back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Brexit: σε νέο αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες

Διαβάστε επίσης

Mπορεί οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες να ήθελαν να κλείσουν μία συμφωνία για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας -Brexit- από την ΕΕ εντός της Κυριακής, ώστε να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο που έχει συγκαλέσει για την Τρίτη η Τερέζα Μέι, δηλαδή μία ημέρα πριν από το δείπνο εργασίας που θα έχει στις Βρυξέλλες με τους υπόλοιπους 27 ηγέτες, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ήθελαν.

Οι επίσημες ανακοινώσεις προσγείωσαν ξανά στο δύσβατο μονοπάτι των διαπραγματεύσεων.  Ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαίωναν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες μεταξύ αξιωματούχων της Βρετανίας και της ΕΕ δεν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει σε μια τελική συμφωνία για το Brexit.

Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές καταλήξουν τελικά σε συμφωνία, αυτή θα πρέπει να συζητηθεί από την πλευρά της ΕΕ την Τρίτη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια να εγκριθεί από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου.

Αν και τα σενάρια ήθελαν να επιτυγχάνεται συμφωνία, η οποία ενδεχομένως να ανακοινωνόταν ακόμη και τη Δευτέρα, το ακανθώδες ζήτημα του πώς θα διασφαλιστεί ότι το Brexit δεν θα ισοδυναμεί με ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας είναι μεταξύ των θεμάτων που καθυστερούν τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε ένα tweet που έστειλε μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, ο Μπαρνιέ ανέφερε: «Παρά τις εντατικές προσπάθειες, ορισμένα σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, μεταξύ αυτών το «δίχτυ ασφαλείας» για τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία με στόχο την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου».
Νωρίτερα χτες, ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες είχαν εμφανιστεί πιο αισιόδοξοι ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα ανακοίνωναν στους πρεσβευτές των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια συνεδρίαση που συνεκλήθη εκτάκτως στις 19.30 της Κυριακής στις Βρυξέλλες, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία.
Ο «πυρετός» για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας άρχισε να έρχεται στο προσκήνιο με το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, που επικαλέστηκε εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ για τη συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για το Brexit.
Η ΕΕ επιδίωκε εξ αρχής μια συμφωνία με τη Βρετανία που να διαφυλάσσει τα συμφέροντα της Ιρλανδίας, ως κράτος – μέλος της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες αλλά και οι υπόλοιπες εθνικές κυβερνήσεις είχαν διαβεβαιώσει το Δουβλίνο για τη στήριξή τους ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρειο Ιρλανδία μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

Ωστόσο, πολιτικοί αντίπαλοι της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι καταγγέλλουν ότι σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια συμφωνία, ουσιαστικά η ΕΕ θα «προσαρτήσει» την Βόρειο Ιρλανδία.
Εφόσον η συμφωνία που θα προκύψει εγκριθεί τόσο από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο όσο και από τους Ευρωπαίους ηγέτες, τότε θα οριστεί νέα σύνοδος στα μέσα Νοεμβρίου για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία, η ΕΕ φέρεται να έχει προετοιμαστεί για μία ειδική σύνοδο «μη συμφωνίας» το Νοέμβριο, όπως αναφέρουν ο Guardian και το Bloomberg.

Ακόμα όμως και αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ βρετανικής κυβέρνησης και ΕΕ, η Τερέζα Μέι θα πρέπει να υπερβεί το εμπόδιο των βουλευτών της που τάσσονται υπέρ του «σκληρού» Brexit καθώς και δέκα βουλευτών του DUP που τη στηρίζουν. Η κρισιμότατη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, επί της συμφωνίας με την ΕΕ, αναμένεται να οριστεί για τις 27 Νοεμβρίου, γράφουν οι Sunday Times.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα