back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά η διανομή – Ποια θα είναι η τιμή του

Διαβάστε επίσης

Ξεκίνησαν, με χαμηλούς ρυθμούς, οι πρώτες παραγγελίες για τη διανομή του πετρελαίου θέρμανσης στα ελληνικά νοικοκυριά στην Αθήνα, τρεις ημέρες (από 15 Οκτωβρίου) μετά την διάθεσή του στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Η τιμή του πετρελαίου ανέρχεται στο 1,145 ευρώ ανά λίτρο κατά μέσο όρο, 20% αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος (0,932 ευρώ ανά λίτρο), η οποία αύξηση προκαλεί, όπως είναι φυσικό, αρκετά προβλήματα στους καταναλωτές που διστάζουν να παραγγείλουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου σε μια περίοδο που οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμα καλές. Προβλήματα, επίσης, προκύπτουν, ως εκ τούτου, και στα ίδια τα πρατήρια υγρά καυσίμων που βλέπουν τη ζήτηση να είναι χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μικρά ή στα μεσαία πρατήρια υγρών καυσίμων, οι παραγγελίες κυμαίνονται από 500 έως 1000 λίτρα και σε λίγες μόνο περιπτώσεις φτάνουν τα 1500 λίτρα ή παραπάνω. Η κατάσταση είναι πιο ευνοϊκή για τις πιο μεγάλες αλυσίδες πρατηρίων, καθώς ο αριθμός των παραγγελιών ξεπερνάει τις 300 και κυμαίνονται από 1000-1500 λίτρα ανά παραγγελία.

Πάντως, κοινή διαπίστωση των πρατηρίων της Αθήνας είναι το γεγονός ότι οι παραγγελίες για το πετρέλαιο θέρμανσης γίνονται, κυρίως, από τα Βόρεια Προάστια και παράλληλα, όπως τονίζουν στα πρατήρια, μεγαλύτερη ζήτηση αναμένεται να υπάρξει από το Δεκέμβριο και μετά, όταν, δηλαδή, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι χαρακτηριστικό στοιχείο των καιρικών συνθηκών. Γεγονός που οφείλεται, κυρίως, στην υψηλή τιμή του πετρελαίου, που είναι ανασταλτικός παράγοντας για τα ελληνικά νοικοκυριά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα