back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

“10+1 Ερωτήσεις & Απαντήσεις για το Μακεδονικό” των Κωστή Καρπόζηλου και Δημήτρη Χριστόπουλου

Διαβάστε επίσης

Στο βιβλίο τους “10+1 Ερωτήσεις & Απαντήσεις για το Μακεδονικό”, ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος, διευθυντής των Αρχείων σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, σταχυολογούν τις στερεοτυπικά επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις για το Μακεδονικό και τις απαντούν, αποκαθιστώντας τις πραγματικότητες στη θέση των εθνικών μύθων και αφηγημάτων που αποδείχθηκαν βλαπτικά και ναρκοθέτησαν επί χρόνια κάθε προοπτική διευθέτησης της διένεξης με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Οι συγγραφείς προσεγγίζουν το Μακεδονικό με ρεαλισμό. Δεν αποφεύγουν τα τραυματικά ζητήματα και τις άβολες παραμέτρους και γράφουν απλά αλλά με υπόβαθρο επιστημονικό για ένα θέμα υψηλής πολιτικής το οποίο έχει ένα σαφές ιστορικό υπόβαθρο, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Ανύπαρκτη χώρα, ανύπαρκτη γλώσσα, ανύπαρκτο όνομα; διερωτώνται οι συγγραφείς.
Είναι το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος εθνικό θέμα για την Ελλάδα; Η Μακεδονία είναι από την Αρχαιότητα ελληνική; Πώς μπορούν σήμερα κάποιοι να σφετερίζονται όλη αυτή την ιστορία; Δεν είναι η Μακεδονία μία και ελληνική; Υπάρχει μακεδονικό έθνος; Υπάρχει μακεδονική γλώσσα; Είναι το Σύνταγμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αλυτρωτικό;

Η ερώτηση με την οποία κλείνει το βιβλίο είναι κομβική: “Δηλαδή,δεν έχει δίκιο η Ελλάδα;”

Το βιβλίο των Κωστή Καρπόζηλου και Δημήτρη Χριστόπουλου “10+1 Ερωτήσεις & Απαντήσεις για το Μακεδονικό” κυκλοφορεί από της Εκδόσεις Πόλις.

Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών μεταφράστηκε στα μακεδόνικα και κυκλοφορεί και στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ελεωνόρα Ορφανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα