back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας στις σελίδες του Διεθνούς Τύπου όπου καταγράφονται οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα καθώς και στο Brexit.

Για μεταναστευτικό:

Χωρίς να γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν στους κόλπους της Ε.Ε για το προσφυγικό έληξαν οι εργασίες του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Σάλτσμπουργκ. Άλλωστε ο οικοδεσπότης, Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς φρόντισε να αφήσει έξω το πιο κύριο και καίριο σημείο: την αναμόρφωση του κανονισμού του Δουβλίνου για την κατανομή του προσφύγων μεταξύ των κρατών – μελών. Οι ηγέτες εξέφρασαν ικανοποίηση και αντάλλαξαν συγχαρητήρια για τη δραματική μείωση του αριθμού των προσφύγων, επαίνεσαν την «αποτελεσματική» Αίγυπτο και ανέβαλαν για μετά τις ευρωεκλογές το ζήτημα της αναβάθμισης των αρμοδιοτήτων της Frontex.

Σε ό,τι αφορά τη δραματική κατάσταση στα κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών, επαναλήφθηκαν οι δηλώσεις για την ανάγκη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, με μια ουσιαστική διαφορά από το παρελθόν. Πλέον φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται συνείδηση ότι κάποιες χώρες δεν πρόκειται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους, και έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για επίδειξη αλληλεγγύης με άλλους τρόπους, κατά βάση με οικονομικά ανταλλάγματα.

Αναφορές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αλλά και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας στην Αθήνα. Ωστόσο από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπορεί ο καθένας να διαλέγει μόνο αυτό που θέλει». Υπέδειξε ως υπόδειγμα τη συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας για τις μελλοντικές συμφωνίες που θα υπογράψει η Ένωση με χώρες της Βόρειας Αφρικής.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπατέλ προειδοποίησε τους συναδέλφους του να μην ευτελίζουν τη συζήτηση. «Δεν είμαστε στην αγορά. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι χαλιά». Στην όλη συζήτηση υπήρξε και ως ένα βαθμό ένα είδος εθελοτυφλίας καθώς η Ε.Ε συμπεραίνει ότι τα δίκτυα διακινητών, αφού μετέφεραν σε Ελλάδα και Ιταλία ανθρώπους ως δια μαγείας εξαφανίζονται και δεν τους βοηθούν έως τον τελικό τους προορισμό. Τη διαφορά μεταξύ θεωρίας και πράξης σημειώνει η Ολλανδία, παρά τις διαβεβαιώσεις της Κομισιόν, ότι όλοι οι νεοαφιχθέντες μετανάστες καταγράφονται περίπου οι μισοί από όσους ζητούν άσυλο στη χώρα δεν έχουν καταγραφεί πουθενά. Καμία χώρα δεν προσφέρθηκε να δεχθεί πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία.

«Θα νόμιζε κανείς ότι πρόκειται για παρωδία. Οι ηγέτες της Ε.Ε συμφώνησαν ότι η Αίγυπτος που κυβερνάται από έναν δικτάτορα είναι ο καλύτερος μαθητής στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη» σχολίαζαν χθες οι FT.

Για Brexit:

Σύμφωνα με την Daily Telegraph, τους Times και τον Guardian η Τερέζα Μέι “ταπεινώθηκε” από τους Ευρωπαίους ηγέτες στο Σάλτσμπουργκ, που ομόφωνα απέρριψαν το σχέδιο Τσέκερς για το Brexit λέγοντας ότι δεν λειτουργεί.

Σύμφωνα με την Daily Mirror το σχέδιο της Μέι βρίσκεται τώρα υπό πλήρη αμφισβήτηση και το Ηνωμένο Βασίλειο “πιο κοντά από τη συντριβή από ποτέ και χωρίς συμφωνία”.

Η Daily Mail αναφέρει ότι μια “εμφανώς έξαλλη” Μέι προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, ήταν “έκπληκτη” από το πώς την σνόμπαραν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. “Το Σάλτσμπουργκ τον Σεπτέμβρη μπορεί να ακούγεται ονειρικό αλλά μάλλον εξελίχθηκε σε έναν εφιάλτη για την Μέι” που σύμφωνα με την εφημερίδα μάλλον δεν υπολόγισε σωστά και εμπιστεύτηκε “μια κυνική ομάδα”

Η πρωθυπουργός φάνηκε ότι “σοκαρίστηκε” σύμφωνα με την Daily Express καθώς τελικά πήρε ένα μεγάλο όχι από μια “εκδικητική” Ε.Ε.

Για τη Sun υπήρξε μια ενέδρα θανάτου στο Σάλτσμπουργκ που στήθηκε από “βρώμικους Ευρωπαίους αρουραίους” – “ανυπομονούμε να απελευθερωθούμε από αυτή τη συμμορία”.

Συνεργάτες της Μέι δήλωσαν στους FT ότι ανέμεναν μια σύγκρουση σε αυτή τη σύνοδο – ως μέρος μια χορογραφίας καλά συντονισμένης πριν από μια συμφωνία – αλλά η πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε από τη στάση των Ευρωπαίων”. Οι FT περιγράφουν τη Μέι ως μια πρωθυπουργό “εν βρασμώ”.

Κατά τον Guardian η συμπεριφορά των Ευρωπαίων θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί και αποφευχθεί. Η κα Μέι όμως είναι επί της ουσίας “φυλακισμένη” και παγιδευμένη από τον διχασμό στο κόμμα της και σίγουρα τίποτα δεν έχει τελειώσει…

Οι Times εκτιμούν πως ακόμα και τώρα μια συμφωνία είναι εφικτή αν έχει τη στήριξη του κόμματός της.

Από την πλευρά της η Dailt Mirror θεωρεί ότι για ακόμα μια φορά η πρωθυπουργός δεν υπολόγισε σωστά και δεν διάβασε σωστά κάθε βήμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Αλλά σύμφωνα με την Daily Telegraph οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το Brexit μόνο με προσβολές αλλά η κα Μέι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί να την εκφοβίσουν την επόμενη φορά

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει ότι «οι ρομαντικοί μπορεί να ονειρεύονται έναν νέο Μέγα Αλέξανδρο που θα έρθει να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό εν έτει 2018. Μάλιστα στην ευρωπαϊκή πολιτική υπάρχουν δύο Γόρδιοι Δεσμοί: οι διαπραγματεύσεις για το Brexit και η προσφυγική κρίση, ζητήματα στα οποία η ΕΕ προχωρά σημειωτόν». Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης στέκεται μεταξύ άλλων στην αδυναμία σύγκλισης ΕΕ και Μ. Βρετανίας για το Brexit, τονίζοντας ότι «ο χρόνος εξαντλείται και για τις δύο πλευρές».

Στο Brexit εστιάζει και η Süddeutsche Zeitung, παρατηρώντας ότι «τα ασυνήθιστα φιλικά λόγια» που ακούστηκαν μεταξύ ΕΕ και Λονδίνου πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, δεν έφεραν αποτελέσματα όταν τελικά η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παρουσίασε το πρόγραμμά της στους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου η επιμονή της Μέι στις θέσεις της έχει ιδεολογικούς λόγους. «Η αποχώρηση από την ΕΕ σημαίνει για την ευρεία πλειοψηφία των Τόρηδων ότι δεν θέλουν να επιτρέψουν στις Βρυξέλλες να τους υπαγορεύσουν το παραμικρό πλέον. Αυτή η στάση αποδίδεται μεν κυρίως στους ριζοσπαστικούς υποστηρικτές του Brexit, όμως δεν είναι ξένη ούτε στη Μέι. Το πιστεύω της είναι να ανακτηθεί ο έλεγχος –της χώρας και του ίδιου της του κόμματος».

Κάποια δημοσιεύματα επικεντρώνονται στο γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι όλοι όσοι οδήγησαν το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την Ε.Ε “είναι ψεύτες” που απέφυγαν τελικά τις δεσμεύσεις τους, όταν ολοκληρώθηκε το δημοψήφισμα. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου των Ευρωπαίων ηγετών στο Σάλτσμπουργκ ο Μακρόν δήλωσε ότο το Brexit ‘είναι η επιλογή των Βρετανών, μια επιλογή που καθοδηγήθηκε απο όσους προέβλεψαν εύκολες λύσεις.. είναι ψεύτες, έφυγαν την επόμενη μέρα όταν δεν έπρεπε πλέον να το διαχειριστούν”.

Η ισπανική La Vanguardia ξεκαθάρισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες “έδωσαν ένα μήνα μόνο στη Μέι” – έως την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών – για να βρει μια νέα λύση για το Brexit.

Στη Γερμανία:

Μια δημοσκόπηση δείχνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός εξακολουθεί να χάνει τη στήριξη των ψηφοφόρων με το λαϊκιστικό AfD να αυξάνει συγχρόνως τα ποσοστά του. Το ΑfD έχει αυξήσει τα ποσοστά του κατά δύο μονάδες από τις 9 Σεπτεμβρίου και πλέον βρίσκεται στο 18%, μια μονάδα περισσότερη από το SPD που έχασε μια. CDU και CSU έχουν επίσης πέσει στο 28% στο χειρότερο ποσοστό τους από το 1997. Η αύξηση των ποσοστών του AfD συμπίπτει με την εκλογική τους νίκη πέρυσι όταν και μπήκαν για πρώτη φορά στη Βουλή με ποσοστό 12,5%. Την ίδια στιγμή οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 15% και οι Φιλελεύθεροι 9%. Το Αριστερό κόμμα βρίσκεται στάσιμο στο 10%. Ο Χορστ Ζεεχόφερ την ίδια ώρα έχει τη στήριξη μόλις του 28% των ψηφοφόρων όταν τον Απρίλιο συγκέντρωνε το 39%. Την ίδια ώρα ψηφοφόροι του CDU/CSU εγκρίνουν το κυβερνητικό του έργο με μόνο 31% όταν τον Απρίλιο συγκέντρωνε 45%. Πρόκειται για δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα