back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ζόραν Ζάεφ: «Το μέλλον της χώρας είναι στα χέρια σας»

Διαβάστε επίσης

«Το μέλλον της χώρας είναι στα χέρια σας» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επί της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Κοιτάξτε στο μέλλον, στο μέλλον των παιδιών σας. Η βούληση των πολιτών είναι να πάει η χώρα μπροστά» επεσήμανε ο Ζάεφ.

Επίσης έστειλε μήνυμα συμφιλίωσης λέγοντας πως θα πρέπει οι διχασμοί να λάβουν τέλος.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της γείτονος η πρόταση του Ζόραν Ζάεφ για εθνική συμφιλίωση ερμηνεύεται ως πρόταση απόδοσης αμνηστίας στους βουλευτές που συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια στη Βουλή της γείτονος στις 27 Απριλίου.

Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του εκπροσώπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντιμόφσκι που προτείνε εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη σύναψη ειδικών συμφωνιών με ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Η σημερινή συζήτηση αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις, που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης.

Πλειοψηφία δύο τρίτων

Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για αλλαγή του Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, το οποίο διαθέτει 48 έδρες στη Βουλή. Το κρατικό μάλιστα πρακτορείο ΜΙΑ λέει πως είναι αβέβαι η έκβαση της πρώτης ψηφοφορίας, που πολύ πιθανόν να γίνει αύριο.

Η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια (αύριο Τρίτη κατά πάσα πιθανότητα) είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Κοτζιάς: «Δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Νέο μήνυμα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενόψει και της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή της γείτονος για τη συνταγματική αναθεώρηση. “Πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό που λένε οι δύο αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ, ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη για την κάθε πλευρά συμφωνία, διότι αυτό δεν βγαίνει ακόμα και με την απλή αριθμητική του δημοτικού” είπε ο κ Κοτζιάς αμεσως μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στο Λουξεμβούργο.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα