back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ισχυρές καταιγίδες και πλημμυρικά φαινόμενα φέρνει ο Mεσογειακός κυκλώνας – Από ποιές περιοχές θα περάσει

Διαβάστε επίσης

Ισχυρές καταιγίδες και πλημμυρικά φαινόμενα φέρνει ο μεσογειακός κυκλώνας στη χώρα μας. Ιδιάιτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν κατά το διήμερο Σαββάτου και Κυριακής οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Αν. Θεσσαλίας, των Κυκλάδων και της Δυτικής Κρήτης, καθώς οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Πλησιάζει την Αττική

Την Αττική πλησιάζει ο μεσογειακός κυκλώνας όπου σύμφωνα με την Μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι σε πλήρη εξέλιξη σαφώς ηπιότερος σε σχέση με τις χθεσινές προγνώσεις. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους έχουν αγκαλιάσει την Πελοπόννησο . Αργά το απόγευμα αναμένεται να πλήξουν Σποράδες και Ανατολική Θεσσαλία.

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ και ενώ ο κυκλώνας ήδη κάνει επέλαση στη νότια Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της ΕΜΥ, προβλέπονται έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες τις επόμενες ώρες, στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά- συμπεριλαμβανόμενης της Αττικής- την Εύβοια, τις Κυκλάδες και από το απόγευμα τις Σποράδες και τη Θεσσαλία.

Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και πιθανώς την Αττική, ενώ οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά στα πελάγη και τα 10 μποφόρ.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΕΜΥ:

Σήμερα Σάββατο (29/9)
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες (κυρίως τις δυτικές) και από τις απογευματινές ώρες τις Σποράδες και τη Θεσσαλία.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, πιθανώς στα Δωδεκάνησα και προς τη νύχτα της Κυριακής στη Χαλκιδική.

Ανεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά από αργά το απόγευμα.

Την Κυριακή (30/9)
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

3. Τη Δευτέρα (01-10-2018):

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.
Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν.

 

Εξασθενεί ο Ξενοφών αλλά παραμένει επικίνδυνος σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όπως διακρίνεται και στη δορυφορική εικόνα που ελήφθη στις 08:45 ώρα Ελλάδος το κέντρο του Μεσογειακού Κυκλώνα “Ξενοφών” βρίσκεται το πρωί του Σαββάτου 29/09 νότια της Καλαμάτας. Σύμφωνα με αναφορά εμπορικού πλοίου, στις 08:00 ο άνεμος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Μεθώνης έφτασε στα 90 km/h (10 Μποφόρ). Επίσης μετωρολογικοί σταθμοί στη Μεσσηνία και τη Λακωνία κοντά στο κέντρο του συστήματος αναφέρουν ανέμους έντασης 7 Μποφόρ με ριπές ακόμη ισχυρότερες.

Σύμβφωνα με το meteo.gr η ένταση των ανέμων το μεσημέρι του Σαββάτου 29/09 θα φτάσει τοπικά τα 9 Μποφόρ στις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου. Στη συνέχεια και καθώς το κέντρο του χαμηλού θα κινηθεί βορειοανατολικά, νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι ανάλογης έντασης αναμένονται το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Πελοποννήσου.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στη Νότια Πελοπόννησο και στη Νοτιοδυτική Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά και στην Αττική. Από αργά το απόγευμα ισχυρές βροχές αναμένονται στη Θεσσαλία και στις Σποράδες. Τα αναμενόμενα ύψη βροχής είναι μεγάλα και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα. Η προβλεπόμενη κατανομή της βροχής από το μεσημέρι ως το βράδυ του Σαββάτου 29/09 δίνεται στους παρακάτω χάρτες.

 

Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός

Σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, έχουν κηρυχθεί, μετά την ευρεία σύσκεψη του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με την παρουσία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη, που συγκλήθηκε χτες το βράδυ στην Πυροσβεστική, οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε το πρωί του Σαββάτου ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης.

Ο κ. Ταφύλλης ανέφερε ότι θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση των πολιτών και έδωσε τα τελευταία στοιχεία από τις προβλέψεις της ΕΜΥ, για το τι θα επικρατήσει κατά την διάρκεια της ημέρας, που αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι και κύματα μέχρι και 8 μέτρων.

Ειδικότερα μέχρι το μεσημέρι θα επηρεαστούν οι περιοχές του Νοτίου Ιονίου, η Πελοπόννησος, θα ακολουθήσουν η Ανατολική Στερεά, η Αττική και η Εύβοια και από το απόγευμα οι Σποράδες και η Ανατολική Θεσσαλία.

Θα επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι οι οποίοι τοπικά θα φτάσουν τα 10 μποφόρ, ενώ στην θάλασσα των Κυθήρων και στο Νότιο Ιόνιο αναμένεται ύψος κυμάτων 7-8 μέτρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ, σήμερα το πρωί, φαίνεται πως ο κυκλώνας που ξεκινάει από το Νότιο Ιόνιο και τα Κύθηρα, με ανέμους 9-10 μποφόρ και κύματα 8 μέτρων, μετά τις 12 το μεσημέρι θα έχει φτάσει στην Ανατολική Πελοπόννησο, με θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις και θα συνεχίσει στην Ανατολική Στερεά, Αττική, Εύβοια και Δυτικές Κυκλάδες, όπου και στο ΝΔ Αιγαίο περιμένουμε κύματα 8 μέτρων.

Από το απόγευμα αναμένεται βαθμιαία βελτίωση σε Ανατολική Στερεά και Αττική, ενώ ο καιρός θα κινηθεί και πάλι με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες και Ανατολικό Αιγαίο.

Στις προβλέψεις αυτές, ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις, γι’ αυτό η ΕΜΥ παρακολουθεί συνεχώς την πορεία του κυκλώνα και αναλόγως θα υπάρχει ενημέρωση των πολιτών από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Ταφύλλης, τόνισε και πάλι ότι, όπου προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες αι θυελλώδεις άνεμοι, οι πολίτες πρέπει να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας και πρόληψης κινδύνων.

Σε επιφυλακή η Τροχαία

Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛΑΣ λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν διάφορες περιοχές της χώρας.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει εκδώσει ήδη εντολές και οδηγίες για λήψη αυξημένων μέτρων τροχαίας και επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμοδίων Υπηρεσιών, ώστε να παρέμβουν ή να συνδράμουν όποτε χρειαστεί.

Η ΕΛΑΣ καλεί παράλληλα τους οδηγούς:

  • να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους,
  • να ενημερώνονται για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες,
  • να αποφεύγουν τις μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες, ιδιαίτερα στις περιοχές που εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και
  • να ακολουθούν τις υποδείξεις του προσωπικού των Υπηρεσιών Τροχαίας.

Οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, υπενθυμίζονται οι αριθμοί κλήσης:

Ελληνική Αστυνομία: 100
Πυροσβεστική: 199
ΕΚΑΒ: 166
Λιμενικό: 108
Ευρωπαϊκός Αριθμός: 112

Γ. Καλλιάνος: Πρώτη φορά βλέπω έναν τέτοιο κυκλώνα να έχει πορεία προς την περιοχή μας

Στα δώδεκα χρόνια είναι η πρώτη φορά που βλέπω έναν τέτοιο κυκλώνα να έχει πορεία προς την περιοχή μας, σαρώνοντας όλο το νότιο κομμάτι της Ελλάδας, δήλωσε στην εκπομπή “Στάση των 2” και τον Άρη Τόλιο, ο μετεωρολογος Γιάννης Καλλιάνος κάνοντας λόγο για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο.

«Οι νότιες περιοχές της Πελοποννήσου, στη Μεσσηνία και τη Λακωνία, ενδεχομένως και μέσα στο Μυρτώο Πέλαγος και τις περιοχές των Κυκλάδων θα επηρεαστούν από αυτό το κύμα. Αργότερα και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου θα σημειωθούν άνεμοι 11 με 12 μποφόρ. Προφανώς θα έχουμε γενικό απαγορευτικό κατά τη διάρκεια του περάσματος του μεσογειακού αυτού κυκλώνα ο οποίος θα ξεκινήσει αύριο το ταξίδι του και θα πάει δυτικότερα», εξήγησε.

Ειδικά για την Αττική ο κ. Καλλιάνος είπε ότι το βράδυ του Σαββάτου έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής θα δεχθεί ένα σφοδρό κύμα βροχοπτώσεων. «Από το μεσημέρι της Κυριακής το κύμα της κακοκαιρίας θα μας αποχαιρετίσει και θα πάμε σε πιο φυσιολογικές συνθήκες», συμπλήρωσε.

 

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι και ερευνητές του meteo.gr Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη και Σ. Ντάφης αποτυπώνουν σε animation την προβλεπόμενη θέση του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ξενοφών» νότια της Πελοποννήσου στις 15.00 το απόγευμα του Σαββάτου. Σύμφωνα με την πρόγνωσή τους, οι άνεμοι στη θάλασσα των Κυθήρων αναμένεται να ξεπεράσουν σε ένταση τα 9 μποφόρ.

 

Medicane 29/09/18-1500
Η προβλεπόμενη θέση του Μεσογειακού Κυκλώνα “Ξενοφών” νότια της Πελ/νησου το απόγευμα του Σαββάτου 29 Σεπτεμβρίου 2018 στις 15:00.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το κέντρο του Ξενοφώντα αναμένεται να φτάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 15.00-18.00 του Σαββάτου 29/09.

Στο σχήμα που ακολουθεί δίνεται χάρτης με το προβλεπόμενο ύψος κύματος, από το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, όπου το μεσημέρι του Σαββάτου 29/09, το ύψος κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης ξεπερνά τα 11 μέτρα.

Ύψος κυμάτων

 

 

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα