back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τι οδήγησε την Χέιλι σε παραίτηση;

Διαβάστε επίσης

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, η οποία παραιτήθηκε από τον ΟΗΕ έπειτα από θητεία μόλις 18 μηνών, μπορεί να λείψει από τα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο δεν αναμένεται να λείψει από το προσκήνιο, γιατί όπως δήλωσε και η ίδια, το ενδιαφέρον της για την αμερικανική πολιτική σκηνή συνεχίζει αμείωτο. Όμως η απόφασή της αυτή  σηματοδοτεί άλλο ένα πλήγμα για την Κυβέρνηση Τραμπ, που συχνά κλυδωνίζεται από ηχηρές αποχωρήσεις.

Η Χέιλι, κατά την ανακοίνωση της παραίτησής της, δήλωσε ότι ήταν καιρός να φύγει από τη θέση αυτή αλλά ότι το ενδιαφέρον της για την πολιτική παραμένει ακμαίο.
Η άφιξη στον ΟΗΕ, στις αρχές του 2017, της πολιτικού με τα μαύρα μαλλιά, ήταν αρκετά δυναμική. Η ίδια μάλιστα βρέθηκε σε προνομοιακή επικοινωνιακά θέση,, επωφελούμενη από την απουσία του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, τόσο από τη διεθνή σκακιέρα αλλά και τους κόλπους της αμερικανικής διοίκησης.
Εντούτοις, τους τελευταίους μήνες, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ έριξε νέα «βαριά χαρτιά» στην αμερικανική κυβέρνηση, τον Μάικ Πομπέο στο υπουργείο Εξωτερικών, τον Τζον Μπόλτον στην Εθνική Ασφάλεια, η Νίκι Χέιλι φαίνεται πως έχασε την επιρροή της σε μεγάλο βαθμό.
Η ίδια μπορεί να καυχιόταν ότι ήταν από τους λίγους που είχαν άμεση πρόσβαση στο γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ, εντούτοις υπέπεσε σε σφάλματα, όπως το ότι θέλησε να προεδρεύσει ο Τραμπ τον Σεπτέμβριο σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράν, γεγονός που επέτρεπε στην Τεχεράνη να έχει δικαίωμα να απαντήσει κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης.
Έπειτα από παρέμβαση του Λευκού Οίκου, η συνεδρίαση άλλαξε εύστοχα ατζέντα κι αναβαπτίστηκε συνεδρίαση για τα όπλα μαζικής καταστροφής, με αποτέλεσμα το Ιράν να μην αποτελεί πλέον το μοναδικό θέμα και να προστεθούν επίσης η Βόρειας Κορέας και η Συρία.
Κατά τη διάρκεια μάλιστα της πρόσφατης διαμάχης που πυροδότησε η εκλογή του δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Νίκι Χέιλι δεν έμεινε άπραγη και προέταξε τη σημασία να ακουστούν τα φερόμενα θύματά του.
Αναφορικά δε με την συμπεριφορά της προς το εκλογικό σώμα εδώ κι ενάμιση χρόνο, η Νίκι Χέιλι δείχνει να κοιτά προς όλους τους ψηφοφόρους. Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης στα Ηνωμένα Έθνη, η 46χρονη δεν είχε διστάσει να αναμειχθεί με Νοτιοαμερικάνους διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί στον δρόμο, κοντά στο κτίριο του ΟΗΕ, χρησιμοποιώντας ακόμα κι ένα μεγάφωνο για να αξιώσει την παραίτηση του προέδρου της Βενεζουέλας.

Ποιος θα τη διαδεχτεί;

Τις πρώτες του σκέψεις αναφορικά με τη διάδοχο της Νίκι Χέιλι, η οποία ανακοίνωσε πως αποχωρεί στο τέλος του έτους από τη θέση της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποκάλυψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, θα εξετάσει για τη θέση την πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο του Λευκού Οίκου σε θέματα ασφάλειας, Ντίνα Πάουελ.
Η κ. Πάουελ είχε παραιτηθεί από τη θέση που κατείχε στις αρχές του έτους.
Ο κ. Τραμπ τόνισε ότι και η κόρη του, Ιβάνκα, θα ήταν εξαιρετική για πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, ωστόσο όπως διευκρίνισε δεν πρόκειται να την επιλέξει, γιατί θα κατηγορηθεί για νεποτισμό.Συμπλήρωσε, δε, ότι η κ. Χέιλι θα τον βοηθήσει στην τελική του επιλογή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα