back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Πρώτος Σταθμός» στις Πλειάδες

Διαβάστε επίσης

Ακροατές του Αθήνα 9.84, και αναγνώστες, πλέον, του βιβλίου “Ο Πρώτος Σταθμός” (εκδόσεις Μεταίχμιο) γέμισαν χθες το βράδυ το βιβλιοπωλείο “Πλειάδες” στο Παγκράτι, όπου παρουσιάστηκε ο συλλογικός τόμος με τις 30 ιστορίες, που έγραψαν 30 συγγραφείς, για τα 30 χρόνια του Αθήνα 9.84. Για το βιβλίο μίλησαν η Γενική Διευθύντρια του Αθήνα 9.84, Νόνη Καραγιάννη και η υπεύθυνη των εκδόσεων Μεταίχμιο και επιμελήτρια του τόμου, Ελένη Μπούρα.

Η Νόνη Καραγιάννη περιέγραψε το ταξίδι του “Πρώτου Σταθμού”. Πώς ξεκίνησε από την ιδέα. Την ολιγόλεπτη στάση που έκανε στο γραφείο του εκδότη Νώντα Παπαγεωργίου, όπου δε χρειάστηκε να περιμένει καθόλου για να πάρει το πράσινο φως. Πώς η ιδέα, η λέξη Αθήνα και ο αριθμός 984, δημιούργησε 30 ιστορίες από πολύ σημαντικούς συγγραφείς που προσέφεραν το διήγημά τους στο συλλογικό αυτό τόμο. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον “απόντα” Μάνο Ελευθερίου, που όπως είπε ” δεν πειθάρχησε στην οδηγία να μη γράψει για το σταθμό. Εκείνος έγραψε για το σταθμό, για τη διαδρομή του 22 χρόνια από τον αέρα στα ραδιόφωνα των ακροατών. Έγραψε για τη σχέση πομπού και δέκτη. Τη σχέση του ραδιοφωνικού παραγωγού, τις αγωνίες, τα ερωτήματα του κι εκείνο το τόσο τρυφερά φιλάρεσκο συναίσθημα του ραδιοφωνατζή που θέλει πάντα να αρέσει στους ακροατές του “. Αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο που βίωσαν την απώλεια οι εργαζόμενοι του Αθήνα 9.84, αλλά και οι ακροατές του και αφιέρωσε την εκδήλωση στη μνήμη του.

Η επιμελήτρια του βιβλίου Ελένη Μπούρα, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν τον αριθμό 984, αναδεικνύοντας τις ευφάνταστες ιδέες τους. Αναφέρθηκε στον καθένα ξεχωριστά και στο έργο των -πολυβραβευμένων, ως επί το πλείστον- λογοτεχνών, που συμμετείχαν στον “Πρώτο σταθμό”. Τόνισε δε ότι όλοι αποδέχτηκαν αμέσως την πρόταση, και εστίασε στο υψηλό επίπεδο όλων των διηγημάτων.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και αρκετοί συγγραφείς, που περιέγραψαν την εμπειρία τους από την αρχική ιδέα μέχρι την ολοκλήρωση της ιστορίας τους.

Έλενα Χατζηιωάννου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα