back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σήμερα το κρίσιμο δημοψήφισμα στην πΓΔΜ

Διαβάστε επίσης

Με μεγάλο ζητούμενο τη συμμετοχή του εκλογικού σώματος διεξάγεται από το πρωί στην πΓΔΜ το κρίσιμο δημοψήφισμα, με ερώτημα αν οι πολίτες επιθυμούν ή όχι η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προϋπόθεση των οποίων είναι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Εγγεγραμμένοι είναι 1,8 εκατομμύριο πολίτες και παρότι εκτιμάται ότι θα επικρατήσει το «Ναι», ερώτημα παραμένει το ποσοστό συμμετοχής, καθώς για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα πρέπει να ψηφίσει το 50% του εκλογικού σώματος, δηλαδή περίπου 900.000 πολίτες.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 8 ώρα Ελλάδας και μια πρώτη εικόνα αποτελέσματος αναμένεται μία ώρα αργότερα, στις 9 το βράδυ.

Tην Πέμπτη ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες της χώρας του να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για το ονοματολογικό, τονίζοντας ότι οι ίδιοι κρατούν το κλειδί για να γίνει η γειτονική χώρα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. «Αυτοί που ψηφίζουν είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν. Εάν η συντριπτική πλειοψηφία ψηφίζει “ναι”, θα ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», σημείωσε.

Από την πλευρά του, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κάλεσε τους συμπολίτες του να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, κάνοντας λόγο για «ιστορική αυτοκτονία». «Ως πολίτης, έχω λάβει την απόφασή μου: στις 30 Σεπτεμβρίου, δεν θα πάω να ψηφίσω. Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους πολίτες της πΓΔΜ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα