5.5 C
Athens
Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

διαΝΕΟσις στον Αθήνα 9.84 : «Οι Αξίες Των Ελλήνων Το 2018» – WVS: Ανασφαλείς, εσωστρεφείς και καχύποπτοι

✚ ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων: Η Αθήνα αποκτά νέα, σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αθήνα το μεγαλύτερο έργο ανακατασκευής πεζοδρομίων από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεκαοχτώ χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων επαναφέρει τα μεγάλα...

Δήμος Αθηναίων: Τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση με 830 «έξυπνους» αισθητήρες σε ράμπες και διαβάσεις

Τέλος στην παράνομη και αντικοινωνική στάθμευση των οχημάτων μέσα στην πόλη, επιδιώκει να βάλει ο Δήμος Αθηναίων αξιοποιώντας την τεχνολογία, μέσω της εγκατάστασης «έξυπνων»...

Αναβαθμίζεται το «myathenspass» – Τι αλλάζει στην ελεγχόμενη στάθμευση

Τη δυνατότητα σε κάθε οδηγό που παρκάρει στην Αθήνα να προγραμματίζει, μέσω της εφαρμογής «myAthenspass», την έναρξη της στάθμευσής του, ακόμη και εκτός ωραρίου...

Δήμος Αθηναίων: Εντυπωσιακές τοιχογραφίες σε σχολεία και γειτονιές της Αθήνας

«Ο νεαρός τυμπανιστής του Μεσολογγίου» αγναντεύει την Ακρόπολη από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στο Μετς, ενώ το «Πάνθεον» των Αγωνιστών του ‘21 συντροφεύει...

Το INNOVATHENS εγκαινιάζει το 2022 με μία νέα ενότητα Podcast

Το INNOVATHENS, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, υποδέχεται το 2022 με μία ολοκαίνουργια ενότητα Podcasts αλλά και ένα συναρπαστικό εκπαιδευτικό...

«Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι και ανησυχίες μας, πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν η θρησκεία και η πίστη στη ζωή μας και ποιες είναι οι αξίες που θεωρούμε πιο σημαντικές;», αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία απαντά η μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις για τις αξίες των Ελλήνων, στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα», με τη Νόνη Καραγιάννη.

Την ευθύνη του σχεδιασμού του ερωτηματολογίου όπως και την επιμέλεια της έρευνας είχε ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωκράτης Κονιόρδος σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΚΚΕ Νίκο Δεμερτζή, ενώ τη δειγματοληψία, τον έλεγχο και τη διεξαγωγή της έρευνας πεδίου υλοποίησε η Metron Analysis.

Χαμηλή θεσμική εμπιστοσύνη

Σύμφωνα με διευθυντή περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρή Γεωργακόπουλο, «το 2017, η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών ανέλαβε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τη συμμετοχή της χώρας μας στη World Values Survey (WVS)».

Πρόκειται για μία παγκόσμια έρευνα που διεξάγεται από το 1981 σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Η έρευνα, όπως πρόσθεσε, περιλαμβάνει ένα ερωτηματολόγιο 280 ερωτήσεων, κοινό σε όλες τις χώρες, που διεξάγεται με αυστηρές, κοινές προδιαγραφές σε «κύματα», περίπου κάθε πέντε χρόνια.

Ένα νέο εύρημα, είπε ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις, είναι ότι τώρα βλέπουμε πως διεθνώς, η Ελλάδα είναι ουραγός στο θέμα «εμπιστοσύνη». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε το γεγονός ότι, μετά τον φόνο Γρηγορόπουλου «έχασαν όλοι οι θεσμοί της χώρας 10 μονάδες».

Έρευνα της διαΝΕΟσις και της World Values Survey

«Ένας στους τρεις πιστεύει στην εξαγορά εκλογών»

Άλλο εντυπωσιακό είναι τι απάντησαν οι Έλληνες στο ερώτημα ποιους δεν θα ήθελαν για γείτονες. Ποσοστό 70% δε θα ήθελε τοξικοεξαρτημένους, ένας στους τρεις δεν θα ήθελε πότες, οροθετικούς ή ομοφυλόφιλους, και ένας στους τέσσερις μετανάστες. Ποσοστό 8% δεν θα ήθελε για γείτονες ανύπαντρα ζευγάρια.

Μόνο ένας στους πέντε εμπιστεύεται ανθρώπους άλλης εθνικότητας ή θρησκείας.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών της διαΝΕΟσις, «η κρίση φαίνεται ότι επιδείνωσε την κατάσταση. Στο European Values Survey του 2008, το ποσοστό των Ελλήνων που πίστευε πως οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης το 2008 ήταν 20,7% – υπερδιπλάσιο από το σημερινό».

World Values Survey: Ανασφαλείς, εσωστρεφείς και καχύποπτοι οι Έλληνες

Πόσο “ανοιχτή” είναι άραγε η ελληνική κοινωνία; Πόσο εύκολα εμπιστευόμαστε; Τι φοβόμαστε και για τι ανησυχούμε περισσότερο; Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αξίες μας; Πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν στη ζωή μας η θρησκεία και η πίστη;

Η διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με το ΕΚΚΕ οργάνωσε και υποστήριξε τη συμμετοχή της χώρας μας για πρώτη φορά στη World Values Survey (WVS), μια παγκόσμια έρευνα αξιών που διεξάγεται από το 1981, με σκοπό να παρακολουθεί την εξέλιξη και το μετασχηματισμό των βασικών αξιών και στάσεων των πολιτών στις σύγχρονες κοινωνίες.

Ο πλούτος των δεδομένων που προέκυψαν από το ελληνικό σκέλος της WVS απαντούν στις παραπάνω ερωτήσεις και παρουσιάζουν μια πλήρη και πολυεπίπεδη εικόνα για τις αξίες που θεωρούμε σημαντικές ως λαός.

Η κεντρική έκθεση αποτελεσμάτων

Η WVS στην Ελλάδα διεξήχθη σε δείγμα 1.200 νοικοκυριών με προσωπικές συνεντεύξεις από τη Metron Analysis. Tον σχεδιασμό του ερωτηματολογίου και τη μεθοδολογική επιμέλεια είχε ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σωκράτης Κονιόρδος σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΚΚΕ Νίκο Δεμερτζή.

Νιώθουμε ασφαλείς;

Γνωρίζατε ότι 1 στους 5 Έλληνες ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός εμφύλιου πολέμου, 2 στους 5 ανησυχούν για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης και 1 στους 3 ανησυχεί για το ενδεχόμενο “πολέμου που να αφορά τη χώρα του”;

Επίσης, 1 στους 10 Έλληνες δηλώνει πως έχει πέσει θύμα ενός εγκλήματος κατά το τελευταίο έτος, ενώ 3 στους 10 δηλώνουν πως στη γειτονιά στους συμβαίνουν “συχνά” ή “πολύ συχνά” ληστείες.

Τι φοβόμαστε περισσότερο;

29% είναι το ποσοστό των Ελλήνων που ανησυχούν μήπως δεν είναι “σε θέση να παρέχουν στα παιδιά τους καλή εκπαίδευση και
6 στους 10 Έλληνες ηλικίας 30-49 ανησυχούν “μήπως χάσουν τη δουλειά τους” ή “μήπως δεν μπορούν να βρουν δουλειά”

ενώ

Περίπου 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πολύ ή αρκετά ευτυχισμένοι (83% είναι το ποσοστό στους νέους) και
8 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πως έχουν “καλή” ή “πολύ καλή” υγεία (94% είναι το ποσοστό στους νέους)

Ποια είναι η στάση μας απέναντι στη θρησκεία & την πίστη, την εργασία και την μετανάστευση;

Το 81,4% των Ελλήνων δηλώνουν θρησκευόμενοι, ενώ 21% των Ελλήνων υποστηρίζουν πως όταν η επιστήμη και η θρησκεία συγκρούονται, δίκιο έχει πάντα η θρησκεία.

Οι μισοί Έλληνες εκτιμούν πως οι μετανάστες έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας μας, ενώ το 64% των Ελλήνων θεωρεί πως η μετανάστευση “αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατίας”.

Επίσης, το 63,5% θεωρεί πως η μετανάστευση “αυξάνει την ανεργία”
55% είναι ο ποσοστό των Ελλήνων που συμφωνούν με την άποψη ότι “η εργασία αποτελεί καθήκον απέναντι στην κοινωνία” , ενώ 2 στους 5 Έλληνες συμφωνούν με την άποψη πως “όταν μια μητέρα εργάζεται, τα παιδιά υποφέρουν”.

Εάν θέλουμε να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα της έρευνας για την Ελλάδα, με αυτά άλλων χωρών, θα πρέπει να περιμένουμε την επεξεργασία και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από αυτές, τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, από διαθέσιμα στοιχεία της περιόδου 2000 – 2010, παρατηρείται μια μετατόπιση των αξιών του λαού μας προς πιο παραδοσιακές, συντηρητικές αξίες.

World Value Survey Παγκόσμιος Χάρτης

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας το αξιακό περιεχόμενο κινείται κάπου στο μέσο μεταξύ παράδοσης και νεοτερικότητας », τόνισε ο Νίκος Δεμερτζής καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας και Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

«Είναι μια διαχρονική αγωνία της ελληνικής κοινωνίας στη δεκαετία του 1930, τον περασμένο αιώνα είχε τεθεί το ζήτημα της ελληνικότητας. Ποιοι ακριβώς είμαστε , ανήκουμε στη Δύση ή στην Ανατολή;, διερωτήθηκε ο κ. Δεμερτζής για ν’ απαντήσει: «Δεν υπάρχει κοινωνία στον κόσμο που να μη χαρακτηρίζεται από μια αμφιρροπία όσον αφορά τον αξιακό και πολιτισμικό της προσανατολισμό.
Κλείνουμε περισσότερο ως χώρα προς την παράδοση και τη συντήρηση και λιγότερο προς τη νεοτερικότητα και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό».

Η έκθεση του Σωκράτη Κονιόρδου

Για υποχώρηση όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική και αξιών στο διάστημα από το 2000 έως το 2010 έκανε λόγο ο Στράτος Φαναράς πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis.

Όπως είπε, «φθάνουμε σε ένα σημείο εννιά στους δέκα να νοιώθουμε φόβο και απόρριψη για τον άλλο. Η στάση μας είναι αρνητική σε ένα εξωστρεφές περιβάλλον. Δεν είναι μια συνειδητή αλλά φοβική επιλογή. Ο φόβος για το αύριο για το άγνωστο δεν είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της χώρας μας . Είναι χαρακτηριστικό η έλλειψη προετοιμασίας να υποδεχθούμε το μέλλον διατρέχει όλον το σύγχρονο κόσμο ακόμη και τις ΗΠΑ» .

Σύμφωνα με τον κ. Φαναρά, η Ελλάδα αν τη δει κανείς μέσα στον παγκόσμιο χάρτη στην υγεία και διαβίωση παρά την κρίση που έχουμε υποστεί παραμένουμε σε μέσο επίπεδο ως προς αυτό.

Διαβάστε την έκθεση του Στράτου Φαναρά

Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο

«Δεν εξεπλάγην από τα αποτελέσματα της έρευνας, εκεί όμως που ελαφρά εξεπλάγην και η έκπληξη μου είναι ευχάριστη, είναι ότι βλέπουμε μία κοινωνία κεντρώα, όχι μόνο πολιτικά αλλά και κοινωνικά» σχολίασε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.

«Οι Έλληνες είναι πολύ δύσκολο να επιχειρήσουν στην οικονομία είτε στην κοινωνία, διότι δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο και αυτό μπορεί να θεωρηθεί και ένας λόγος για τον οποίο δεν καταφέραμε να αντιδράσουμε, στους κραδασμούς της κρίσης».

Newsroom Αθήνα 9.84

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε 3-2 σετ τον Ολυμπιακό στο βόλεϊ γυναικών

Σε έναν αγώνα που ήταν διαφήμιση για το γυναικείο βόλεϊ, ο Παναθηναϊκός κατάφερε στο μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό να πάρει την πρόκριση για...

Η Λευκορωσία απέκρυψε πληροφορίες από τον ΟΗΕ για την εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair

Το πόρισμα των Ηνωμένων Εθνών για την αναγκαστική εκτροπή ενός επιβατικού αεροσκάφους της Ryanair πέρυσι διαπίστωσε ότι η απειλή για βόμβα που ανάγκασε το...

ΠΑΟΚ: Πρόταση από τις ΗΠΑ εξετάζει ο Σφιντέρσκι

Στην πόρτα της εξόδου από τον ΠΑΟΚ βρίσκεται ο Κάρολ Σφιντέρσκι, που εξετάζει πρόταση από τις ΗΠΑ.Ο Πολωνός αγωνίστηκε πιθανότατα για τελευταία φορά με...

Κύπελλο Ελλάδας: Ισόπαλοι 0-0 αναδείχθηκαν ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στην Τούμπα

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έμειναν στο 0-0 σε ένα μέτριο παιχνίδι, με τις δύο ομάδες να έχουν τις ευκαιρίες τους αλλά να μην τις μετουσιώνουν...

Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Εισαγγελική παρέμβαση μετά από καταγγελία της για επίθεση από δικηγόρο

Νέα εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε για την υπόθεση βιασμού που κατήγγειλε η 24χρονη στη Θεσσαλονίκη. Η έρευνα στρέφεται εναντίον του δικηγόρου Θεόφιλου Αλεξόπουλου που συνόδευσε τον...

Ανδρουλάκης: Είναι ντροπή η ΝΔ να χρησιμοποιεί τα Rafale για να κάνει επικοινωνιακή προπαγάνδα

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε τη ΝΔ για επικοινωνιακή προπαγάνδα με αφορμή την παραλαβή των έξι πρώτων Rafale. κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι το...

Δελτίο Ειδήσεων στις 21:00

Την παράταση των μέτρων ενάντια στην πανδημία για ακόμη μία εβδομάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, υιοθετώντας την εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.Τα μέτρα αναμένεται...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

«100 Χρόνια Μπιθικώτσης 1922-2022»: Μουσικό αφιέρωμα στο Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια

Ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ερμηνευτή και συνθέτη Γρήγορη Μπιθικώτση (1922- 2022) και ανήμερα...

Περ. Αττικής: Μεγάλη συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δράσεις, στο Πάρκο Τρίτση 

Ιδιαίτερα θετική χαρακτηρίζει η Περιφέρεια Αττικής την ανταπόκριση εκπαιδευτικών, σχολείων αλλά και πολιτών στα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους που οργάνωσαν, επιμελήθηκαν και...

Έκθεση με φωτογραφίες από την ανολοκλήρωτη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα”

Δήμος Αθηναίων: Δέκα χρόνια χωρίς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο Έκθεση με αδημοσίευτες φωτογραφίες μάς μεταφέρει στο «πλατό» της τελευταίας ανολοκλήρωτης ταινίας του Από τις 29 Ιανουαρίου έως...

Δήμος Αθηναίων: Η Αθήνα αποκτά νέα, σύγχρονα και ασφαλή πεζοδρόμια

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Αθήνα το μεγαλύτερο έργο ανακατασκευής πεζοδρομίων από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεκαοχτώ χρόνια μετά, ο Δήμος Αθηναίων επαναφέρει τα μεγάλα...

Ραντεβού στο Σύνταγμα δίνει η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα

Σε κινητοποιήσεις κατά της κυβερνητικής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης αλλά και των συνεχών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά καλεί τους πολίτες η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην...