back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δημοψήφισμα πΓΔΜ: Τα επόμενα βήματα του Ζόραν Ζάεφ

Διαβάστε επίσης

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, το οποίο καθορίζει η μεγάλη αποχή, πυροδοτεί πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα με τον Ζόραν Ζάεφ να επιχειρεί να απορροφήσει τους ισχυρούς κραδασμούς και να θέσει την πολιτική ατζέντα της επόμενης ημέρας, η οποία μοιάζει δύσκολη για τον ίδιο και περίπλοκη για τη χώρα.

Ο Ζόραν Ζάεφ  δείχνει διατεθειμένος να θέσει στο κοινοβούλιο την ψηφοφορία με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του Συντάγματος. Χρονικά, η ψηφοφορία στη Βουλή της πΓΔΜ αναμένεται να διεξαχθεί το επόμενο διάστημα και πιθανώς έως τα τέλη του χρόνου και αφού έχει προηγηθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος, βάσει του οδικού χάρτη που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών.

Ωστόσο το «στοίχημα» Ζάεφ να περάσει τη συμφωνία μέσα από το Κοινοβούλιο, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, με βάσει τα σημερινά πολιτικά δεδομένα. Η εθνικιστική αντιπολίτευση VMRO-DPMNE έχει 49 έδρες στο κοινοβούλιο (επί συνόλου 120), αρκετές ώστε να αποτρέψει την έγκριση της συμφωνίας με την πλειοψηφία δύο τρίτων (80 ψήφοι) που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο Ζόραν Ζάεφ και οι σύμμαχοί του, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προσπαθήσουν να πείσουν περίπου δέκα βουλευτές του VMRO-DPMNE να ταχθούν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Σε περίπτωση που η συμφωνία δεν περάσει ούτε από τη Βουλή, τότε η χώρα-σύμφωνα με τον Ζόραν Ζάεφ- θα οδηγηθεί σε πρόωρες κλογές.

Μίτσκοφσκι: Ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι δήλωσε μετά το δημοψήφισμα πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας , ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητά του να επιμείνει στην εφαρμογή της συμφωνίας, επαίνεσε σε επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ελληνικό Υπ. Εξωτερικών: Αντιφατικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών», υπογραμμίζει το Υπ. Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα. Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Εν τω μεταξύ τις ενδοκυβερνητικές αντιφάσεις και τη διαφορετική στάση του Πάνου Καμμένου τονίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Εθνικά επιζήμια η συμφωνία των Πρεσπών», επιμένει η ΝΔ. «Οι δυο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των λαών τους», αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής , Παύλος Χρηστίδης. «Πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων μας», σημειώνει το Ποτάμι.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία τόνισε ότι όταν έρθει το ζήτημα στην ελληνική πολιτική ατζέντα «θα βρισκόμαστε πολύ κοντά σε εκλογές και φοβάμαι … ότι μπορεί να δούμε και μία ενίσχυση των φωνών της αδιαλλαξίας του μίσους που επωφελούνται πάντα από τέτοιες περιπτώσεις».

Newsroom Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα