back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ζέεχοφερ ή Ζέντερ: τις πταίει για την πτώση της CSU;

Διαβάστε επίσης

O Ζέεχοφερ και ο Ζέντερ μίλησαν! Και στάθηκαν ο ένας πλάι στον άλλον! Αυτή θα μπορούσε να είναι η είδηση της χθεσινής προεκλογικής εκδήλωσης στο Ίνγκολστατ της Βαυαρίας.

Ίσως όμως να είναι πλέον πολύ αργά για να περισωθεί η αξιοπρέπεια των Χριστιανοκοινωνιστών.

Ιστορικό χαμηλό φαίνεται ότι θα σημειώσει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η CSU την Κυριακή στο προπύργιό της, με όλες τις δημοσκοπήσεις να συγκλίνουν σε ποσοστά 33-35%, έναντι 47,7 στις κρατιδιακές εκλογές του 2013. Οι αιτίες πολλές, στο Μόναχο προτιμούν να κατηγορούν την πολιτική του Βερολίνου, τις αποφάσεις του μεγάλου συνασπισμού, παραβλέποντας ότι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού αποτελεί και η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών.

Οι ευθύνες του Ζέεχοφερ

Ένα από τα βασικά προβλήματά της είναι οι δύο ισχυροί άνδρες της, Χορστ Ζέεχοφερ, επικεφαλής της, ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών και μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Βαυαρίας, και ο Μάρκους Ζέντερ, που τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία τους τελευταίους έξι μήνες.

Καθώς όλοι περιμένουν ότι από το βράδυ της Κυριακής θα αρχίσει η απόδοση ευθυνών για την προδιαγεγραμμένη πύρρειο νίκη του αδελφού κόμματος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, ο ένας φαίνεται να πετάει το μπαλάκι στον άλλον.

“Τους τελευταίους έξι μήνες δεν είχα την παραμικρή ανάμειξη ούτε στην βαυαρική πολιτική ούτε στην προεκλογική εκστρατεία. Υπεύθυνος γι’ αυτά είναι ο Ζέντερ”, δήλωσε πρόσφατα ο Ζέεχοφερ, παραλείποντας τεχνηέντως να αναφέρει ότι πέρασε όλο το καλοκαίρι δημιουργώντας προβλήματα στον μεγάλο συνασπισμό αλλά και στο εσωτερικό της Χριστιανικής Ένωσης, με εμπρηστικές δηλώσεις όπως “το Ισλάμ δεν έχει καμία θέση στη Γερμανία” ή ”η μητέρα όλων των προβλημάτων είναι η προσφυγική κρίση”.

Ο ρόλος του Ζέντερ

Ο Ζέντερ από πλευράς του επιμένει ότι είναι πολύ μικρό το διάστημα της πρωθυπουργίας του για να πιστωθεί την ήττα. Η αλήθεια είναι ότι ων μόλις έξι μήνες στην πρωθυπουργία δεν είναι λογικό να θεωρηθεί εξίσου υπεύθυνος, παρότι έχει δείξει δείγματα γραφής, τοποθετώντας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στη Βαυαρία σταυρούς, προκαλώντας σχόλια για τάσεις οπισθοδρόμησης, ή ανακοινώνοντας βαυαρικό διαστημικό πρόγραμμα, προκαλώντας σχόλια περιπαικτικά του ύφους “λύσε πρώτα τα επίγεια προβλήματα της Βαυαρίας και μετά βλέπουμε”.

Ένα είναι σίγουρο: οι εκλογές της Κυριακής ενδέχεται να πυροδοτήσουν εξελίξεις εντός της Χριστιανικής Ένωσης σε ένα κλίμα τεταμένο, ενώ ακολουθούν εκλογές στo κρατίδιο Έσση στις 28 του μηνός και συνέδριο της CDU τον Δεκέμβριο στο οποίο θα επανεκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος η Άνγκελα Μέρκελ. Ή μήπως όχι;

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα