back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αντιμέτωπος με υψηλά πρόστιμα και ποινικές διώξεις ο ιδιοκτήτης του Da Capo που συνελήφθη για ρευματοκλοπή

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα του ΔΕΔΔΗΕ , για την περίπτωση του Da Capo στο Κολωνάκι, που έπειτα από έλεγχο διαπιστώθηκε ρευματοκλοπή, αφού ο ιδιοκτήτης του γνωστού καφέ έκλεβε ρεύμα από διπλανή πολυκατοικία.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ από την εξέταση του ιστορικού των καταναλώσεων της παροχής, επιβεβαιώνεται η παρέμβαση στον μετρητή για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 ετών, ενώ η αξία της αντίστοιχης ποσότητας της μη καταγραφείσας ενέργειας εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 40.000 ευρώ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ μέσα από την έρευνα θα διαπιστώσει την έκταση του φαινομένου, θα υπολογίσει το ύψος της ρευματοκλοπής και θα καταλογίσει στον ιδιοκτήτη την οφειλή και το πρόστιμο που προβλέπεται και το οποίο μετά την αλλαγή του κώδικα τον περασμένο Μάρτιο έχει αυξηθεί στο 70% του ύψους της κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι η αυθαίρετη παρέμβαση σε μετρητές ή άλλα στοιχεία του δικτύου διανομής, συνιστά ποινικό αδίκημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως.

Μηδενική κατανάλωση ρεύματος στο Da Capo

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ επί ημέρες έκαναν έρευνες στο Κολωνάκι. Ανακάλυψαν ότι η καφετέρια Da Capo με πατέντα έκλεβε ρεύμα. Έτσι, και αφού διαπιστώθηκε ότι το “ρολόι” δεν έγραφε σχεδόν τίποτα από την ημερήσια κατανάλωση του καταστήματος, πάρθηκε απόφαση να στηθεί επιχείρηση με τη βοήθεια της Αστυνομίας για ρευματοκλοπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ρολόι της επιχείρησης έδειχνε κατανάλωση… κλειστού καταστήματος. Ουσιαστικά το Da Capo λειτουργούσε με… κλεμμένο ρεύμα. Έτσι ασκήθηκε δίωξη κατά του υπευθύνου του καταστήματος και της επιχείρησης και η υπόθεση πήρε το δρόμο για τον εισαγγελέα.

Στα 14,7 εκ. ευρώ το κόστος των ρευματοκλοπών

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το συνολικό κόστος των 5.270 καταγεγραμμένων ρευματοκλοπών υπολογίζεται στα 14,7 εκατομμύρια ευρώ για τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ έχουν εισπραχθεί μόλις τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά πέρυσι οι υποθέσεις ρευματοκλοπής που έφτασαν στα δικαστήρια ξεπέρασαν τις 3.000 όταν μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν 320. Το φαινόμενο της ρευματοκλοπής επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές που πληρώνουν κανονικά το λογαριασμό τους. Δηλαδή μπορεί ένας συνεπής βιοπαλαιστής που με δυσκολία τα βγάζει πέρα, να πληρώνει από το υστέρημά του τους παραβάτες του Κολωνακίου και που επωφελούνται οικονομικά και θησαυρίζουν από την αντικοινωνική τους συμπεριφορά.

Τι είναι η ρευματοκλοπή

Η ρευματοκλοπή είναι η επέμβαση στο μετρητή που έχει ως σκοπό την αλλοίωση της καταγραφόμενης ενέργειας ή η παράκαμψη του μετρητή και η απευθείας σύνδεση με το καλώδιο παροχής οπότε το σύνολο της κατανάλωσης δεν καταγράφεται.

Επίσης άλλες περιπτώσεις είναι η αυθαίρετη επανενεργοποίηση παροχών που έχουν διακοπεί. Η διαπίστωση των ρευματοκλοπών γίνεται με αιφνιδιαστικούς ελέγχους από συνεργεία στα οποία συμμετέχουν τουλάχιστον δύο τεχνικοί.

Εκτός από την παράνομη σύνδεση, ως ρευματοκλοπή χαρακτηρίζεται πλέον και η αυθαίρετη επανασύνδεση με κομμένη παροχή, λόγω καταγγελίας της σύμβασης προμήθειας. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ένας εκμισθωτής, όταν αποχώρησε ο μισθωτής, εάν δεν έχει ακολουθήσει την ενδεδειγμένη διαδικασία κινδυνεύει να θεωρηθεί ως ρευματοκλέφτης.

Γι αυτό όπως συνιστά ο ΔΕΔΔΗΕ οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση να μην παραχωρούν τη χρήση τους προτού ο μισθωτής συνάψει σύμβαση προμήθειας και μεταφέρει την παροχή στο όνομά του. Αυτό πρέπει να γίνει επιπρόσθετα για να μη βρεθεί ο εκμισθωτής υπόλογος για πράξεις του μισθωτή.

Ως προς το πρόστιμο, όποιος συλληφθεί να έχει κάνει ρευματοκλοπή πληρώνει το σύνολο της κατανάλωσης που θα διαπιστωθεί ότι έχει αποφύγει να πληρώσει στην τιμή των 0,15 ευρώ /κιλοβατώρα προαυξημένη κατά 70% δηλαδή 0,255 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Επιπλέον πληρώνει διαχειριστικό κόστος από 300 έως 750 ευρώ στο ΔΕΔΔΗΕ. Εάν δεν πληρώσει άμεσα το ποσό ή τη δόση που αναλογεί σε περίπτωση διακανονισμού, ο ΔΕΔΔΗΕ διακόπτει άμεσα την ηλεκτροδότηση και η παροχή δεν επανασυνδέεται παρά μόνο μετά την ολοσχερή εξόφληση.

[su_document url=”https://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2018/10/ΔΤ-ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ-ΜΕ-ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΗ-ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΗ-ΣΕ-ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ-ΣΤΟ-ΚΟΛΩΝΑΚΙ.doc”]

 

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα