back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αποστολή στη Μάνδρα: Αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων

Διαβάστε επίσης

Σε αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της Μάνδρας έχουν επιδοθεί η Περιφέρεια Αττικής και οι εργολάβοι που ανέλαβαν τα έργα προκειμένου να αντιμετωπιστούν νέα πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα.

Από τις αρχές Αυγούστου βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο έργο για την διευθέτηση του ρέματος Σούρες και την εκτροπή σε αυτό της κύριας ποσότητας του νερού από το ρέμα της Αγ. Αικατερίνης (82,5%), με τη συγκέντρωση του συνολικού όγκου τους και την κοινή εκβολή τους στη θάλασσα, μέσω του ήδη διευθετημένου κλειστού χειμάρρου Σαραντοπόταμου.

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 10,95 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει εργασίες διευθέτησης στους χείμαρρους Σούρες σε συνολικό μήκος 1.780 μέτρων και της Αγίας Αικατερίνης, σε συνολικό μήκος 1.400 μέτρων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 10 μηνών.

Ο Αθήνα 9.84 επισκέφθηκε το κεντρικό εργοτάξιο του έργου που βρίσκεται στον χώρο που χρησιμοποιούσε ο δήμος Μάνδρας ως αμαξοστάσιο.

Πρόκειται για τον χώρο όπου γράφτηκε ένα μεγάλο κομμάτι της τραγωδίας με τους νεκρούς στις φονικές πλημμύρες τον Νοέμβριο του 2017.

Οι εργασίες έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και ήδη έχει διανοιχθεί και πάλι η κοίτη του ρέματος Σούρες το οποίο είχε μπαζωθεί πλήρως. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη διαπλάτυνση όσο και την εμβάθυνση του χειμάρρου αλλά και την επένδυση των πρανών με ειδικά συρματοκιβώτια ώστε να εξασφαλιστεί η αποφυγή μπλοκαρίσματος της ροής του νερού. Ταυτόχρονα έχει αρχίσει και η διευθέτηση του χειμάρρου της Αγίας Αικατερίνης.

Όπως ανέφερε στον Αθήνα 9.84 στέλεχος του εργοταξίου, η πρόοδος των εργασιών και η ολοκλήρωση του έργου εντός του 10μηνου εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και από την συνεργασία με τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας που εμπλέκονται, αφού δίκτυα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ αλλά και της ΕΥΔΑΠ πρέπει να απομακρυνθούν στα σημεία που τέμνουν κάθετα το ρέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο προχωρούν οι εργασίες και κατά μήκος των ρεμάτων θα ελέγχονται όλες οι κατασκευές που βρίσκονται κοντά και αν κρίνονται αυθαίρετες θα κατεδαφίζονται.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται και τα έργα μέσα στην πόλη της Μάνδρας και κυρίως στην οδό Κοροπούλη όπου καταλήγει μέρος από το ρέμα της Αγ. Αικατερίνης και είχε σημειωθεί οι μεγαλύτερες ζημιές.

Οι εργασίες κυρίως αφορούν την κατασκευή νέων πεζοδρομίων δεξιά και αριστερά του δρόμου, αφού είχαν καταστραφεί πλήρως.

Κάτοικοι της Μάνδρας μιλώντας στον Αθήνα 9.84 αν και έκριναν θετικά το γεγονός ότι ξεκίνησαν τα έργα, δεν έκρυβαν την καχυποψία και την δυσπιστία τους για τον χρόνο ολοκλήρωσης τους.

Όπως έλεγαν για άλλον έναν χειμώνα η Μάνδρα θα είναι ανοχύρωτη πόλη, στα έντονα καιρικά φαινόμενα και εξέφραζαν την ελπίδα τουλάχιστον να έχουν προβλεφθεί κάποια προσωρινά αντιπλημμυρικά έργα για την αποφυγή νέων καταστροφών.

Δημήτρης Πέρρος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα