back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δύσκολες ώρες για τη Μέι στο Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα

Διαβάστε επίσης

Tο πολιτικό σκηνικό στην Βρετανία είναι περισσότερο ρευστό από ποτέ, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, καθώς την τρέχουσα εβδομάδα τα δύο μεγάλα κόμματα θα πρέπει να οριοθετήσουν πως θέλουν να αποχωρήσει η χώρα από την ΕΕ. Την ίδια ώρα η αδύναμη κυβέρνηση της Μέι θα πρέπει να ετοιμάσει το δικό της εναλλακτικό σχέδιο για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου, για το οποίο όλοι εκτιμούν ότι θα είναι «η ώρα της αλήθειας».

Εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το αδιέξοδο που διαπιστώθηκε στην άτυπη Σύνοδο του Σάλτσμπουργκ σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Στο Λονδίνο συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο νέας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη το ετήσιο συνέδριο των Εργατικών και θα ακολουθήσει, στο τέλος του μήνα, το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος.
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την Σύνοδο και τα επικριτικά σχόλια σχεδόν του συνόλου του βρετανικού τύπου για το σχέδιο Τσέκερς, με το οποίο πήγε η Μέι στο Σάλτσμπουργκ, συνεργάτες της φέρονται να εξετάζουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Νοέμβριο.
Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών στη Βρετανία, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε σήμερα ότι θα προτιμούσε εθνικές εκλογές παρά ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit αυξάνοντας έτσι την πίεση προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το σχέδιο της οποίας για την έξοδο από την ΕΕ συναντά αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες.

Τζέρεμι Κόρμπιν

Κατά το ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος που πραγματοποιείται στο Λίβερπουλ πρόκειται να συζητηθεί η ιδέα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και ο Κόρμπιν είπε ότι θα ακολουθήσει ό,τι αποφασίσουν τα μέλη του.

“Προτίμησή μας θα ήταν γενικές εκλογές και μετά θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε την μελλοντική μας σχέση με την Ευρώπη αλλά ας δούμε τί θα προκύψει από το συνέδριο”, είπε ο ίδιος στην εκπομπή του BBC “The Andrew Marr Show” επισημαίνοντας ότι οι Εργατικοί είναι έτοιμοι να κατψηφίσουν την όποια συμφωνία.

Όπως τόνισε ο Κόρμπιν αν οι Εργατικοί διαπραγματεύονταν με τις Βρυξέλλες θα επεδίωκαν μια εμπορική συμφωνία με μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ ώστε να μην χρειαστεί να υπάρξει ένα σκληρό σύνορο στη νήσο της Ιρλανδίας, ένα από τα “αγκάθια” στις συνομιλίες με την ΕΕ για το Brexit.
Η Μέι έχει ήδη αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο μετά τις προτάσεις που διατυπώθηκαν δημόσια, με κορυφαία αυτήν του δημάρχου του Λονδίνου και στελέχους των Εργατικών, Σαντίκ Καν.
Στην άτυπη σύνοδο του Σάλτσμπουργκ οι ηγέτες της ΕΕ απέρριψαν την περασμένη Πέμπτη το σχέδιο «Τσέκερς»,  ζητώντας από το Ηνωμένο Βασίλειο παραχωρήσεις στα θέματα του εμπορίου και των συνόρων με την Ιρλανδία. Η ΕΕ επιμένει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν σκληρά σύνορα ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, που είναι βρετανική επαρχία, και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, με το Μπέλφαστ να παραμένει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ ή να εγκαθίσταται ένα σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας, αν δεν επιτευχθεί μια εναλλακτική λύση.
Η Μέι από την πλευρά της διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί καμία συμφωνία που θα μεταχειρίζεται την Βόρεια Ιρλανδία διαφορετικά απ’  ό,τι το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και στο Σάλτσμπουργκ είπε ότι θα ετοιμάσει νέες προτάσεις, δύο ημέρες μετά σε τηλεοπτικό μήνυμα της από το Λονδίνο διαμήνυε ότι δεν θα διαλύσει την χώρα της, κατήγγειλε αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και δήλωνε ότι αναμένει την εναλλακτική πρόταση των Βρυξελλών. Παραλλήλως χαρακτήριζε «απαράδεκτη» την απόρριψη της πρότασης του Λονδίνου και ζητούσε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να της συμπεριφέρονται με σεβασμό.
Η αδιάλλακτη στάση της ικανοποίησε μεγάλη μερίδα των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της, ενώ προκάλεσε την αντίδραση των Βρυξελλών με τον Τουσκ να διαμηνύει ότι «για το καλό των διαπραγματεύσεων και από σεβασμό προς τις προσπάθειες της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι αποφασίσαμε να θεωρήσουμε το σχέδιο Τσέκερς ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Ο Τουσκ σημείωνε παραλλήλως ότι κάνει αυτές τις δηλώσεις «ως στενός φίλος της Βρετανίας και ειλικρινής θαυμαστής της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι», σε μια προσπάθεια να ρίξει την ένταση που προκάλεσαν τα σχόλια του για τα κεράσια.

Το συνέδριο των Εργατικών

Το συνέδριο των Εργατικών ολοκληρώνεται την Τετάρτη και την Κυριακή θα ξεκινήσουν οι εργασίες του Συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος, όπου η Μέι αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τους επικριτές του σχεδίου της, οι οποίοι δεν είναι λίγοι. Μπροστά στην αδυναμία να πείσει του βουλευτές της για την αναγκαιότητα του σχεδίου της, η Μέι έτρεφε την ελπίδα ότι θα μπορούσε αυτό να στηριχθεί στο Κοινοβούλιο από βουλευτές των εργατικών, οι οποίοι παραμένουν το ίδιο διχασμένοι. Το Σάλτσμπουργκ όμως αλλάζει και εδώ το τοπίο, καθώς αυτό που άφησε στην βρετανική κοινωνία είναι τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας, στα οποία κυριαρχούσε η λέξη «ταπείνωση».
Σε ό,τι αφορά τους Συντηρητικούς η ένταση στα ετήσια συνέδριά τους αποτελεί παράδοση. Όλοι θυμούνται άλλωστε το περσινό φιάσκο, όπου η ομιλία της πρωθυπουργού διακόπηκε από τον επίμονο βήχα της και από έναν φαρσέρ που της κοινοποιούσε την απόλυσή της. Πέρυσι βέβαια κατέρρευσαν τα γράμματα του σκηνικού, ενώ φέτος καταρρέει η ίδια η Μέι και η πολιτική της. Αλήθεια ποιος θα κρατήσει τον Μπόρις Τζόνσον μετά το Σάλτσμπουργκ και τις τελευταίες εξελίξεις;
Ήδη ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις έκανε λόγο προ ημερών για τριάντα έως σαράντα συντηρητικού βουλευτές, οι οποίοι δεν θα ψήφιζαν πιθανόν μια συμφωνία που θα έφερνε η Μέι στη Βουλή. Η Μέι δέχεται πιέσεις όμως και στην κυβέρνηση και σύμφωνα με την Telegraph ορισμένοι από τους υπουργούς της θα της ζητήσουν εναλλακτικό σχέδιο και ενδέχεται να υποβάλλουν ακόμη και ομαδικώς τις παραιτήσεις τους, αν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας. Ως υποψήφιους για παραίτηση το δημοσίευμα ανέφερε μάλιστα τους υπουργούς Εργασίας, Διεθνούς Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα