back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα σελίδα στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Καναδα

Διαβάστε επίσης

Μία νέα εμπορική συμφωνία υπέγραψαν Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς. Η προσπάθεια αυτή ονομάζεται Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (United States-Mexico-Canada Agreement, USMCA) και επί της ουσίας αντικαθιστά τη NAFTA, η οποία χρονολογείται από το 1994.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί μία ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η τριμερής συμφωνία (ΗΠΑ-Καναδάς-Μεξικό) για ελεύθερη ζώνη εμπορίου η οποία κινδύνευσε να καταρρεύσει έπειτα από περίπου 25 χρόνια.
Σε κοινή ανακοίνωση, Ουάσιγκτον και Οτάβα δήλωσαν ότι η νέα τριμερής συμφωνία, στην οποία περιλαμβάνεται και το Μεξικό, θα έχει ως αποτέλεσμα «πιο ελεύθερες αγορές, πιο δίκαιο εμπόριο και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή».

Άλλωστε, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρούσαν και από τη NAFTA εφόσον δεν πραγματοποιούνταν ριζικές αλλαγές.

Η συμφωνία συνιστά επίσης «μία μεγάλη νίκη για τον Αμερικανό πρόεδρο και μία επικύρωση της στρατηγικής του στον τομέα του διεθνούς εμπορίου», σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Με κοινή ανακοίνωση ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιχαϊζερ (Robert Lighthizer)  και η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Κρίστια Φρίλαντ (Chrystia Freeland) επεσήμαναν ότι η συμφωνία «θα ενδυναμώσει την μεσαία τάξη και θα δημιουργήσει, καλές, καλοπληρωτέες δουλειές και νέες ευκαιρίες για τους σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους που αποκαλούν την Βόρεια Αμερική σπίτι τους».

Οι όροι της νέας συμφωνίας

Αν και οι όροι της νέας συμφωνίας δεν είναι σαφείς, εκτιμάται ότι υπάρχουν σε αυτήν διατάξεις-κλειδιά όσον αφορά τη γαλακτοκομική βιομηχανία του Καναδά και τις εξαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.
Πληροφορίες επίσης θέλουν τον Καναδά να εξασφάλισε ορισμένες δικλείδες ασφαλείας για την αυτοκινητοβιομηχανία του σε περίπτωση μελλοντικών δασμών. Οι αμερικανικοί δασμοί ωστόσο σε χάλυβα και αλουμίνιο θα παραμείνουν ως έχουν για την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλούνται τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, εξερχόμενος από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε αργά το βράδυ της Κυριακής για να εξεταστούν οι όροι της νέας εμπορικής συμφωνίας, χαιρέτισε μια «καλή ημέρα για τον Καναδά» χωρίς να απαντήσει στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που του έθεταν οι δημοσιογράφοι που περίμεναν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα