back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι Πράσινοι ρυθμιστές στη Βαυαρία;

Διαβάστε επίσης

Αν κάποιος ήθελε να κερδίσει ένα σίγουρο στοίχημα στη Βαυαρία μπορούσε διαχρονικά να ποντάρει με ασφάλεια σε ένα κόμμα: την Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Φέτος όμως υπάρχει κι άλλο σίγουρο στοίχημα: ότι η δεύτερη θέση ανήκει στους Πρασίνους.

Τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές τα αποτελέσματα φαίνονται προδιαγεγραμμένα: η CSU θα αναδειχθεί μεν πρώτη δύναμη στο προπύργιό της (με ποσοστό 33-35%) με ταπεινωτικές δε απώλειες που θα ξεπεράσουν τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες κρατιδιακές εκλογές του 2013. Σε δεύτερη δύναμη με 18% θα αναδειχθούν οι Πράσινοι, υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά τους.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, χάνοντας γύρω στις εννέα ποσοστιαίες μονάδες, θα κονταροχτυπηθούν για την τρίτη θέση με το μικρό κόμμα Ελεύθεροι Ψηφοφόροι (γύρω στο 11%) που εκπροσωπείται μόνο σε τοπικά κοινοβούλια και όχι στο ομοσπονδιακό. Τέταρτη δύναμη θα αναδειχθεί εκτός απροόπτου η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που έχει πλέον εδραιώσει την παρουσία της σε κρατιδιακό και ομοσποδνιακό επίπεδο. Οριακά στο κοινοβούλιο του Μονάχου θα εισέλθουν οι Φιλελεύθεροι, ενώ εκτός θα μείνει και πάλι η Αριστερά.

Γιατί ανεβαίνουν οι Πράσινοι;

Η άνοδος της AfD έχει αναλυθεί κατά κόρον, των Πρασίνων όμως όχι. Τι είναι αυτό που τους δίνει αυτή την ώθηση στη Βαυαρία αλλά και σε ομοσπονδιακό επίπεδο;

H προσφυγική πολιτική είναι το θέμα που εδώ και δύο χρόνια διχάζει τα πολιτικά κόμματα, την Χριστιανική Ένωση αλλά και τη γερμανική κοινωνία. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν το μεσαίο χώρο (βλέπε SPD) και κινούνται εκατέρωθεν αυτού. Είτε προς την AfD που εκπροσωπεί την πιο κλειστή κοινωνία, είτε προς τους Πρασίνους, που εκπροσωπούν το άνοιγμα.

Η αληθεια είναι ότι τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε βαυαρικό επίπεδο το κόμμα των Πρασίνων έχει ανανεωθεί, τόσο το πολιτικό προσωπικό του όσο και το προφίλ του. Νέοι άνθρωποι -το ντουέτο των Αναλένα Μπάερμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ (ομοσπονδιακά) και των Καταρίνα Σούλτσε και Λούντβιχ Χάρτμαν στη Βαυαρία- δίνουν νέα πνοή σε ένα κόμμα άλλοτε περιορισμένης εμβέλειας που πλέον έχει πάψει όμως να είναι μία παράταξη “απαγορεύσεων”: όχι στο κρέας, όχι στο αυτοκίνητο κλπ. Σήμερα είναι ένα κόμμα με οικολογικό φυσικά προφίλ αλλά πιο διαλλακτικό, καθώς ασχολείται και με θέματα του κέντρου. Παράλληλα παραμένει ένα κόμμα αντιπολίτευσης που δεν έχει υποστεί της φθορά της διακυβέρνησης ομοσπονδιακά. Παράλληλα, πρόκειται για ένα πλουραλιστικό κόμμα που δεν εκπέμπει τον διχασμό που παρατηρεί κανείς σχεδόν στο σύνολο του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία.

Στη Βαυαρία πιο συγκεκριμένα, οι Πράσινοι έχουν ταχθεί ξεκάθαρα εναντίον της αυστηροποίησης του αστυνομικού δικαίου που προωθεί η τοπική κυβέρνηση των Χριστιανοκοινωνιστών και ήταν από τις δυνάμεις που κάλεσαν τους Βαυαρούς να βγουν στους δρόμους τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο μαζικότατων διαδηλώσεων.

Η επόμενη μέρα

Οι Πράσινοι είναι μία μετριοπαθής δύναμη που είχε συμμετάσχει με σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση συνασπισμού τύπου Τζαμάικα, μετά τις περσινές ομοσπονδιακες εκλογές. Ρυθμιστικός θα είναι ο ρόλος τους και στη Βαυαρία, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια -σε μία σπάνια συγκυρία στην ιστορία της- η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών δεν θα επιτύχει την αυτοδυναμία και θα αναγκαστεί να σχηματίσει κυβένρηση συνασπισμού. Με ποιους; Είτε με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους, σχήμα το οποίο θα μπορούσε να ενισχυθεί από τους Φιλελευθέρους, είτε με τους Πρασίνους.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα