back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αντίστροφα μετράει η χρόνος για τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα

Διαβάστε επίσης

“Αγώνα ενάντια στον χρόνο” χαρακτηρίζει το Euroactiv την Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στην Πολωνία. Και αυτό γιατί η Σύνοδος αυτή θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τους κανόνες που πρέπει να τεθούν ώστε η Συμφωνία του Παρισιού να μετεξελιχθεί σε συγκεκριμένες πράξεις.

Η φετινή αυτή διεθνή συνάντηση που θα φιλοξενήσει η πόλη Κατοβίτσε από τις 3 έως τις 14 Δεκεμβρίου, θεωρείται “η τελευταία ευκαιρία να συγκεκριμενοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού”. Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα “1400 αντιπρόσωποι θα πρέπει να μετατρέψουν καμιά εκατοστή σελίδες σε ένα μόνο κείμενο” το οποίο δεν θα πρέπει απλώς να είναι ξεκάθαρο, αλλά να γίνει και δεκτό από τις 200 χώρες που επικύρωσαν την συμφωνία από το 2015.

Καθυστερήσεις στην προετοιμασία

Ο χρόνος πιέζει και ακριβώς επειδή υπήρξαν καθυστερήσεις, οργανώθηκε μία συνάντηση προετοιμασίας στην Μπανγκόκ όπου εκπρόσωποι – διαπραγματευτές από όλες τις χώρες, επιχείρησαν ένα “ξεσκαρτάρισμα” του τεράστιου όγκου των αρχείων και των κειμένων, για να μπορέσουν στη συνέχεια όσοι βρεθούν στην Πολωνία να δουλέψουν καλύτερα και πιο οργανωμένα.

Οι πολιτικές πιέσεις

Δεν είναι όμως μόνο ο χρόνος που πιέζει αλλά και οι ίδιοι οι ηγέτες και οι διεθνείς οργανισμοί. Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε για ακόμα μία φορά την μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή ως “απόλυτη προτεραιότητα”. “Οι δεσμεύσεις που πάρθηκαν στη Σύνοδο του Παρισιού είναι οικουμενικές, αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το να κάνουμε όσα πρέπει για να φτάσουμε τους στόχους μας”, παραδέχτηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη δεσμευτεί δημοσίως ότι δεν θα υπογράψει καμία εμπορική συμφωνία με χώρες που δεν σέβονται τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Αυτή η δήλωση ερμηνεύεται φυσικά σαν μία ευθεία κατηγορία στις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και σαν μία προειδοποίηση σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Αυστραλία που δεν δείχνουν πρόθυμες να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα