back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ηράκλειο: Σοβαρές ζημιές στη φοιτητική Εστία

Διαβάστε επίσης

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ο χώρος του Πανεπιστημίου Κρήτης στην λεωφόρο Κνωσού στο Ηράκλειο μετά την καταστροφική φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής.

Στα κτίρια του Πανεπιστημίου που επλήγησαν από την πυρκαγιά στεγάζονται η διοίκηση και τα εργαστήρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, το Κοινωνικό φαρμακείο του δήμου Ηρακλείου καθώς και η φοιτητική εστία. Οι περίπου 60 φοιτητές που διέμεναν εκεί είναι καλά στην υγεία τους, ενώ στο Ηράκλειο μεταβαίνει τη Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος θα συναντηθεί με τις πρυτανικές αρχές του ιδρύματος, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων και άλλους φορείς της πόλης.

Το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί τόσο την πρυτανεία του Πανεπιστημίου όσο και τους φορείς του Ηρακλείου είναι τι θα γίνει με την στέγαση των φοιτητών, οι οποίοι εξαιτίας της καταστροφικής φωτιάς έμειναν άστεγοι. Οι φοιτητές βρίσκονται προσωρινά στο Κλειστό Γυμναστήριο των Βουτών όπου τους παρέχονται ψυχολογική υποστήριξη και όλες οι βοήθειες. Σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές η σίτιση τους έχει εξασφαλισθεί και γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες για τη στέγασή τους με πρώτη κίνηση τη μίσθωση δωματίων ξενοδοχείων.

Πάντως, ο υπουργός Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την άμεση βοήθεια στους φοιτητές που επλήγησαν και την αποκατάσταση των καταστροφών στη φοιτητική εστία και τα υπόλοιπα κτίρια που επλήγησαν. Επίσης άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στους χώρους του Πανεπιστημίου προκειμένου να εξακριβωθεί ποια είναι η κατάσταση, ενώ ήδη μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου βρίσκονται αρκετοί διοικητικοί υπάλληλοι που προσπαθούν να σώσουν όσα δεν κατέστρεψε η φωτιά.

Πώς ξεκίνησε η φωτιά

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά ξεκίνησε από τα υπόγεια του Πανεπιστημίου και πήρε γρήγορα διαστάσεις με πυκνούς καπνούς να «σκεπάζουν» την ευρύτερη περιοχή. Από τα καιόμενα κτίρια ακούγοντας συνεχώς εκρήξεις καθώς υπήρχαν εύφλεκτα υλικά στους χώρους όπως παραφίνη, φιάλες υγραερίου και μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος στα εργαστήρια.

Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων η φωτιά περιορίστηκε λίγες ώρες αργότερα, ενώ στις 11 το πρωί αποκαταστάθηκε και η κυκλοφορία στη λεωφόρο Κνωσού που είχε διακοπεί όσο επιχειρούσαν οι πυροσβέστες.

Το πρώτο μέλημα των αρχών ήταν η εκκένωση της φοιτητικής εστίας που υπάρχει στους χώρους του Πανεπιστημίου όπου φιλοξενούνται περίπου 60 φοιτητές, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες προχώρησαν σε έρευνες στους χώρους προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως δεν υπάρχει κανένας φοιτητής μέσα, ενώ όσοι φοιτητές βγήκαν έσπευσαν στο Βενιζέλειο νοσοκομείο προκειμένου να προμηθευτούν μάσκες για την αποφυγή αναπνευστικών προβλημάτων.

Το απόγευμα της Κυριακής η Πυροσβεστική εξέδωσε ανακοίνωση για την φωτιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

«Για κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σε χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης, επί της Λεωφόρου Κνωσού, στο Ηράκλειο Κρήτης, ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας στις 07:50 σήμερα. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν εκτενείς υλικές ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 100 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 21 οχήματα και 3 Ε/Π. Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης, έχουν τεθεί σε επιφυλακή και επιχειρούν για την πλήρη κατάσβεσή της. Για το ανωτέρω περιστατικό, προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα».

Ισίδωρος Ρούσσος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα