back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η μόδα λέει όχι στη φυσική γούνα

Διαβάστε επίσης

Στην κατάργηση του εμπορίου της γούνας οδηγείται σταδιακά η βιομηχανία της μόδας

Το γεγονός ότι 60 εκατομμύρια ζώα δολοφονούνται κάθε χρόνο μόνο για την γούνα τους και η ακραία κακοποίηση των ζώων που συναντάται στο γουνεμπόριο έχει ως αποτέλεσμα η πλειονότητα των καταναλωτών να μη προτιμά, πλέον, προϊόντα που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από γούνα. Παράλληλα μεγάλοι οίκοι μόδας έχουν ήδη ανακοινώσει την αφαίρεση της γούνας από τις συλλογές τους. 14 Ευρωπαϊκές χώρες, έχουν προχωρήσει σε νομοθεσία σταδιακής κατάργησης των γουνοπαραγωγικών βιομηχανιών.

Διεθνώς

Κολεξιόν χωρίς γούνα παρουσιάσαν φέτος, για πρώτη φορά στα 35 χρόνια του θεσμού, όλοι οι οίκοι μόδας οι οποίοι συμμετείχαν στην εβδομάδα μόδας του Λονδίνου.

Τα τελευταία χρόνια, δεν είναι λίγοι οι οίκοι μόδας που εγκαταλείπουν τη γούνα, επιλέγοντας άλλα υλικά. Σύμφωνα με τη Vogue, μεταξύ άλλων, έχουν ανακοινώσει πως αφήνουν στην άκρη τη γούνα οι οίκοι Burberry, John Galliano, DKNY, Versace, Michael Kors, Gucci, Armani, Tommy Hilfiger, Stella McCartney, Vivienne Westwood, Ralph Lauren, Calvin Klein

Στο Λος Άντζελες το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα να προχωρήσει με μια πρόταση που απαγορεύει την πώληση προϊόντων που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από γούνα, συμπεριλαμβανομένων παλτών, τσαντών, παπουτσιών, καπέλων και κοσμημάτων.
Επίσης το Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την πώληση γούνας, από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Τρεις κορυφαίοι σχεδιαστές μόδας στην Κίνα, ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους για ένα μέλλον χωρίς γούνα στο ACTAsia’s Fur-Free Fashion Forum και Gala στη Σαγκάη.

Οι Grace Chen, Mary Ma και Michael Wong εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Fur Free Retailer (FFR) στο οποίο συμμετέχουν 40 σχεδιαστές και γνωστά ονόματα της μόδας από την Κίνα, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το πρόγραμμα αυτό αριθμεί 886 μέλη.

fur-free

Στην Ελλάδα

Εκστρατεία ενημέρωσης και συλλογή υπογραφών κατά της χρήσης φυσικής γούνας διεξάγει η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

«Σιγα σιγά ο κόσμος της μόδας στην Ελλάδα θα πει ένα μεγάλο όχι στη χρήση της αληθινής γούνας» τονίζει στον Αθήνα 9.84 ο Χρήστος Πετρίδης, εικαστικός και επίτιμο μέλος της Ομοσπονδίας. «Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει την ενημερωτική επιστολή μας και είναι προς τιμήν τους εκατοντάδες άνθρωποι που ασχολούνται στον κλάδο της Μόδας, φιλοζωικές οργανώσεις και πολίτες. Σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις από την ελληνική βιομηχανία της γούνας. Ωστόσο πλέον και στη χώρα μας η πορεία του κλάδου είναι φθίνουσα».

«Καθώς άλλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε περιορισμό των εκτροφείων και καταργούν σταδιακά την εκτροφή γουνοφόρων ζώων έπειτα από αντιδράσεις των πολιτών τους, ξένοι εκτροφείς μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα μας. Είναι υποχρέωσή μας να εμποδίσουμε να μετατραπεί η Ελλάδα στη «χωματερή» της Ευρώπης» επισημαίνουν σε σχετικη ανακοίνωσή τους η Πρωτοβουλία πολιτών «Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΟΥΝΑ» και η ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΣ.

fur-free

Τι χρειάζεται να συμβεί για να φορέσετε ένα γούνινο παλτό

Τα ζώα που σκοτώνονται κατά εκατομμύρια προκειμένου η γούνα τους να χρησιμοποιηθεί στο εμπόριο, είναι άγρια ζώα που είτε αιχμαλωτίζονται, είτε εκτρέφονται και εξαναγκάζονται να ζουν σε μικροσκοπικά βρώμικα και κατασκότεινα κλουβιά μέχρι την ώρα της θανάτωσής τους με βασανιστικές μεθόδους. Όσο είναι στα κλουβιά προσπαθούν αδιαλείπτως να ελευθερωθούν δαγκώνοντας τα σίδερα της φυλακής τους, κομματιάζουν από το στρες ακόμα και τη σάρκα τους, και παρουσιάζουν στοιχεία κανιβαλισμού μέσα σε όλη τη δυστυχία που βιώνουν.

Μέθοδοι θανάτωσής τους είναι η ηλεκτροπληξία, τα χτυπήματα στο κεφάλι, στραγγαλισμός, εισπνοή τοξικών αερίων. Κάποια από αυτά που ατυχώς δεν πεθαίνουν αμέσως, γδέρνονται ενώ έχουν ακόμα τις αισθήσεις τους. Για ένα γούνινο παλτό από μίνκ χρειάζεται ο βασανιστικός θάνατος περίπου 80 τέτοιων ζώων.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες, η Poison in Furs η οποία εκδόθηκε από την EcoAid από τον επιστήμονα χημικό μηχανικό Manfred Krautter για λογαριασμό της διεθνούς οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων «FOUR PAWS», τονίζει συγκεκριμένα ότι: «η μόδα της γούνας είναι υπερβολικά μολυσμένη με επικίνδυνες και βλαβερές χημικές ουσίες».

Η έρευνα που έγινε στην ευρωπαϊκή ήπειρο με δείγματα γούνας από Ελβετία, Αυστρία, Ολλανδία, Μεγ. Βρετανία, Βουλγαρία και Ρουμανία κατέληξε σε ευρήματα που αποδεικνύουν ότι η μόλυνση είναι ανησυχητικά συνεχής.

Χημικά στοιχεία και συστατικά που χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής γούνας, αλλά και δερμάτων γενικότερα όπως (καθαρισμός, επεξεργασία, βαφή, συντήρηση, κ.λ.π), μιας εντατικής χημικής διαδικασίας, με σκοπό την παραγωγή ενός προϊόντος της μόδας ανθεκτικού στην αποσύνθεση και προερχόμενου από έναν ζωντανό οργανισμό, κρίνονται ως επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον.

fur-free

Το κάλεσμα

«Απευθυνόμενοι στους σχεδιαστές μόδας, στον κόσμο που δουλεύει και στηρίζει την ελληνική μόδα, στους διοργανωτές και σε κάθε παράγοντα (μοντέλα, φωτογράφους, στυλίστες, fashion managers, hair stylists, make up artists, δημιουργούς κοσμημάτων και υποδημάτων, εταιρίες καλλυντικών και προϊόντων μακιγιάζ, fashion bloggers, fashion brands, fashion & lifestyle sites, τηλεοπτικούς & ραδιοφωνικούς σταθμούς, παρουσιαστές, ηθοποιούς & τραγουδιστές) δηλώνουμε ότι επιθυμούμε και στη χώρα μας η μόδα να είναι καινοτόμα, λαμπρή, δημιουργική, εξαιρώντας τη φυσική γούνα, εξαιρώντας το δέρμα ζώων και τα βασανιστήρια τους και όλα τα παράγωγα, βάζοντας τέλος στο έγκλημα και προάγοντας τον Πολιτισμό και την Ειρήνη.

Είναι αυτονόητη η με κάθε τρόπο εκ μέρους μας δημοσιοποίηση της στήριξής σας υπογράφοντας την επιστολή μας αυτή» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα