back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μία στις δύο αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη απορρίπτεται από τα δικαστήρια

Διαβάστε επίσης

Περισσότεροι από 20.000 δανειολήπτες που είχαν κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη χάνουν την προστασία των διατάξεων του νόμου, καθώς αρνήθηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την άρση του καταθετικού-τραπεζικού απορρήτου έως τις 15 Σεπτεμβρίου που έληγε και η σχετική προθεσμία.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως η κατάσχεση ακινήτων.

Με δεδομένο ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη ξεπερνούν τις 160.000, για «κόκκινα» δάνεια περί τα 18 δισ. ευρώ, αυτοί που, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, εναντιώθηκαν στην άρση του απορρήτου αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των οφειλετών.

Την ίδια ώρα, το 48% των αιτήσεων υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, που φθάνουν στα Ειρηνοδικεία, απορρίπτεται από τα δικαστήρια, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, καθώς κρίνουν ότι δεν συντρέχει λόγος παροχής του καθεστώτος προστασίας στον αιτούντα.

Ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Νεκτάριο Νώτη, σημείωσε πως η πιο συχνή αιτιολογία των δικαστηρίων είναι πως ο δανειολήπτης έχει την ικανότητα πλήρους αποπληρωμής του χρέους ή ο δόλος, δηλαδή, ότι ο δανειολήπτης όταν δανείστηκε δεν είχε επαρκή εισοδήματα.

«Οι μισές περίπου αιτήσεις υπαγωγής στο ν. Κατσέλη πλέον απορρίπτονται. Η πιο συχνή αιτιολογία τώρα τελευταία είναι ή η ύπαρξη δυνατότητας αποπληρωμής ή ο δόλος, ότι πολύ συχνά είχαμε αποφάσεις που κρίνουν ότι ο δανειολήπτης είτε δεν είχε επαρκή εισοδήματα όταν δανείστηκε και δεν έπρεπε άρα να δανειστεί είτε για ποιο λόγο πήρε πολλές κάρτες είτε για ποιο λόγο δεν πληρώνει ενώ έχει ένα Χ εισόδημα. Ενώ μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό μέσα στο οποίο δανειζόντουσαν αυτοί οι άνθρωποι τη δεκαετία του 2000, σήμερα να κρίνονται σαν σήμερα να δανείζονταν. Είναι πολύ πιο συχνές οι απορριπτικές αποφάσεις και γι αυτό το λόγο είναι πάρα πολλές οι εφέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουκαλάς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα