back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στην Ελλάδα ο Γερμανός Πρόεδρος με σαφές μήνυμα υπέρ μιας ισχυρής Ευρώπης– Συναντήσεις με Παυλόπουλο και Τσίπρα

Διαβάστε επίσης

Τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία και την ανάγκη υπεράσπισής της, ενισχύοντας και καθιστώντας πιο ελκυστικό το κοινό ευρωπαϊκό όραμα υπογραμμίζουν σε κοινό άρθρο τους στην Καθημερινή οι Πρόεδροι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμάγερ και της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τη διήμερη επίσημη επίσκεψη του πρώτου στην Αθήνα.

«Στον σημερινό κόσμο χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο και δη επειγόντως – από όσο στο παρελθόν την Ενωμένη Ευρώπη» σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα οι δύο πρόεδροι.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του κ. Στάϊνμάγερ στην Αθήνα στη διάρκεια της θητείας του που ξεκίνησε στις αρχές του 2017. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τις συναντήσεις που θα έχει στην ελληνική πρωτεύουσα να αφορούν την ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας αλλά και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η επίσκεψη του .κ Στάϊνμάγερ συμπίπτει με τη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή αναφορικά με τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο τον ερχόμενο Νοέμβριο βάσει έκθεσης που έχει συνταχθεί από διακομματική επιτροπή και είχε παρουσιαστεί σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής το 2016. Η εν λόγω έκθεση στηρίχθηκε σε έκθεση ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και σε άλλη έκθεση ομάδας εργασίας από το ΓΛΚ, με το ύψος των προς διεκδίκηση αποζημιώσεων να προσδιορίζεται περί τα 270 δις ευρώ (269.547.995.854 ευρώ το ακριβές ποσό), ενώ σε λίγο πάνω από 10 δις ευρώ προσδιορίζοταν το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Συνυπολογιζομένων των τόκων, μπορεί να γίνει λόγος και για ποσό άνω των 300 δις ευρώ.

Το μήνυμα ωστόσο που εστάλη από το Βερολίνο χθες ήταν σαφές.

«Νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμισμένο» θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση το ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων έναντι της Ελλάδας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος σημείωσε ότι η θέση του Βερολίνου δεν έχει αλλάξει.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στις 10.00 και την επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο (10.20) από τον Προκόπη Παυλόπουλο αρχίζει σήμερα η διήμερη επίσκεψη του Φρανκ Βάλτερ – Σταϊνμάγερ και της συζύγου του, Έλκε Μπουντενμπέντερ στην Αθήνα. Εν συνεχεία θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο και ακολούθως είναι προγραμματισμένες διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Στις 12:00, ο κ. Σταϊνμάγερ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στις 13:20, ο Γερμανός Πρόεδρος και ο Έλληνας ομόλογός του, θα μεταβούν στο «Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», προκειμένου να παρακολουθήσουν εκδήλωση με θέμα «Νέοι και Μέλλον της Ευρώπης».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 18.20 ο κ. Σταϊνμάγερ θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Προεδρικού ζεύγους της Γερμανίας στην Ελλάδα, θα κλείσει με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν τους, (20.30) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα