back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κερδισμένοι και χαμένοι από την αύξηση του κατώτατου μισθού

Διαβάστε επίσης

Θετικά αποτελέσματα, αλλά και παρενέργειες θα έχει -κατά περίπτωση- για περίπου δύο εκατομμύρια εργαζόμενους, ανέργους, αλλά και συνταξιούχους η αύξηση του κατώτατου μισθού που προωθεί η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2019.

Σύμφωνα με εργατολόγους και συνδικαλιστές, η σταδιακή αναπροσαρμογή των κατώτατων αποδοχών θα επηρεάσει θετικά πέραν των 600.000 εργαζόμενων που αμείβονται με αυτές και τους χιλιάδες απασχολούμενους με ευέλικτες μορφές εργασίας των οποίων η αμοιβή είναι συνδεδεμένη με τον κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο.

Επίσης, αυξήσεις αναμένονται για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και δικαιούχους ειδικών παροχών του ΟΑΕΔ, καθώς και για συνταξιούχους.

Στον αντίποδα, θα υπάρξουν επιπτώσεις για μη μισθωτούς ασφαλισμένους που καταβάλλουν εισφορές με βάση αναλογία επί των κατώτερων αποδοχών που ισχύουν κάθε φορά.

Αναλυτικότερα, αυξήσεις αναμένονται:

  • Στο επίδομα ανεργίας, το οποίο υπολογίζεται με βάση το 55% του κατώτατου ημερομισθίου.
  • Στο επίδομα μητρότητας: Το καταβαλλόμενο μικτό μηνιαίο ποσό σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό.
  • Στο εποχικό βοήθημα, που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο άρθρο 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, καπνεργάτες, ηθοποιοί, κεραμοποιοί, αγρεργάτες, μουσικοί κά), το οποίο είναι ίσο προς το 70% του 35πλάσιου έως 50πλάσιου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
  • Στο ειδικό βοήθημα που χορηγείται μετά τη λήξη επιδότησης της ανεργίας και ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
  • Στις αμοιβές των ανέργων που καλύπτονται από τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, δεδομένου ότι υπολογίζονται ως ποσοστό επί του βασικού μισθού ή ημερομισθίου.
  • Στο επίδομα των αποφυλακισμένων.
  • Στο βοήθημα για επίσχεση εργασίας.
  • Στις επικουρικές συντάξεις, των οποίων ο υπολογισμός είναι συνδεδεμένος με τον κατώτατο μισθό.

Οι παρενέργειες, της αύξησης των κατώτατων αποδοχών αφορούν στην επιβάρυνση χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.

Πρόκειται για:

  • Τον υπολογισμό της κατώτατης και ανώτατης βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για περίπου 1,5 εκατ. εμπόρους – γιατρούς – δικηγόρους – μηχανικούς – αγρότες, επειδή υπολογίζονται με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθό
  • και το κόστος της εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα