριακά στο τοπικό κοινοβούλιο με 5,2% και 5% αντιστοίχως. Η AfD με 4,1% είχε μείνει εκτός.

Πάντως, το 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι κριτήριο για την απόφασή τους αποτελεί η κρατιδιακή πολιτική και το 36% η ομοσπονδιακή.

Καταλληλότερος ο Χριστιανοδημοκράτης, δημοφιλέστερος ο Πράσινος

Στην ερώτηση ποιος θα ήταν καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο νυν, Φόλκερ Μπούφιερ (CDU), συγκέντρωσε ποσοστό 46% και ο αντίπαλός του, Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ (SPD), 32%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός στην Έσση είναι ο Ταρέκ Αλ-Βαζίρ, μέλος των Πρασίνων και υποψήφιος πρωθυπουργός του κόμματος στις κρατιδιακές εκλογές του 2013, αναπληρωτής πρωθυπουργός στην Έσση και υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας, Συγκοινωνιών και Κρατιδιακής Ανάπτυξης. Δεύτερος σε δημοτικότητα είναι ο Μπούφιερ και τρίτος ο Σέφερ-Γκίμπελ. Εντυπωσιακό είναι ότι πολύ θετική είναι η γνώμη των Χριστιανοδημοκρατών για τον Αλ-Βαζίρ.

Ως σημαντικότετα προβλήματα αποτιμούν οι κάτοικοι της Έσσης με ποσοστό 33% την Παιδεία, με 24% την αγορά ακινήτων και τα υψηλά ενοίκια, με 18% την πολιτική ασύλου, με 16% τις συγκοινωνίες και με 7% την κλιματική αλλαγή.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα