back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ομιλία Τσίπρα σήμερα στη ΓΣ του ΟΗΕ – Συναντήθηκε με Γκουτέρες και Αμερικανούς επενδυτές

Διαβάστε επίσης

Στη Νέα Υόρκη εξακολουθεί να βρίσκεται ο πρωθυπουργός ο οποίος στις 7.30 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έδωσε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενώ απένειμε τα εύσημα στον Έλληνα πρωθυπουργό για την «ιστορική συμφωνία», όπως τη χαρακτήρισε, με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό στη βάση της πάγιας θέσης της Ελλάδας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ανέδειξε τη σημασία του ελληνοτουρκικού διαλόγου, που είναι κρίσιμος μεταξύ άλλων και για τη μετανάστευση, καθώς και την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή.

Βράβευση για το προφυγικό

«Ο ελληνικός λαός σε πολύ δύσκολες στιγμές απέδειξε ότι μπορεί να δείξει αλληλεγγύη σε αυτούς που την έχουν ανάγκη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το Ετήσιο Δείπνο της Global Hope Coalition, όπου βραβεύτηκε για τη στάση της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποδέχεται αυτό το βραβείο εκ μέρους του ελληνικού λαού, γιατί οι πολίτες της Ελλάδας είναι εκείνοι που αξίζουν τα εύσημα και τους επαίνους. «Κυρίως εκ μέρους των ανθρώπων των ελληνικών νησιών, όπως τόνισε, που σήκωσαν στους ώμους τους το βαρύ φορτίο όλης της Ευρώπης. Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάντοτε η σωστή απάντηση, ακόμα και στις πιο δύσκολες και απαιτητικές στιγμές», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι «η ιστορία δεν πρέπει να αντιστρέφεται, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με έλλειψη σεβασμού και δεν πρέπει να την αγνοούμε». «Δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη που οδήγησαν την ανθρωπότητα σε αδιέξοδο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Προσέλκυση επενδύσεων

Στο γεύμα εργασίας που διοργάνωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος, σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους funds και τραπεζών, εκπροσωπήθηκαν κορυφαίες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, του εμπορίου, της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, των κατασκευών και της πληροφορικής. «Στόχος τώρα η προσέλκυση επενδύσεων που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας», το μήνυμα Τσίπρα από το γεύμα εργασίας. Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην συνέχιση των μεγάλων θεσμικών τομών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα, ώστε να απελευθερώσει το παραγωγικό της δυναμικό και να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το βασικό ερώτημα των Αμερικανών επενδυτών ήταν το πότε θα γίνουν εκλογές, ποιος θα τις κερδίσει, ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και ποια πολιτική θα ακολουθήσει.

Εξάλλου, συνάντηση με τον Jamie Dimon, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Chase, είχε ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον -ελληνικής καταγωγής- επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, για την ανάκαμψη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά του, ο κ. Dimon τόνισε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη, ενώ γίνεται και πάλι επενδυτικός προορισμός, ενώ υπογραμμίσει ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για να στηριχθεί περαιτέρω αυτή η προσπάθεια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα