back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κων/νος Μίχαλος: “Προτεραιότητά μας, η δημιουργία μιας οργάνωσης των επιχειρηματικών πάρκων, όπως σε όλες τις χώρες της ΕΕ και πολεοδόμηση των άτυπων συγκεντρώσεων βιομηχανιών. Οι υφιστάμενες διάσπαρτες πυκνώσεις, συνιστούν μόνιμη απειλή σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών όπως πρόσφατα στη Μάνδρα και το Μάτι”

Διαβάστε επίσης

                                                                                                                                            Αθήνα, 2018/09/24

O πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κων/νος Μίχαλος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τον Βασίλη Πάικο.

Αναλυτικά :

                           *ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Β. Πάικος: Υποβάλατε προτάσεις στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα για την ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ζητάτε διευκόλυνση των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας, της εφοδιαστικής , μιλάτε για επιχειρηματικά πάρκα . Θέλετε να μας τα πείτε, εκλαϊκευμένα;

Κ.Μίχαλος: “Είναι πρωτοβουλίες που συνδέονται με σημαντικές αναδιατάξεις στη χρήση της γης , τους βαθμούς όχλησης , οι οποίοι πρέπει να καταργηθούν προκειμένου η κατάταξη της όχλησης των επιχειρήσεων να προκύπτει ως αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής αξιολόγησης…”

Β. Πάικος: Να σταθούμε σε αυτό. Λέτε να καταργηθούν οι βαθμοί όχλησης , μάλλον να τροποποιηθούν, να προκύπτουν μόνο ως αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής αξιολόγησης της υποδομής τους και μόνον αυτής. Τι άλλο ισχύει ως τώρα εκτός από την περιβαλλοντική όχληση;

Κ. Μίχαλος: “Να το πω πολύ απλά και να γίνει κατανοητό. Προτεραιότητά μας είναι να υπάρχει μια οργάνωση όπως και σε όλες τις χώρες της ΕΕ και πολεοδόμηση των άτυπων συγκεντρώσεων βιομηχανιών.”

Β. Πάϊκος: Για αυτό μιλάτε για επιχειρηματικά πάρκα…

Κ. Μίχαλος: “Ακριβώς. Γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εκατοντάδες διάσπαρτες πυκνώσεις στη χώρα και συνιστούν μια μόνιμη απειλή σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών, περιβαλλοντικών ατυχημάτων,πχ σε Μάνδρα και Μάτι, όπου θρηνήσαμε τον χαμό 99 συμπολιτών μας.”

Β. Πάικος: Ζητάτε τη συγκέντρωση δηλαδή. Σε αυτό το τομέα τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση; Δεν είναι δικό σας θέμα των ίδιων των βιομηχανιών;

Κ. Μίχαλος: ”Οπωσδήποτε είναι συνέργεια,αλλά νομοθετεί η εκάστοτε κυβέρνηση. Επιτέλους μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις πολλών χρόνων , δυστυχώς δεν έχουμε καταλήξει, αλλά έχουμε φτάσει σε ένα κομβικό σημείο . Πραγματικά πιστεύω ότι τα αρμόδια υπουργεία και ο επιβλέπων τα επιμελητήρια υπουργός και αρμόδιος ο κ. Πιτσιόρλας, θα πάμε σε αυτή τη κατεύθυνση.

Δεν μπορούμε να έχουμε νέο αναπτυξιακό όραμα μετά την λήξη και των μνημονιακών υποχρεώσεών μας, εάν δεν έχουμε το πλαίσιο, τη δομή, τους κανόνες που ισχύουν σε άλλες ευρωπαικές χώρες, όπως και σε τρίτες χώρες, προκειμένου να προσελκύσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις. Ή εγχώριες ή πολύ περισσότερο δυνητικές ξένες επενδύσεις.”

Β. Πάικος: Είπατε ότι βλέπετε θετικά και αισιόδοξα τις πρώτες ενέργειες του κ. Πιτσιόρλα για το επιχειρηματικό περιβάλλον. Από εκεί και πέρα , τώρα, μετά τις πρώτες ενέργειες…

Κ. Μίχαλος: “Θα ακολουθήσει και μία συνάντηση που θα κάνουμε , όχι μόνο η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων , αλλά και άλλοι φορείς, άλλοι σύνδεσμοι βιομηχανιών από όλη την Ελλάδα , θέλω να πιστεύω πως αυτό θα γίνει στις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατηγοριοποιήσουμε τις υπάρχουσες προτεραιότητες. Και πολύ σύντομα , γιατί έχει γίνει πραγματικά , σημαντική και ενδελεχής δουλειά από όλους τους φορείς, αλλά και από τη κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Επιτέλους να προχωρήσουμε σε μία νομοθέτηση , οριοθέτηση των αιτημάτων που έχουν τεθεί.”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Β. Πάικος: Είπατε ότι ζητάτε την κατάργηση κάθε δυσμενούς γραφειοκρατικής εμπλοκής και τη μείωση των φαινομένων πελατειακής διαχείρισης. Που σημαίνει ότι διαπιστώνετε ότι υπάρχουν φαινόμενα πελατειακής διαχείρισης…

Κ. Μίχαλος: “ Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας…”

Β. Πάικος: Αυτό θέλω να αναδείξουμε. Και ότι δεν έχουν απαλειφθεί οι δυσμενείς γραφειοκρατικές εμπλοκές. Το λέω γιατί κατά καιρούς ακούμε από κυβερνητικά χείλη ότι έχουν διευκολυνθεί πάρα πολύ , ότι , ότι, ότι…

Κ. Μίχαλος: “Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα γενικότερα στις αδειοδοτήσεις .

Ένα πάγιο αίτημα το οποίο καταθέτω από το 2010 στην εκάστοτε κυβέρνηση, είναι σχετικά με το κομμάτι της αδειοδότησης. Είτε αυτό είναι επιχείρηση, είτε μιλάμε για πιο πολύπλοκα θέματα όπως η αδειοδότηση επιχειρήσεων σε βιομηχανικούς χώρους, εφοδιαστικής κλπ. Σε ότι αφορά στη λειτουργία της επιχειρήσεων, που είναι το μεγάλο γραφειοκρατικό εμπόδιο αυτή τη στιγμή, η πρόταση την οποία έχουμε κάνει είναι η άμεση εμπλοκή των επιμελητηρίων. Γιατί τα επιμελητήρια δεν είναι συνδικαλιστικά όργανα,αλλά θεσμοθετημένος σύμβουλος της εκάστοτε κυβέρνησης σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης. Λειτουργούμε το γενικό εμπορικό μητρώο για λογαριασμό της πολιτείας, είμαστε στην ουσία ένα κομμάτι του δημοσίου , το οποίο όμως έχει την ιδιομορφία ότι διοικείται από εκλεγμένες διοικήσεις .

Αυτό λοιπόν το οποίο έχουμε προτείνει είναι ότι μέσα στο πλαίσιο αυτών των υπηρεσιών που προσφέρουμε προς την εκάστοτε κυβέρνηση , γενικότερα στη πολιτεία, να μπορούμε να αδειοδοτούμε εμείς τις επιχειρήσεις, έχοντας υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία.”

Β. Πάικος: Αυτό είναι προχωρημένο βήμα και μάλλον θα λειτουργούσε θετικά…

Κ. Μίχαλος: “Θα λειτουργήσει,διότι τα επιμελητήρια έχουν την δυνατότητα του αρχικού ελέγχου. Ο επιχειρηματίας δεσμεύεται με μια υπεύθυνη δήλωση και από εκεί και πέρα, εναπόκειται στον ελεγκτικό μηχανισμό σε περίπτωση που βρει λάθος στον επιχειρηματία , ο οποίος έχει υπογράψει την σχετική υπεύθυνη δήλωση, να υποστεί οπωσδήποτε βαρύτατες συνέπειες.”

Β. Πάϊκος: Το να περάσει η αρμοδιότητα στα επιμελητήρια πως ακούγεται στη κυβέρνηση; Τι σας έχουν πει;

Κ. Μίχαλος: “Πρέπει να σας πω ότι ακούγεται θετικά. Το θέμα είναι να μπορέσουν να υπάρξουν οι δεσμεύσεις , τόσο από δικής μας πλευράς προς τις διάσπαρτες υπηρεσίες, οι οποίες ελέγχουν αυτή τη στιγμή με την όποια χρονική καθυστέρηση τις διαδικασίες αδειοδότησης και επειδή βλέπω ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση, θέλω να πιστεύω ότι θα τελεσφορήσει αυτή η προσπάθεια και σύντομα θα μπορέσουμε να κάνουμε και τις σχετικές ανακοινώσεις.

                   «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.: 210 34 11610FAX: 210 34 11 397 – e-mail: [email protected]

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα