back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πόσο φιλική στους ανθρώπους με άνοια είναι η Αθήνα;

Διαβάστε επίσης

Παρότι ο δήμος Αθηναίων είναι ένας από τους τρεις δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Δήμοι φιλικοί προς την άνοια» η Αθήνα δεν θεωρείται φιλική προς τους εν λόγω ασθενείς, αλλά προσπαθεί.

Κοινότητες Φιλικές προς την άνοια

Κοινότητες Φιλικές προς την άνοια , σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι κοινότητες στις οποίες τα άτομα µε άνοια έχουν καλή ποιότητα ζωής, ζουν όσον το δυνατόν πιο ανεξάρτητα, αποτελούν ενεργά και χρήσιμα µέλη της κοινότητας, αντιμετωπίζονται από όλους µε σεβασμό και κατανόηση και έχουν την απαραίτητη πρακτική υποστήριξη και έμπρακτη συµπαράσταση στις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όπως οι μετακινήσεις ή ο κατ’ οίκον περιορισμός και η απομόνωση.

ania

«Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε με κάθε τρόπο τόσο την κοινή γνώμη όσο και τις διάφορες υπηρεσίες ώστε η Αθήνα να γίνει πιο εύκολη και πιο προσβάσιμη για τους ανθρώπους με άνοια» λέει στον Αθήνα 9,84 η εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Αθηναίων, υπεύθυνη για τον Συντονισμό και την Εποπτεία θεμάτων Τρίτης Ηλικίας, κυρία Ελένη Ζαχαροπούλου. «Σχεδιάζουμε να ζητήσουμε από υπηρεσίες όπως δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, μέσα μεταφοράς super market, χώρους θεαμάτων κ.α. να δημιουργήσουν προσβασιμότητα για τους ηλικιωμένους και για τους ανθρώπους με άνοια. Σημαντικό είναι επίσης να νιώθουν ασφαλείς στην πόλη έτσι ώστε να μη απομονώνονται και να οδηγούνται στην κατάθλιψη. Στο κομμάτι της κοινωνικής απομόνωσης και της δημιουργικής αξιοποίησης του χρόνου των ηλικιωμένων ο δήμος Αθηναίων συμβάλει με τις λέσχες Φιλίας. Σήμερα υπάρχουν 25 Λέσχες Φιλίας, κατανεμημένες σε όλη την περιφέρεια του Δήμου».

Η ανάπτυξη συνεργασιών με στόχο τη δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια, έτσι ώστε ασθενείς και οι φροντιστές τους να συμμετέχουν, να εισακούονται και να απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή και ανεξάρτητη διαβίωση, χωρίς στίγμα είναι το στοίχημα που προσπαθεί να κερδίσει η Αθήνα.

ania

Δράσεις που υλοποιούνται:

Ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης

Σε συνεργασία με τη Ψυχογηριατρική Εταιρεία «Ο Νέστωρ» και την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία έχει ξεκινήσει ομάδες Νοητικής Ενδυνάμωσης κάθε Τρίτη 12.30 – 13.30 μμ.στη Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28)

Προϋπόθεση συμμετοχής: οι ψυχολόγοι του Ιατρείου Μνήμης του Δήμου Αθηναίων παραπέμπουν ανάλογα στο πρόγραμμα μετά την αξιολόγηση της μνήμης (test) που πραγματοποιείται στο Ιατρείο Μνήμης στην Λέσχη Φιλίας Κουκακίου.

Για ραντεβού για το Ιατρείο Μνήμης μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα της Ε.Γ.Γ.Ε: 210 3840317, 210-3811612, κάθε Πέμπτη 10.00-14.00μμ.

Σχολείο Φροντιστών

Παράλληλα ξεκίνησε και ο νέος φθινοπωρινός κύκλος συναντήσεων του Σχολείου Φροντιστών, το οποίο αποτελεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα συμβουλευτικής στήριξης που απευθύνεται σε φροντιστές ασθενών με νόσο του Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας.

Το πρόγραμμα «Σχολείο Φροντιστών» εντάσσεται στο πλαίσιο της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας για τη δημιουργία Φιλικών Κοινοτήτων για την Άνοια στο Δήμο Αθηναίων, μεταξύ της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας (Ε.Γ.Γ.Ε.), της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας «Ο Νέστωρ» και της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του Δήμου Αθηναίων.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε 15 ημέρες, ημέρα Τετάρτη, από τις 17:30 έως τις 19:30, δίνοντας την ευκαιρία στους φροντιστές να ανταλλάξουν απόψεις με άλλους φροντιστές ασθενών, να ενημερωθούν και να πάρουν συμβουλές από επαγγελματίες υγείας καθώς και να αποφορτιστούν για λίγο από το βαρύ πρόγραμμά τους, πίνοντας καφέ και αφιερώνοντας παράλληλα λίγο χρόνο στον εαυτό τους.

«Οι υπηρεσίες του δήμου εκσυγχρονίζονται συνεχώς και επεκτείνονται οι συνεργασίες με τους φορείς που ασχολούνται με το θέμα» προσθέτει η κυρία Ζαχαροπούλου.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα